LÖSEV Bursa Şubesi, faaliyet alanı dâhilinde olan Çanakkale’de, kurban bağışının lösemili çocuklar için olan önemini, ‘Her kurban, Lösemili çocuklara can!’ sloganıyla anlatıyor.
 
81 ilden yaklaşık 50 bin çocuk/yetişkin lösemi ve kanser hastasına maddi ve manevi destek sunan Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV), 14 yıldır sürdürdüğü vekâleten kurban kesme ve ihtiyaç sahiplerine dağıtma görevine bu yıl da devam ediyor. Bu yıl 1450 TL olarak belirlenen kurban bedelinin bağışçılardan toplanmasının ardından, tedavi imkanı olmayan lösemili hastalara et sağlamak için hijyenik et entegre tesislerine gidiliyor, noter, din görevlisi ve veteriner huzurunda kurbanlar kesiliyor. Bağışlanan vekâlet kurbanlarının, nerede, nasıl kesildiği ve Türkiye’ye nasıl dağıtıldığına ilişkin bilgiler, tercih ettikleri ulaşım yöntemi kullanılarak bağışçılara iletiliyor. Geçtiğimiz günlerde faaliyet alanı içerisinde bulunan Çanakkale’ye gelen LÖSEV Bursa Şubesi yetkilileri, iyileşen lösemi hastaları ve dernek gönüllüleri ile birlikte yaklaşan Kurban Bayramı’nda bağışlanacak olan kurbanların, lösemili çocuklar için olan önemine ilişkin kamuoyu bilgilendirmesinde bulundu. İskele Meydanı’nda bulunan Truva Atı’nın önünde pankartlarını açan LÖSEV ekibi, yoldan geçen vatandaşlara broşür dağıtarak, kan hastalığı olan lösemi için kırmızı etin öneminden ve imkânsızlıklarla boğuşan hastalar için yapılan çalışmalardan bahsetti. Yapılan bağışların yalnızca kurban eti dağıtımıyla sınırlı kalmadığını aynı zamanda Kurban Bayramı bağışlarıyla yoğun bakımdan kan ve trombositlere yurt dışı ilacından, evlerdeki beyaz eşyaya, mutfaktaki bulgura, kitaplarından oyuncaklarına, tatil kamplarına kadar tüm ihtiyaçların da karşılandığı belirtildi.
 
VEKÂLETEN YAPILAN KURBAN BAĞIŞLARI 12 AY BOYUNCA AİLELERİN MASASINI ŞENLENDİRİYOR
LÖSEV Bursa Şubesi Sosyal hizmetler Sorumlusu Seher Karaca ise yapılan kamuoyu bilgilendirme bilinçlendirme çalışmalarından bahsederek, ‘Bu dönemde aldığımız vekâleten kurban bağışları, yıl boyunca ailelerimize kırmızı et desteği ile ulaştırılıyor ve 12 ay boyunca ailelerimizin sofralarını şenlendiriyor.  Biliyorsunuz ki LÖSEV tamamen bağışlarla ayakta duran bir vakıf, bu süreçte hem çocuk kanser hastalarımıza, hem lösemi hastalarına, hem de yetişkin kanser hastalarımıza desteklerimizi iletmiş oluyoruz. Burada şu an gönüllülerimiz ve iyileşmiş ailelerimiz var. Gençlerimiz ve yetişkin hastalarımız da aramızda. Onlar da bize saha çalışmalarında destek oluyorlar. Çünkü bu meşakkatli süreçleri kendileri de atlattılar. Tedavisi devam eden arkadaşlarına, çocuklara, kardeşlerine destek olmak için sahaya çıktılar. Bağışları internet bankacılığı üzerinden LÖSEV bağış ekranlarından veya ofisimize gelerek bağışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Bu seneki kurban bedeli bağışlarımız 1450 TL olarak belirlendi. Onun dışında kurban bayramı bağışları da gerçekleştirilebilir onun herhangi bir limiti yoktur. Genel bağış gerçekleştirebilir bağışçılarımız. İstedikleri şekilde bağışlarını yapabilirler. Alınan vekâleten kurban bağışlar, anlaşmalı olduğumuz et entegre tesislerinde noter, din görevlisi ve veteriner hekim huzurunda kesiliyor. Daha sonra dinlendirilen etler ailelerimize teslim ediliyor. Bayramın 1. 2. ve 3. günlerinde. Kalan etler ise takas usulü yöntemi ile dini icazet alınarak yapılan bir yöntem bu. Takas usulü ile 12 ay boyunca ailelerimizin sofraları şenlendirilmiş oluyor. Bizim gönüllülerimize çok ihtiyacımız var. Çünkü desteklerle ayakta duran bir vakıfız. Az sayıda personelle çok sayıda iş yapmaya çalışıyoruz. Maalesef çok sayıda hastamız var. 52 bin kayıtlı hastamız var o yüzden daha fazla kişiye daha hızlı ulaşabilmek için el birliği ile çalışmamız gerekiyor. Ayrıca biz burada yokken bizlere telefonlarla ulaşabilirler. Yeni kayıtları hastaları yönlendirebilirler, gönüllü olabilirler bu noktada çalışmalarımızı birlikte yürütebiliriz’’ ifadelerini kullandı.
 
