15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Çanakkale’de çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. 
 
Çanakkale Savaşları'nda vatan müdafaasında bulunan ruhun ve 15 Temmuz ruhu ile canlı tutulması, tüm şehit ile gazilerimizin hatırlanması ve hatırlatılması, hain darbe girişiminin, milletin direnişinin ve tüm bu süreçte kahraman milletimizin verdiği mücadelenin ulusal ve uluslararası kamuoyunun hafızasında canlı tutulması amacıyla Millî birlik ve beraberliğimizin harcı olan Çanakkale Savaşlarının yaşandığı kadim topraklardaki Şehitler Abidesi'nde tören düzenlenecek. Saat 12:30’daki törende çelenk sunumunun ardından Saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı okunacak. Şehitlere karanfiller bırakıldıktan sonra, Şehitler Abidesi Camii’nde Kuran’ı Kerim Tilaveti ve Mevlid-i Şerif okunup, dualar edilecek.
 
Etkinlikler akşam saat 20.00’de iskeledeki Demokrasi Meydanında sürecek. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayacak programda, Çanakkale Mehteran Derneği tarafından gösteri gerçekleştirilecek. Kuran’ı Kerim Tilaveti ve dua okunması ardından Vali İlhami Aktaş tarafından günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapılacak. 15 Temmuz Şehitleri Sancak Koşusu ve öğrencilerin şiir okumasıyla devam edecek programda 15 Temmuz Belgeseli gösterilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasının canlı yayın ile aktarılacağı etkinlikler kapsamında Çanakkale Türk Tasavvuf Musiki Korosunca ilahi ve kasideler okunacak. 15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Zaferi Oratoryosu, öğrencilerini şiir okuması, 15 Temmuz Belgeseli gösterimi, Kuran’ı Kerim Tilaveti ve dua edilmesinin ardından sela okunacak. Yalı Camiinde sabah namazı kılınacak.
 
“HALKIMIZ BÜYÜK BİR KAHRAMANLIK ÖRNEĞİ SERGİLEMİŞTİR”
Diğer yandan Vali İlhami Aktaş, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda şu ifadeleri kullandı; “Aziz Milletimizin iradesini hiçe sayan FETÖ/PDY terör örgütü, 15 Temmuz 2016 tarihinde milletimize ve demokrasimize karşı hain bir kalkışmada bulunmuştur. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla Aziz Milletimiz, sel olup meydanlara akmıştır. Ülkemizin her karış toprağında olduğu gibi Çanakkale’de de ülkemizin geleceğine sahip çıkan halkımız, hain darbecilere geçit vermeyerek büyük bir kahramanlık örneği sergilemiştir. Çanakkale’de eşine az rastlanır bir kahramanlık destanı yazarak düşmana geçit vermeyen atalarımızın taşıdığı ‘Çanakkale Ruhu’yla hareket eden Aziz Milletimiz, 15 Temmuz hain darbe girişimini de aynı ruhla kenetlenip, birlik ve beraberlik içerisinde bertaraf ederek destan yazmıştır. 15 Temmuz hain darbecilerine karşı milletimizin verdiği büyük ders, Aziz Milletimizin şanlı tarihinde asla unutulmayacak ve unutturulmayacak bir şekilde yerini almıştır. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü vesilesiyle, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere milli irademize ve demokrasimize sahip çıkmak için kanlarıyla canlarıyla destan yazan, ezanımıza, bayrağımıza, bağımsızlığımıza sahip çıkan Şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, 15 Temmuz Gazilerimize minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. Aziz şehitlerimizin ruhları şad, mekanları cennet olsun.”
 
Ersan KÜÇÜKKURU