Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. H. Barış Özalp, Çanakkale Boğazı’nda bulunan ve nesli tehlike altındaki türler listesinde yer alan mercan türü Cladocora Caespitosa’nın sayısı, bilinçsizce atılan balık ağları nedeniyle günden güne azalma tehlikesini ulusal medyaya anlattı.
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu Sualtı Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Özalp, deniz ekosisteminin korunmasının önemi ile ilgili olarak Çanakkale Boğazı’nda bulunan ve nesli tehlike altındaki türler listesinde yer alan mercan türü Cladocora Caespitosa’nın günden güne azalması ve sonrasın karşı karşıya kalınacak olan tehlikeleri ulusal medyaya taşıyarak, TRT Haber’e anlattı.
 
“YÜKSEK BİYOÇEŞİTLİLİK HARİKASI OLMASINDAN DOLAYI ÖNEMLİ”
‘Akdeniz’in resif oluşturabilen tek mercan türü tehlike altında’ başlığı adı altında yaptığı röportajda 6 senedir konuyla ilgili yaptığı araştırmaların sonucunu paylaşan Özalp, “Mercanları bitkiye benzetilen, omurgasız deniz canlıları olarak adlandırabiliriz. Yüksek biyoçeşitlilik harikası olmasından dolayı önemlidirler. Ilıman iklim kuşağında bulunan ülkemiz birçok farklı mercan türüne ev sahipliği yapan alanlar bulunduğu gibi nesli tehlike altında olan türlerin de bulunduğu bölgeler mevcut” dedi.
 
“BİZİM İÇİN DEĞERLİ”
Mercanların birçok balık için barınma, beslenme alanları oluşturduğunu söyleyen Özalp, “Tüp boğazlar sistemi önemli bir balık göç noktasıdır. Balıkların da dinlenme yaptığı alanlar Çanakkale Boğazı’ndaki kayalık bölgelerdir. Çanakkale Boğazı’nda Cladocora Caespitosa mercan türünü önemli yapan kısım, Dardanos mercan resiflerinde önemli bir bölgede yayılmış olması. Bizim için değerli” şeklinde konuştu.
 
“38 ANAÇ KOLONİYİ KAYBETMİŞ DURUMDAYIZ”
“İklim mercanların ağarmasına olumsuz yönde etkiliyor doğru ama burada bizi en çok etkileyen kısım ne yazık ki bilinçsiz balıkçılık” diyen Doç. Dr. Barış Özalp, “Bu mercan türünün nadide oluşturduğu tek bir resifin üstünde balıkçı ağlarının olumsuz etkisini kaydettik. 2018 yılında bölgede 130 mercan kolonisi tespit edilmiştir ve bunların üzerine atılan ağlar mercanı ters çevirmesi sebebiyle ne yazık ki 38 anaç koloniyi kaybetmiş durumdayız. 2021 yılında da 6 koloniyi de ne yazık ki telef edildiğini kaydetmiş ve ispatlamış durumdayız” ifadelerini kullandı.
 
“ÇANAKKALE’DE DARDANOS’TAN SONRA CLADOCORA BULAMAZSINIZ”
Özalp, “Çanakkale’de Dardanos’tan sonra Cladocora bulamazsınız. Önerimiz o bölgeyi şamandıra ile sabitlenmesi ve şamandıranın altında bulunan mercanların üzerine ağ atılmaması, çapa atılmaması. Bu şekilde bir korunma sağlanması. Bir şansımız var, bölgede balıkçı sayısı çok az. Buraya şamandıra bölgesine hassas bir koruma, tabiat değerlendirilmesi yapılması çok önemli” diye vurguladı.
 
Gülçin AKIN