1 Temmuz tarihi itibariyle sokağa çıkma kısıtlamalarının ve seyahat yasaklarının kalkmasının ardından Çanakkale’deki turizm sektörü, tatil hareketliliği için heyecanlanmıştı. Özellikle Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olmasından dolayı, Çanakkale’ye yerli turistleri bekleyen turizmciler bekledikleri hareketi henüz bulamadı. ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, “Hareketlilik olduğundan bahsedebiliriz ama tam bir doluluktan söz edemiyoruz. Yavaş yavaş bu hareket devam ediyor. Bayram tarihi yaklaştıkça yoğunluklar artacaktır” dedi.
 
2020 yılından bu yana sıkıntı yaşayan sektörlerin başında gelen turizm, Çanakkale’de Kurban Bayramı tatili ile canlanmayı beklerken umduğunu bulamadı. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Çanakkale Turistik Otelciler Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer,  “Bu sene başta koronavirüs salgını olması sebebiyle zor ve sıkıntılı bir turizm sezonuna giriş yaptık. Özellikle Haziran’ın son haftasına kadar olan süreç, oldukça sakin seyretmişti. Haziran’ın son haftasıyla Temmuz başı ile birlikte, kısıtlamaların ortadan kalkması ile belli bir hareketlenme gözlemlenmeye başladı.  Bir diğer taraftan salgınla ilgili olan süreç maalesef, Delta varyantı sebebiyle yeniden tedirgin etse de özellikle iç pazarda bölgemizde bir hareketlenme söz konusu ama şu ana kadar tam bir doluluk sağlandığını söylemek mümkün değil. Bayram döneminde şehrimiz yoğun bir ilgi aldığını söyleyebilirim ama geçtiğimiz bayramlara oranla rezervasyon süreleri çok geç sonuçlanıyor. İnsanlar tatil kararlarını son dakikaya bırakıyorlar. Doğal olarak bu salgın süreci ve diğer konulardaki belirsizliklerden ötürü bu durum ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.
 
“TAM BİR DOLULUKTAN SÖZ EDEMİYORUZ”
Aydeğer, bayram tatilinin 9 gün olması turizm sektöründeki kıyı turizmle uğraşanlar için önemli bir avantaj olduğunu söyleyerek, “İnsanlar daha rahat bir şekilde şehirlerinden ayrılmasına vesile olacak. İstanbul başta olmak üzere birçok yerdeki çalışanlar kısa çalışma ya da uzaktan çalışmayla yürütüyorlardı. Bu kısıtlamaların bitmesi ile birçok kişi işyerlerine geri döndü. İnsanların yine bir tatil yapma ihtiyacını ortaya koydu. Bir hareketlilik olduğundan bahsedebiliriz ama tam bir doluluktan söz edemiyoruz. Yavaş yavaş bu hareket devam ediyor. Bayram tarihi yaklaştıkça yoğunluklar artacaktır. Geçtiğimiz yıllardaki tatil öncesinden başlayan yoğunlukları söylememiz söz konusu değil” şeklinde konuştu.
 
“BİR DİĞER TARAFTAN HER GEÇEN GÜN ARTAN BİR HAREKETLİLİK DE VAR”
“Kısıtlamalar bittikten sonra çok daha hızlı bir dönüş bekliyorduk ama bu kadar hızlı bir dönüş olduğunu söyleyemem. Daha tedirgin, yavaş yavaş artan ve son dakika artan bir doluluk söz konusu” diyen Aydeğer, “ Şu anda doluluğu öngöremiyoruz. Biraz daha temkinli insanlar. Bahsettiğimiz aşırı bir hareket olacağına dair öngörü şu anda gerçekleşmiş değil. Fakat bir diğer taraftan her geçen gün artan bir hareketlilik de var” diye belirtti.
 
“YABANCI TURİSTİN HASTALIK GETİRİYOR OLMA İHTİMALİ DÜŞÜK BİR İHTİMAL”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, açıkladığı haritada aşılama oranında mavi rengi alan Çanakkale’yi tebrik etmesi de olumlu bir haber olduğunu söyleyen Aydeğer, “Turizm ile ilgili gelen bazı sayıların renkleri değiştirdiği, sayıları arttırdığı yönünde yanlış bir algı var. Yurtdışı turistinden bahsedecek olursak zaten gelen turistin tamamen PCR testini negatif olarak ibraz etmek zorunda. Ciddi bir kontrol sonrasında ülke sınırları içerisine giriyor. Yabancı turistin hastalık getiriyor olma ihtimali gerçekten çok düşük bir ihtimal. İç turizmin hareketliliğinden ötürü bir yayılımın dengesinde değişiklik olabilir ama bu da ilimizde özellikle aşılanma sürecinin çok iyi yönetilmiş olması, neredeyse yüzde 70’lere varan aşılanma oranı ilimizin kendisini koruma açısından da büyük bir avantaj. Ben inanıyorum bu süreç daha da olumlu gidecektir. Aşılanmaya vatandaşlar çok olumlu bu yüzden bu işten olumlu bir şekilde ayrışacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN