Boğaz Tv’nin sosyal medya üzerinden yaptığı Güncel isimli programa katılan Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Yılmaz ve Bartın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Güngör Yavuzarslan ile bölgedeki sel afeti hakkında bilgi verdi.
 
Gazeteci Ogün İnal’ın moderatörlüğünü yaptığı Güncel isimli programa Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Yılmaz ve Bartın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Güngör Yavuzarslan katıldı. Doğal afet bölgesi ilan edilen şehirlerin son durumu hakkında bilgi paylaşan cemiyet başkanları, acı üstüne acı yaşadıklarını söyledi.
 
“BOZKURT İLÇEMİZ ADETA ORTADAN İKİYE BÖLÜNMÜŞTÜ”
Kastamonu Gazeteciler Derneği Başkanı Erkan Yılmaz, Kastamonu’ da yaşanan sel felaketinin ardından son durum hakkında konuştu. “Bozkurt İlçemiz adeta ortadan ikiye bölünmüştü” diyen Yılmaz, İlçede ulaşımın artık sağlandığından bahsetti. Yaşanan sel felaketinin etkisini atlatmaya çalışan Kastamonu’ da, son durumu anlatan Kastamonu Gazeteciler Derneği Başkanı Erkan yılmaz, hala ulaşılamayan köyler olduğunu ve havadan ulaşım sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
 
“EN BÜYÜK SEL FELAKETİNİ YAŞIYORUZ”
“Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük sel felaketini yaşıyoruz” diyen Başkan Yılmaz, “Acı üstüne acı yaşıyoruz, Pençe şimşek Operasyonu bölgesinde bölücü terör örgütü mensupları ile çıkan çatışmada, Muhammet Öztürk kahramanımız şehir oldu” açıklamasında bulundu. Yılmaz, “Kastamonu olarak çok zor günlerden geçiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük sel felaketini yaşıyoruz. Sadece Kastamonu’ da atmış can kaybımız var.  Komşu illerimizden biri olan Sinop’ ta ise yetmiş vatandaşımız hayatını kaybetti. Bozkurt ilçemizde bir yandan kayıpları arama çabası var diğer yanda hayatı normale döndürme çabası var. Bozkurt İlçemizde maalesef yapacak çok işimiz var.  Türkiye’nin her yerinden yardım yağıyor. Bozkurt İlçemize ulaşım konusunda bir sıkıntımız kalmadı, ulaşım sağlayabiliyoruz. Acı üstüne acı yaşıyoruz.  Pençe şimşek Operasyonu bölgesinde bölücü terör örgütü mensupları ile çıkan çatışmada Kastamonu Taşköprü nüfusuna kayıtlı, Muhammet Öztürk kahramanımız şehir oldu” dedi.
 
“KAYIPLARI ARAMA ÇALIŞMASI DEVAM EDİYOR”
Başkan Yılmaz,“Çok kuvvetli bir sel yaşandı, Ezine Çayı üzerine kurulan köprülerimiz yıkıldı, Bozkurt İlçemiz adeta ortadan ikiye bölünmüştü. Bölgeye tırlar ile getirilen seyyar köprüler var. Tankın üzerinden Ezine Çayı’na yerleştirildiler, DSİ personelleri köprü kurulumunda görev aldılar. Yatay kaydırmalı zırhlı araç aşırma köprüsü olarak biliniyor. Yirmi dört metre uzunluğunda yaklaşık 4 metre genişliğinde on bin beş yüz kg ağırlığında köprüden söz ediyoruz. Ezine çayında ulaşımı sağlayacak köprünün taşıma kapasitesi yetmiş ton civarında tabi bu köprünün kurulumu tamamlandı ve şu anda Bozkurt İlçesi’ nin acılı iki yakası birleşmiş durumda, burada ulaşım noktasında bir sıkıntı yaşanmıyor. Gerek şehir merkezinde gerekse denizde, kayıpları arama çalışması devam ediyor. Bir taraftan da hala ulaşılamayan köylerimiz var. Havadan ulaşım sağlanmaya çalışılıyor ancak ulaşılamayan köyler de sayının daha da artacağı konusunda endişeliyiz. İçişleri Bakanlığı tarafından da Kastamonu’ya yedi tane vali görevlendirildi. Görevlerine başladılar. Her bir vali zarar gören ilçelerimize görevlendirildiler.  Özel İdare Parkı da Kastamonu’ ya getirildi ve valiler ile birlikte ilçeleri eski haline kavuşturmak için çabalıyorlar” ifadelerini kullandı.
 
BARTIN YARALARINI HIZLI BİR ŞEKİLDE SARIYOR
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Güngör Yavuzarslan, Bartın’ da sel felaketinin ardından son durum hakkında açıklamalarda bulundu. Felaketin yıkıcı etkisini atlatmaya çalışan Bartın’ da Otuz dört köy selden etkilendi. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde gerçekleşen sel felaketi Bartın’ da da etkisini gösterdi. Alınan tedbirler ve İlk müdahalelerin zamanında yapılması sonucu Bartın’da kayıplar daha az yaşandı. Bartın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Güngör Yavuzarslan, Bartın’ da sel felaketinin ardından son durum değerlendirmelerinde bulundu.
 
“BÜYÜK BİR AFETİN EŞİĞİNDEN DÖNÜLDÜ”
Başkan Yavuzarslan,“Yağışları durması ve hasar tespitlerinin yapılması ile birlikte Bartın’ da yaralar sarıldı diyebilirim. Su anda temizlik çalışmaları da bitti. Seksen beş yaşında teyzemiz evinin yıkılması sonucu yaşamını bitirdi. Birde sel sırasında bir kalp krizi oldu, iki kaybımız var. Farklı iki lokasyon da, Abdibaşı Beldemiz de yol çökmesi ve beş yüz kişinin yaşadığı Zafer Köyü’ nde ise yıkılan köprüden dolayı sel gerçekleşti.   Çalışmalar sonrası yol açılmış durumda. Otuz dört köy selden etkilendi. An itibari ile ulaşım açıldı, çamur temizleme çalışmaları devam ediyor. Selden dolayı kesilen elektrik de tamir ediliyor. Bartın yaralarını hızlı bir şekilde sarıyor. Selin olduğu ilk dakikalardan itibaren İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ve Öğle saatlerinde gelen Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’ da Bartın’ a geldi. Kırız merkezi oluşturulmuştu, İlk müdahalelerin zamanında yapılması ile Bartın’da kayıp biraz daha az oldu. Eğer vatandaşlarımız uyarılara uymasalardı, Bartın’da can kaybı daha fazla olabilirdi. Özellikle Jandarma, AFAD ve 112’ nin uyarıları ile büyük bir afetin eşiğinden dönüldü. Bartın’ da doksan sekiz yılında büyük selden sonra yapılan dört barajın yapılması afetin kent merkezlerine gelmesini engelledi. Bartın Üç yüz on sekiz kg yağış aldı ”açıklamasında bulundu.
 
Gülçin AKIN