Biga Pomaklar Derneği, ilçede hala kullanılmaya devam eden Balkanlar ve Rodoplar’dan göçlerle gelen kültürel yöresel giysiler ve eşyalar için coğrafi işaret almak isteği ile çalışmalarına başlayacak. Birçok farklı ürünün üretiminin yapılarak gelen turistlere satışının yapmak istediklerini belirten Dernek Başkanı İrfan Çınar, “Bu değerli kültürel elbise ve eşyalarımıza Coğrafi işaret alınması Biga ya turist çekmek için çok önemli bir etken de olacağı düşünülmektedir” şeklinde belirtti.
 
Biga’nın bazı köylerinde yaşayan kadınların, göçlerle beraber getirdikleri kültürel yöresel giysileri ve eşyaları günlük yaşamda kullanmaya devam etmesi Biga Pomaklar Derneği’ni yeni bir proje için harekete geçirdi. Elbise, çorap, süs bebeği, çetik, başörtüsü, çanta, torba, heybe gibi birçok farklı ürün çeşidini içeren yöresel ürünlerin aynı zamanda kültürel bir miras olduğunu düşünen dernek, bu ürünlerin üretimi ve gelen turistlere satışının yapılması için ‘coğrafi işaret’ almak istediklerini açıkladı.
 
Biga Pomaklar Derneği Başkanı İrfan Çınar, bu kültürün bir sonraki kuşakları aktarılmasının önemli olduğunu vurgulayarak, "Dünya folklor litaratüründe de kendi yerini almış olan Biga Pomak Yöresel Giysileri ilçemizde hala günlük kullanımda giyilmesi ile yaşayan bir gelenektir. İster tarlada ister evde, hayatın her alanında yaklaşık 150 yıllık yöresel kıyafetlerini kuşanan kadınlar ilçemizin geleneksel kültürünü devam ettirmektedir. Biga Pomak Köylerimizde dokuma tezgahlarında üretilecek yöresel giysilerimiz baştan aşağıya tamamen el emeği göz nuru olup, her bir parçası usta eller tarafından sabırla işlenmektedir” dedi.
 
“BİGA’NIN EN RENKLİ KÜLTÜREL RENKLERİDİR”
Ürünlerle ilgili detaylı bilgi veren Çınar, “Yöresel kıyafetlerimizin ana öğesi olan iç entari ve dış entari, rengarenk işlemeleriyle dikkat çeker. Dış entarinin üzerine takılan kuşak ve mendil takılır. Salta (cepken) giyilmesi, boncukların takılması, fesin giyilmesi, kollukların takılması, başörtü takılmasının ardından rengarenk çorapların giyilmesi ile elbise tamamlanır. Dokumada kullanılan hakim renkler kırmızı sarı, pembe, mavi ve yeşil tonlarıdır. Günlük hayatta, düğünlerde, bayramlarda, kısacası hayatın her alanında Biga Yöresi Pomak Yöresel giysilerini kullanan bayanlarımız Biga’nın en renkli kültürel renkleridir” şeklinde anlattı.
 
“TURİST ÇEKMEK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ETKEN”
“Biga Pomaklar Derneği olarak bu değerli kültürel elbise ve eşyalarımıza Coğrafi işaret alınması Biga ya turist çekmek için çok önemli bir etken de olacağı düşünülmektedir” diyen Çınar, “Bu çalışmalarımıza halkımızdan ve üyelerimizden gelecek destekler bizlere güç, enerji ve moral verecektir" ifadelerini kullandı.
 
Gülçin AKIN