İl Genel Meclisi Temmuz ayı toplantılarının Cuma günü gerçekleşen birleşiminde CHP’li meclis üyeleri, Başkan Nejat Önder tarafından gündeme alınan maddelerin raporlarının hazırlanmadığı gerekçesi ile toplantıyı terk etmesinin ardından yeterli çoğunluğun sağlanmadığı toplantı ertesi güne ertelendi. Cumartesi günü sabah CHP’li üyelerin yine katılmadığı toplantıda ise maddelerin konuşularak, oylaması yapıldı. Toplantıda konuşan Başkan Nejat Önder, CHP’li üyelerin meclis salonunu terk ederek verdikleri tepki için, “Madem yasaya uygun şekilde hareket etmek istiyorlar, o zaman işleyişte de dürüst olmalarını kendilerine öneriyorum. Muharrem Erkek’in adı geçen Ulupınar’daki bize müracaatı ile ilgili inceleme için tarlaya gittik desinler ben yarın istifa ederim” şeklinde konuştu.
 
Çanakkale İl Genel Meclisi’nin Cuma günü yapılan toplantısında gergin anlar yaşandı. Eko turizm maddelerinin görüşüldüğü toplantıda CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek' e ait merkez Ulupınar mevkiindeki arazi için eko turizm imar plan değişikliği kararının oylanmasının ardından Ak Partili ve MHP’li meclis üyeleri tarafından reddedildi.
 
Ardından İl Genel Meclis Başkanı Nejat Önder'in meclis gündemine eklediği maddeler CHP’li meclis üyeleri tarafından tartışmayla karşılandı. CHP İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Avukat Güneş Pehlivan söz alarak, herhangi bir raporun bulunmadığı maddelerin oylanmasının mümkün olmayacağını söylediği bir açıklama yaptı. Pehlivan, “Meclis başkanı tarafından gündeme ilave edilen maddeler konusunda henüz raporlar hazırlanmamıştır. Hazır olmayan raporları çıkmayan ve görüşülmesi için diretilen gündem maddelerini oylamayacağız. CHP grubu bu nedenle meclis toplantısını terk edecek" demesi sonrasında CHP İl Genel Meclisi üyeleri meclis salonunu terk etti.
 
“YASALARIN BANA VERDİĞİ YETKİYİ KULLANARAK GÜNDEME ALDIM”
CHP’li üyelerin salonu terk etmesinin ardından açıklamada bulunan Meclis Başkanı Nejat Önder, “Yasaların bana verdiği yetkiyi kullanarak, uzun bir süre önce incelemeleri yapılan hatta bazı maddelerin iki kere incelendiğini bildiğimiz ama her nedense raporları yazılmayan maddeleri gündeme aldım. Unutulmamalıdır ki burada siyaset olmaz. İl Genel Meclisi vatandaşa hizmet yeridir. Bu maddeler arasında uzun süreden bu yana görüşülmeyi bekleyen maddeler var. Ben vatandaşların hizmet alması ve dosyalarının görüşülmesi için bu maddeleri yasaların bana verdiği yetkiyi kullanarak gündeme aldım. Ancak CHP’li arkadaşlar bu durumu siyasi şov' a çevirip meclisi terk ettiler. Bizim amacımız vatandaşın taleplerine en hızlı şekilde ve en doğru şekilde yanıt vermek. Biz bu maddeleri görüşerek kararlarımızı alacağız" şeklinde belirtti.
 
OYLAMALAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Yaşanan gergin anların ardından kısa bir ara verilmesi sonrasında, toplantı yeterli çoğunluğun sağlanamamasından ötürü Cumartesi sabah saat 10.00’a ertelendi. İl Genel Meclisi Temmuz ayı toplantılarının ertelenen oturumuna ise 17 meclis üyesi katılım sağladı. Oturumun başında Meclis Başkanı Nejat Önder konuşmasına başlayarak, “Komisyon üyesi arkadaşlarımdan benim meclis başkanı olarak resen gündeme aldırdığım konuların Güneş Pehlivan’ın iddia ettiği gibi olup olmadığını anlamak üzere isim isim sizden rica edebilir miyim” demesinin ardından ilk önce kürsüye Ak Parti grubundan Meclis Üyesi Yahya Sezgin çıktı.
 
