BDDK'nın yeni düzenlemesinde mobilya ve elektrikli eşya alımlarında 12 ay olan taksit sayısı 9 aya indirildi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Özcan, düğün sezonu başlarken yeni evli çiftlerin en çok ihtiyacı olan mobilya ve beyaz eşyada 12 taksit uygulamasının geri getirilmesinin faydalı olacağını söyledi.
 
BDDK, kredi kartı harcamalarında uygulanan taksit sayılarında uygulanan vadelerde düzenlemeye gitti. Alınan kararda kuyum harcamalarına getirilen düzenlemenin yanı sıra mobilya ve elektrikli eşyalara da geldi. Kararda beyaz eşya ve mobilya alımlarında 12 ay olan taksit sayısı 9 aya indirildiği belirtildi. 
 
Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Ünal Özcan, yaptığı değerlendirmede, “Mobilya ve beyaz eşyayla ilgili daha önceden KDV ile ilgili bir düzenleme yapılmıştı, daha sonradan taksit sayıları ile ilgili bir uzatılma olmuştu. Bu sektörün canlanması anlamında, tüketicinin de beyaz eşya ve mobilyadaki alımla ilgili kolaylık öngörülmüştü. Bu uygulamanın devam etmesi çok güzel olacaktı ama süre doldu, tekrar eskisi gibi oldu. Bununla ilgili belki bir düzenleme de yapılabilir. Biraz piyasanın canlanması anlamında olumlu bir tepki almıştı. 1 Temmuz ile ilgili işten çıkarma süresi de doldu. Bunların uzatılması, özellikle pandemi süreci bitinceye kadar devam ettirilmesinin çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Ben yeni bir çalışma yapılacağı yönünde olumlu düşünüyorum” dedi.
 
“NAKİT PARA İLE EŞYA ALMAK ÇOK ZOR”
Özcan, “Nakit para ile eşya almak çok zor. Hele bir de düğün sezonuna girdik. Bu eşyalar, düğün yapanların olmazsa olmazı. Bir buçuk yıldır düğün konusunda pandemiden ötürü büyük sıkıntı yaşanırken, bu sürenin uzatılması yönünde beklentimiz olduğunu söylemek istiyorum. Taksit sayısının uzatılması nakit akışının canlanmasına yardımcı olur hem de alışveriş konusunda ihtiyacı olanlara kolaylık olur” ifadelerini kullandı.
 
“RUHSAT SAATLERİNE DÖNÜLMESİ UYGUN OLDU”
1 Temmuz’dan itibaren kademeli normalleşme tedbirleri ile birçok yasağın kalkması ve kuralların gevşetilmesinin esnafa olumlu katkısı olacağını vurgulayan Başkan Özcan, “Esnafın ve özellikle belli meslek gruplarının beklentisi vardı bu konuda. Ekonomik anlamda ayakta durabilmekte zorlanmışlardı. Tam turizm sezonuna girmişken bundan faydalanabilme isteğindeydiler. Bu yüzden bu kararlar uygun oldu. Özellikle ruhsat saatlerine dönülmesi uygun oldu. Sokağa çıkma yasaklarının kaldırılması çok iyi oldu” diye belirtti.
 
“KREDİ BORÇLARINI ÖDEME İMKANIMIZ OLACAK”
Özcan, son zamanlarda haberlerde çıkan Delta varyantıyla ilgili ise endişeli olduklarını da söyledi. “Çok dikkatli olmamız lazım. Esnafın da halkın da maske, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına dikkat etmesi gerek” diyen Özcan, “Ayrıca aşı uygulaması konusunda herkesin özverili bir şekilde davranmaya davet ediyorum. Sağlık çalışanları ve 50 yaş üstüne 3.doz hakkı verildi, bu çok iyi oldu. Aşı süresindeki 6 haftalık süre 4 haftaya indi. Bunların çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Buna dikkat edilmesi gerekiyor. Beklentilerimiz büyük çünkü umarız çektiğimiz kredi borçlarını ödeme imkanımız olacak” şeklinde konuştu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN