2020-2021 eğitim öğretim yılı itibariyle ilk öğrencilerini alan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuarı için Özel Yetenek Sınavı başvuruları başladı. Konservatuar hocaları Doç. Dr. Bahadır Çokamay ve Öğr. Gör. Barış Karabulut, bölüm ile ilgili detaylı bilgiler vererek aynı zamanda yakında açılacak olan ÇOMÜ Müzik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yürütülecek olan faaliyetleri de anlattı.
 
2009 yılında kurulan ve 2020-2021 eğitim öğretim yılı itibariyle ilk öğrencilerini alan ÇOMÜ Devlet Konservatuarı hakkında detaylı bilgi veren Doç. Dr. Bahadır Çokamay ve Öğr. Gör. Barış Karabulut, geleceğin sanatçılarını erken yaşta eğitmek için birçok çalışma yaptıklarını belirtti.
 
“HAZIRLIK KURSU AÇIYORUZ”
Doç. Dr. Bahadır Çokamay, maddi imkansızlıklardan dolayı müzik sınavlarına hazırlanmada zorlanan öğrenciler için hazırlık kursu açacaklarının müjdesini vererek, “Kısa zamanda çok hızlı bir şekilde gelişim ve dönüşüm yakaladık. Bunda en büyük pay Rektör Hocamız Prof. Dr. Sedat Murat ve Prof. Dr. Uğur Türkmen hocamızındır. Şu anda yoğun bir talep var. 23-27 Ağustos arasında bir de hazırlık kursu açıyoruz. Müzik sınavlarına nasıl hazırlanacağını bilemeyen ya da maddi imkânları kısıtlı olan öğrenciler için, makul bir ücret karşılığında, konservatuar bünyesinde kurs vereceğiz” dedi.
 
“MÜZİK EĞİTİM KÜÇÜK YAŞTA BAŞLAMALIDIR”
Yarı Zamanlı Sertifika Programı içeriğinden bahseden Dr. Çokamay,  programda esas amacın geleceğin sanatçılarını erken yaşta eğitmek olduğundan bahsetti. Dr. Çokamay, programın Çanakkale için önemli olduğundan, ortaokul ve lise dönemindeki yetenekli öğrencilerin devam ettiği bir program olacağından ayrıca şehir dışından da Çanakkale’ye yerleşmek isteyen ailelerin çocuklarından da başvurular aldıklarından bahsetti.
 
Dr. Çokamay, “Sürekli Eğitim Merkezi ile ortaklaşa düzenliyoruz. Ortaokul ve lise dönemindeki yetenekli öğrencilerin devam ettiği bir program. Konservatuarımız bünyesinde müzik eğitimini sürdürecek bu öğrenciler ile organik bir bağ ve aidiyet duygusu oluşturmayı hedefliyoruz.  Biz bu programı Çanakkaleli öğrencilere katkı sağlayacak olması açısından çok önemsiyoruz fakat bu dönem şehir dışından da Çanakkale’ye yerleşmek isteyen ailelerin çocuklarından da başvurular alıyoruz. Çanakkale şehrindeki yaşayan halka da hizmet amacı ile bu program çok önemli. 2 saat solfej 1 saat öğrenciye uygun çalgı eğitimi verilecek. Şu anda 2 sınıf ile eğitim vereceğiz. 2021-2022 akademik yılında orta bir (5.6.7.sınıf) devresine 12, orta iki (6,7.8.sınıf) devresine 12 öğrenci alınacak. Tüm bilgiler internet sayfamızda var ancak veliler ve öğrenciler bizlere de ulaşabilirler.  Veliler ve öğrenciler akademik anlamda yetkin isimlerle, konservatuar ortamında bulunabilecekler. Bu öğrenciler bizim geleceğimiz, gelecekte sanatçı adaylarımız. Dolayısı ile bu öğrenciler, yetenekleri dâhilinde 12 yıl kesintisiz eğitim alabilecek. Biz kurs programı biten öğrenciler ile vedalaşmayacağız. Bizim formasyonumuzdan geçen öğrencilerin de başarısız olacağını düşünmüyorum. Bizler öğrencinin kaliteli zaman geçirmesinden ziyade, konservatuarımız için bir öğrenci havuzu oluşturmayı hedefliyoruz. Müzik eğitim küçük yaşta başlamalıdır. Çanakkale’de de bunu hedefliyoruz” açıklamalarında bulundu.
 