KAMUOYUNU BİLGİLENDİRİYORLAR
LÖSEV Aktif İletişim Personeli Nagihan Özay, 3 gün önce Çanakkale’ye geldiklerini ve o günden beri aktif olarak saha çalışmalarını gerçekleştirdiklerini belirterek,” Hem brandalarımızı asıyoruz. Hem de kamuoyu bilgilendirme bilinçlendirme çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Bugün de Çanakkale Merkez’deyiz,  gönüllülerimizle ve ailelerimizle birlikte’’ dedi.
 
“LÖSEMİ KAN KANSERİ DEMEK, BU YÜZDEN ET TÜKETMEK ÇOK ÖNEMLİ”
İyileşen Lösemi hastası Ayşe Dersin, Gönüllü olarak LÖSEV faaliyetlerine katılmaya devam ediyor. Özellikle kurban bağışlarının lösemi hastaları için önemine dikkat çeken Derdin, ‘’Lösemiyle ilk karşılaştığımda 12 yaşındaydım. Şimdi 21 yaşındayım, tedavi sürecim 9 ay sürdü. Bu süreçte LÖSEV ile tanıştık. Hatta onlarla tanıştıktan sonra iyileşme hızım daha da arttı. Bu süreçte moral ve motivasyon çok önemli. Onların sayesinde daha iyi oldum, moralimi hiç kaybetmedim.  Hep güldüm, paniğe kapılmadım, hep iyileşeceğim diye düşündüm, 2014’te tedavim bitti. İyileştikten sonra LÖSEV’e ben de gönüllü oldum, iyileşmiş biri olarak. Tedavi gören bir genç, bir yetişkin için bol vitamin protein alması çok önemli. Lösemi kan kanseri demek bu yüzden de et çok önemli. Bağışların gerçekten çok önemi büyük’’ diyerek kendi deneyimlerinden de bahsetti.
 
ÇANAKKALE HALKI DUYARLI
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde Fayda Topluluğu Başkanlığı yapan Çevre Mühendisi adayı Şule Alican, “4 yıldır kurucu üyelerindenim. LÖSEV Fayda Ekibinin Çanakkale’de kurulmasına yardımcı oldum. Etkinliklerimize devam ediyoruz. Okul döneminde ekibimiz büyük. Çok yardımcı oluyorlar. Maalesef okullar kapalı olduğu için şu dönemde biraz daha kısıtlayıcı durumumuz ama Bursa’dan gelen ekibimizle güzel bir iş çıkaracağımızı düşünüyoruz. Çanakkale halkı bu konuda çok duyarlı. Kurban bayramı bağışları lösemili ve kanser hastalarımız için çok önemli’’ diye konuştu.
 
Sevi Gözay UĞURLU