Sezgin, “Dün yapılan toplantıda açıklama yapmıştık konuyla alakalı olarak ama biz imar komisyonu olarak gündemde olan dosyalardan örnek olarak Lapseki Taştepe dosyasını bir önceki imar komisyonumuz döneminde gittik. Dosyayı inceledik. Raporun yazılmasını bekledik ama yazılmadı. Yine Ezine Kemallı köyündeki dosyamızda gerekli görüşmelerimizi altyapılarımızı yaptık. Ama raporu yazılmadı. Ayrıca Lapseki kemikli alana da gittik. Herhangi, bir rapor verilmedi. Herhangi bir divan ulaşmadı. Kasım ayından bu güne Taştepe dosyası için 5 toplantı yaptık. Dünkü grup başkan vekilinin iddiası dosyaların incelenmemiş olması ama zaten bu dosyalar özelinde konuşuyorsak, biz zaten bu dosyaları inceledik. CHP’nin de 1 üyesi komisyondan devam etti. Yani Cumhuriyet Halk Partisi kendi arkadaşlarına mı güvenmiyor onu da anlamış değilim. Altını çizmek istiyorum; komisyonların bize verdiği yetkide aslında yerinde inceleme ile ilgili herhangi bir ibare bulunmamaktadır. Bu bizim komisyonun kendi temayülüdür. Ama konuyu gelip de buna indirgemek bence düzgün olmamıştır. Çanakkale halkının vermiş olduğu yetkiyi bu kadar keyfiyetle kullanmak hoş olmamıştır. Biz burada 2 yıl azınlık olmamıza rağmen biz hakkı bu şekilde kullanmadık” diye belirtti.
 
“VATANDAŞI AKILLANDIRMAK DİYE BİR MECLİS KAVRAMI YOKTUR”
Ayvacık İlçesi Büyükhusun Köyü Eko Turizm/Kırsal Turizm Tesis Alanı amaçlı imar planının söz konusu yerde izin alınmaksızın inşai faaliyet yürütülmesinden dolayı reddine karar verilmesinin tekrar görüşülmesi maddesi sırasında Ak Parti grubu Meclis Üyesi Tülay Ömercioğlu sözü aldı. Ömercioğlu, “O günü hep beraber hatırlarsak, mecliste gerçekten çok açık bir tablo oluşmuştu. Bu olayın reddini açıklayan imar komisyonu başkanı o gün çıktı dedi ki, ‘Tamam her şey uygun ama oraya taş parçası konmuş, biz vatandaşı akıllandırmak için bunu reddettik’ diyebildi. İmara aykırı herhangi bir yapılandırma olmadığı halde… Vatandaşı akıllandırmak, burada kanuna uygun olduğu konumda hak verilen bize bir konum değildir. Vatandaşı akıllandırmak diye bir meclis kavramı yoktur” şeklinde konuştu.
 
“SÖYLEMİNİZLE İCRAATINIZ ÖRTÜŞMÜYOR”
Toplantıda ayrıca Meclis Başkanı Nejat Önder, kamuoyuna açıklama yapmak istediğini söyledi. Önder, “Biz yanlış bir iş yapmıyoruz. Halkın iradesi ile seçildi. Biz halk yararına çalışmak istiyoruz, yasaya uygun işler yapmak istiyoruz diye grup başkanları salonu terk etmeden böyle bir iddiası oldu. Grubumun bilgisi olmadan basınla bir şey paylaşmak istiyorum; halkın iradesine, halkın hizmetine kullanma adına madem bu kadar isteklisiniz ama söyleminizle icraatınızın örtüşmediğini paylaşmak istiyorum. Muharrem Erkek sizin başkan yardımcınız olabilir ama bizim uygulama şeklimizde Muharrem Erkek de sıradan vatandaşla aynı, herkese eşit yaklaşım yaptığımız şey. Madem yasaya uygun şekilde hareket etmek istiyorlar, o zaman işleyişte de dürüst olmalarını kendilerine öneriyorum” ifadelerini kullandı.
 
Başkan Önder ayrıca, “Grup Başkanvekili lütfen soruma cevap versin” diyerek şunları söyledi: “Muharrem Erkek’in adı geçen Ulupınar’daki bize müracaatı ile ilgili inceleme için tarlaya gittik desinler ben yarın istifa ederim. Önce namuslu olacaklar”  diye konuştu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN