Çanakkale’de konut satış fiyatlarının almasının yanı sıra kiralık evlerin fiyatlarındaki artış gözle görülür derecede fark edilmeye başlandı. Pandemi döneminin başlaması ile birlikte kiralık ev fiyatlarında artış, son günlerde üst rakamlara ulaştı. Gayrimenkul Danışmanı ve Broker Mustafa Alptuğ Akkoca, bu durumun birkaç sebebi olduğunu söyleyerek, özellikle önceki yıllarda yapılamayan düğünlerin bu sezon yapılmaya başlaması olduğunu belirtti.
 
Çanakkale’deki emlak piyasasının son durumu değerlendiren Gayrimenkul Danışmanı ve Broker Mustafa Alptuğ Akkoca, kiralık ev fiyatlarındaki artışın birçok vatandaşı şaşırttığını doğruladı. Akkoca, düğün sezonunun başlaması ve önceki yıllarda yapılamayan düğünlerin bu sene yapılması ile büyük bir yoğunluğun olduğunu söyleyerek, kiralık ev arayan çiftlere tavsiyelerde de bulundu.
 
Gayrimenkul Danışmanı ve Broker Mustafa Alptuğ Akkoca, öncelikle konuş satışı ile ilgili değerlendirmelerini aktararak, “Haziran ayı 2021 dönemine baktığımızda Çanakkale’de satılan konut sayısı il genelinde 1.147 oldu. Mayıs ayında bu 437’ydi. Bu bize şunu gösteriyor; pandemi yasaklarının yavaş yavaş kalkmasıyla birlikte insanlar ev bakmaya başladılar ve piyasada hareketlilik olmaya başladı. Diğer bir sebep ise, bu zamana kadar üretimin durma noktasına gelmesiydi. O dönemde yapılan konutlar, ikinci el satışlarla beraber canlılık yarattı” dedi.  Akkoca, konut kredi faiz oranlarını düşmesinin çok olası olmadığını söyleyerek, konut kredi faiz oranları düşmesi gibi bir durum olursa konut satışları biraz daha artacağını söyledi.
 
“YENİ EVLENECEKLER EV ARAMAYA BAŞLADI”
Çanakkale’de kiralık konut fiyatlarının geçtiğimiz seneden beri yükselmesi birçok vatandaşın dikkatini çekti. Son zamanlarda her çeşitten evin kiralarının artış nedenine değinen Akkoca, “En önemli sebeplerden bir tanesi pandemi sebebiyle inşaat üretimlerinin yarı yarıya azalmış olması. Taleple arzın birbirini dengelememesi diyebiliriz. Şu anda talep fazla çünkü pandemi nedeniyle birçok düğün ertelenmek durumunda kalmıştı. Evlilikler olmadığı için kiralık evler boş kaldı. Bu sebeple kira artış oranı bu dönemde arttı. Pandemi dolayısıyla yeni ev üretilemedi ama şu anda yeni evlenecekler ev aramaya başladı. Tayinler de aynı zamana denk geldiği için şu anda 17 dakikada ev kiralıyoruz. Bu yüzden şu anda çekirdek ailelerin yaşayabilecekleri evlerde kiralar çok arttı” diye anlattı.
 
“BULDUKLARI EVİN ŞARTLARI YARI YARIYA BİLE KURTARIYORSA…”
Şu anda ev arayan kişinin çokluğundan ötürü bir eve 10 kişinin baktığını söyleyen Akkoca, bu sebepten ötürü ev sahiplerinin de kiraları yükselttiklerini söyledi. Akkoca, “Çanakkale piyasasında 2+1 evlerin ortalama fiyatı 1.500-1.600 lira. Önceden ev tutanlar çok detaya bakarlardı, sıfır ev olsun, kapalı mutfak olsun, önü açık olsun gibi talepleri oluyordu ama şu an eldeki seçenekler maalesef öyle değil. Şu anda planlarını ertelemek durumunda kalmak istemiyorlarsa, buldukları evin şartları yarı yarıya bile kurtarıyorsa tutmalarını tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.
 
AĞUSTOS-EYLÜL AYLARINDA FİYATLAR DAHA DA ARTACAK
Akkoca, kira fiyatlarının kalkmasında ayrıca inşaat maliyetlerinin artmasının da bulunduğunu açıklayarak, “Üretim zaten yavaştı, şirketler ise şu anda daha kârlı olabilecek yerleri yapıyorlar. Kentsel dönüşüm büyükşehirlerde hızla devam ediyor. Çanakkale’de de başladı. Kentsel dönüşüme girdiğinde bu binalarda oturan kişiler de yeni ev arayışına geçiyorlar. Ayrıca bu zamana kadar 1+1 ev satışlarında ve kiralamalarında yavaşlayan bir süreç geçirmiştik. Ağustos-Eylül aylarında üniversitelerin açılması ile beraber bu sefer 1+1 dairelerde boş kalma durumları olmayacak. Çanakkale’nin genelinde 1+1 yatırımı yapan çok kişi oldu ama son bir yıldır zor zamanlar geçiriyorlar. Öğrenciler gelmediği için kiraya verilemiyordu. Üniversitelerin açılması ile beraber öğrenciler şehre gelecek ve evleri boş kalmayacak, tekrar şehir canlanacak. Bu durumda tekrar kira fiyatlarında artış olacak” dedi.
 
“HUKUKİ DAYANAĞI OLMADAN KİRACIYI EVDEN ÇIKARMAK MÜMKÜN DEĞİL”
Akkoca, bu dönemde fırsattan istifade etmek isteyen kişilerin olacağını söyleyerek şu uyarıda bulundu: “Bunu yaşayanları duyuyoruz; kira fiyatları yükselince bazı ev sahipleri işini iyi yapamayan emlakçıların yönlendirmesiyle ya da etik olmayan tavsiyeler yüzünden var olan kiracılarını çıkarmaya çalışıyor. Sözleşmesi olan, kirasını düzgün ödeyen bütün kiracı arkadaşlar bu konuda rahat olabilirler. Hukuki dayanağı olmadan kiracıyı evden çıkarmak mümkün değil.”
 
KİRA TESPİT DAVASI AÇABİLİRSİNİZ
Ev sahiplerine de tavsiyede bulunan Mustafa Alptuğ Akkoca, “Eğer kiralarının çok düşük olduğunu düşünüyorlarsa, bununla ilgili hukuki haklarını arayabiliyorlar. Kira tespit davası açabiliyorlar. Bu kiracılar için de geçerli. Örneğin; herkesin 1000 lira kira verdiği bir yerde, siz 2 bin 500 lira kira veriyorsanız kira tespit davası açabiliyorsunuz. Komisyon sayesinde bölgedeki ortalamaya göre yukarı çekme veya aşağı indirme şansınız olabilir” dedi.
 
ETİK DIŞI ÇALIŞANLARI ŞİKAYET EDİN!
Akkoca, Taşınmaz Ticaret Yönetmeliğine göre, ‘kiracıları evden çıkararak daha yükseğe tekrar kiralanması’ gibi ev sahiplerine verilen tavsiyelerin etik ve doğru olmadığını belirterek, “Bu tarz etik dışı çalışmalar yapan kişileri Taşınmaz Ticaret Yönetmeliğine uygun olmadığı gerekçesiyle hem Ticaret Bakanlığı sistemi üzerinden hem de CİMER üzerinden şikayette bulunabilirler” bilgisini verdi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN