Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek, Çanakkale’nin Yenice ilçesinde kaydedilen depremlerin ardından açıklamalarda bulundu. Bundan 68 yıl önce 7.2’lik bir deprem yaşanan Yenice yakınlarında büyük bir deprem beklemediğini aktaran Perinçek, dikkatleri Bayramiç güneyindeki Evciler fayına çekti. Bu fayın çok uzun yıllardır sessiz kaldığını anımsatarak, “Uzun bir sessizlikten sonra kırılmak için gün saymaktadır. Kanımca bölgedeki faylar içinde tetiklenmeye ve deprem yaratmaya hazır en tehlikeli faydır” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) verilerine göre; saat 00:27’de merkez üssü Çanakkale’nin Yenice ilçesi Çamoba Köyü olan 3,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerin 9,2 kilometre altına kaydedilen sarsıntı bölgede çok hafif şekilde hissedildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı ise depremin büyüklüğünü 3,5 olarak açıkladı.

Bu yer hareketinin sonrasında sabah saat 09:33’te bölgede merkez üssü Yenice Ballıçay olan 2,3 büyüklüğünde bir deprem daha Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) verilerine yansıdı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden emekli olan Prof. Dr. Doğan Perinçek, Yenice çevresindeki sarsıntılar değerlendirerek endişelerin dile getirdi.

Perinçek açıklamalarında, “Gece yarısından sonra Gönen Yenice arasında 3.7 büyüklükte dikkatlerimiz çeken bir deprem oldu. Ardından sabah saat 9.33 te 2.3 büyüklükte artçı olduğunu düşündüğüm bir deprem izledik. 18 Mart 1953 tarihinde Yenice yakınlarında 7.2 büyüklükte bir deprem yaşamıştık. Bu depremden bu güne 68 yıl geçti. 68 yıl kesin konuşmak mümkün olmasa da aynı fayın büyük bir deprem yaratması için yeterli bir zaman değil. Bu nedenle Yenice yakınlarında büyük bir deprem beklemiyorum. Fakat Yenice fayının daha batıdaki Bayramiç güneyindeki faya (Evciler Fayı) enerji aktarıp tetiklemesi söz konusu olabilir. Evciler fayı üzerinde kayıtlara geçmiş 6-7 büyüklükte bir deprem bilinmemektedir. Bu fay belki de 500 - 1000 yıldan çok daha uzun bir zamandır yıldır sessiz kalmıştır. Uzun bir sessizlikten sonra kırılmak için gün saymaktadır. Kanımca bölgedeki faylar içinde tetiklenmeye ve deprem yaratmaya hazır en tehlikeli faydır. Hemen yanı başında Çan ilçe merkezinden geçen ve 284 yıldır büyük deprem yaratmamış bir fay bulunmaktadır. 2,5 yıldır Bayramiç Çan, Biga, Karabiga, Erdek hattı boyunca bulunan faylardan birinin büyük deprem yaratacağı endişesini dile getiriyoruz. Umarım bugün yaşadığımız deprem bizler için dikkate almamız gereken son uyarı olur. Yöre halkımıza geçmiş olsun diyorum. Yetkilileri ise bir kez daha göreve davet ediyorum” ifadelerini kullandı.
Gülçin AKIN