Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illere göre 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık toplam vaka sayısı haritasının güncel halini paylaştı. Bir önceki haritaya göre, Çanakkale’de vaka sayılarının düşüşe geçtiği gözlemlendi.
 
Geçtiğimiz hafta yayımlanan ve 31 Temmuz- 6 Ağustos tarihlerindeki vaka sayılarını belirten haritada, Çanakkale’deki vaka sayıları 100 binde 105,07 oranıyla yüksek bir profil çiziyordu. Dün açıklanan yeni vaka sayısı haritasına göre, 7-13 Ağustos tarihleri arasında Çanakkale’deki korona virüsü vaka sayıları 83,46’ya düştü.
 
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya üzerinden paylaştığı vaka haritasına, “İllerimizde 100.000 nüfusa karşılık gelen bir haftalık toplam vaka sayısını gösteren insidans haritasının güncel halini ekte görebilirsiniz. Salgın son hasta iyileşmeden bitmiş sayılmaz. Maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyalım” açıklamasını ekleyerek uyarıda bulundu.
 
AŞILAMA ORANI, VAKA SAYILARINA ETKİ ETTİ
Korona virüsü pandemisi nedeniyle tam kapanma sürecini evlerinde geçiren vatandaşlar, 1 Temmuz’da yasakların tamamen kaldırılmasıyla beraber, Kurban Bayramı’nı tatil yaparak geçirdi. Kurban Bayramı’nın ardından vaka sayılarında artış olması, uzmanlar tarafından bekleniyordu. Ancak aşılama oranlarındaki istikrarlı yükseliş ve maske takılmasının zorunlu olması kuralının devam etmesi, vaka sayılarındaki yükselişin önüne geçti. Ayrıca, yasakların kaldırılmasının ardından tatil bölgelerinde oluşan yığılmanın da zamanla azalmasıyla insan temasını düşük seviyelere indi.
 
ÇANAKKALE AŞILAMADA YÜKSEK
Çanakkale İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Gökhan Baştürk, Çanakkale’de hedef nüfusun yüzde 85,3’üne en azından ilk aşıların yapılmış olduğunu aktardı. Çanakkale’deki toplam hedef nüfus 450 bin iken, kentte 329 bin kişi iki doz aşısını, 54 bin kişi ise ilk doz aşısını oldu. Aşılama yaşının 15’e kadar düşmesiyle birlikte, hedef kitlenin alanı da genişlemiş oldu. Aşılama oranının bu kadar yüksek olduğu Çanakkale, Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı aşı haritasında Muğla’dan sonra maviye dönen ikinci il oldu.
 
AŞI ÇADIRLARI, YENİDEN AŞILAMALARA BAŞLADI
Korona virüsü aşısı olmak için, sıra alıp, bekleme zorunluluğu da askıya alındı. Şehrin belirli bölgelerine kurulan ‘Covid-19 Aşı Uygulama Nokta’larıyla birlikte aşı olma şartlarını taşıyan vatandaşlar, direkt Sinovac ya da Biontech aşılarından birini olabiliyor.  
 
Sevi Gözay UĞURLU