“MÜZİK TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DA AÇILDI”
Müzik Tezli Yüksek Lisans Programı’nın da açıldığını ifade eden Dr. Çokamay, ilk hedeflerinin nitelikli bilim uzmanlarının yetişmesi olduğunu dile getirdi ve “Bu anlamda bizlerden desteklerini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Sedat Murat’a ve Enstitü Müdürü Prof. Dr. Pelin Kanten’ e çok teşekkür ederiz” dedi.
 
“KONSERLER VE BİLİMSEL ETKİNLİKLERLE ADINDAN SÖZ ETTİRİYOR”
Öğr. Gör. Barış Karabulut ise açılmasına günlerin kaldığı Müzik Uygulama ve Araştırma Merkezi çalışmalarını aktardı. Öğr. Gör. Karabulut, “Coğrafi, tarihi ve turistik dokusuyla cazibe merkezi olan Çanakkale’ye bilimsel ve sanatsal etkinlikleri ile katkı sunmaya çalışan ÇOMÜDK, aynı zamanda bölgede kurulması planlanan kültür sanat kurumlarının da alt yapısını oluşturmayı hedefliyor.  Yeni kurulan bir konservatuar olmasına karşın kısa zamanda düzenlenen konserler ve bilimsel etkinliklerle adından söz ettiren ÇOMÜDK yönetimi, önümüzdeki yıl da yüz elliden fazla etkinlik yapmayı planlıyor. Ayrıca, Çanakkale kentin paydaşları ile bir araya gelebileceğimiz ve projeler üretebileceğimiz çok iyi bir merkez kazandı, Müzik Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOMÜMUAM)  açıldı. Bu merkez için Çarşı içinde bir yerin tahsis süreci devam ediyor. Bu çok uzun ve yorucu bir süreç, ancak Müzik Anasanat Dalı Başkanı Prof. Dr. Uğur Türkmen hocamızın da üstün çabaları ile merkezimiz açılmış oldu” şeklinde konuştu.
 
Merkezin amacı hakkında bilgi veren Karabulut, şunları söyledi: “Müzik biliminin bütün tür ve dalları ile çalışma alanlarını kapsayacak şekilde araştırma, geliştirme, uygulama çalışmaları gerçekleştirmek, bu alanda Üniversitede mevcut bilgi ve deneyimlerle ülkenin bilimsel, sanatsal ve teknolojik alt yapısının güçlendirilmesine katkı sağlamak; ulusal ve uluslararası iş birliğine yönelik bilgi ve hizmet üretmek, müzik bilimine ve müzik eğitim-öğretimine katkıda bulunmak. Bu tip merkezler Avrupa’da çok yaygın. Burada öğrenciler konforlu ve serbest bir ortamda çalışmalarını sürdürebilecek. Ulusal ve uluslararası düzeyde etkinler düzenlemek; başarılı araştırmacılara ve öğrencilere burs vermek, merkezin amacına yönelik görsel-işitsel yayınlar yapmak, süreli-süresiz yayımlar yapılmasına destek olmak, merkez bünyesinde kurulacak olan ulusal ve uluslararası müzik toplukları ile düzenli konser etkinlikleri düzenlemek ve en önemlisi Çanakkale’nin tarihi önemini ortaya koyacak etkinlikleri desteklemek ve müziğin, engelli bireyler üzerindeki etkilerine yönelik bilimsel araştırmalar yapmak, sonuçlarını ilgililerle paylaşmak ve bu konuda projeler üretmek bu merkezin faaliyet alanlarından.”
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuarı Özel Yetenek Sınavı’na girmek isteyen öğrenciler, 09-20 Ağustos tarihleri arasında yapılacak başvuruların ardından 31-03 Eylül tarihlerinde düzenlenen sınavlara girebilecek. Müzik Bölümü Çalgı Anasanat Dalı lisans programına 20 öğrenci alınırken, sınavda müzikal algı ve çalgı performansı gibi iki alt başlıktan oluşacak. 2021 YKS sınavından en az 150 TYT puanı alınarak girmeye hak kazanılan sınava engelli adaylar da en az 100 TYT puanı ile girebilecekler.
 
Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümü Yarı Zamanlı Sertifika Programına ön kayıtlar, 13-17 Eylül 2021 tarihleri arasında, hafta içi mesai saatleri içinde ÇOMÜ Devlet Konservatuvarı binasında yapılacağı duyurulurken, özel yetenek sınavları ise 20-22 Eylül 2021 tarihleri arasında aynı binada gerçekleştirilecek. Kontenjan ise 24 kişi ile sınırlandırıldı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN