1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 95. yıl dönümü kentte çeşitli etkinliklerle kutlandı.
 
İlk olarak Cumhuriyet Meydanında çelenk töreni gerçekleşti. Vali İlhami Aktaş, Belediye Başkanvekili İrfan Mutluay, Sahil Güvenlik Grup Komutanı Binbaşı Ercan Oran, Kıyı Emniyeti Çanakkale Müdürü Kaptan Oğün Çevik ve davetlilerin katıldığı programda Çanakkale Liman Başkan Vekili Cüneyt Aydemir tarafından meydandaki Atatürk anıtına çelenk sunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam eden törende günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasını gerçekleştiren Cüneyt Aydemir, “1935 yılından itibaren kutlamaya başladığımız Kabotaj Bayramı, 2007 yılından itibaren Denizcilik Müsteşarlığı tarafından alınan kararla Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. Denize dönen her yüzün ve her gönlün bu ülke için kazanç olması için Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı bütün halkımızla beraber kutlamaktayız. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak denizcilikle ilgili birçok çalışmalarımız mevuttur.  Kısaca bahsetmek gerekirse; öncelikle kıyılarımızda seyir, can, mal ve çevre emniyeti ile deniz güvenliğinin arttırılması amacıyla takip ve kontrol sistemleri oluşturulmuştur. Bunun yanında, Ankara’da kurulmuş olan Gemi Trafik Yönetim Merkezi bileşenlerinden oluşan Gemi Trafik Yönetim Sistemi 14 Mayıs 2019 da faaliyete başlamıştır. Hali hazırda İstanbul, Çanakkale, İzmit, İzmir ve Mersin VTS birimleri faal olarak görev yapmaktadır. Diğer yandan gemilerin uzak mesafeden tanımlanması ve izlenmesi sistemi 2009 yılında kurulmuş olup, limanlarımıza gelen tüm gemiler 1000 deniz mili mesafeden kontrol edilmektedir. Bu sistemle dünyanın neresinde olursa olsun Türk bayraklı gemilerin takibi sağlanmaktadır. Ankara’daki ulusal otomatik tanımlama sistemi ile Türk arama kurtarma sahası içerisinde seyir yapan gemiler anlı olarak izlenmektedir. Bakanlığımız tarafından 2019’da Tekirdağ’da kurulan Ulusal Deniz Emniyet ve Acil Müdahale Merkezi de başarıyla çalışmaktadır. Üç tarafı denizlerle çevirili eşsiz bir coğrafyaya sahip cennet vatanımızın üstüne inşa ettiğimiz Türk gemi sanayi bilgi birikim ve tecrübemizle dünya klasmanında hak ettiği yere gelmiştir. Bugün tersane sayımız 84 yıllık üretim kapasitemiz ,65 milyon dedveyt tondur. Bu bağlamda Mili Sicili gemi sayımız 12 bin 548 adet ve TUGS gemi sayımız 1372 adet olup, bu gemilerin toplam yük tonajı 6 milyon 555 bin 166 dedveyt tondur. Bağlama kütüğüne kayıtlı topla tekne sayımız; 126 bin 395 adete ulaşmıştır. Cumhuriyetimizin 100’ncü kuruluş yılı olan 2023 yılına kadar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına denizcilik kültürün aşılamak, denizci millet, denizci ülke hedefine ulaşmak, vatandaşlarımızın ufkun ötesini görmesini sağlamak amacıyla 1 milyon kişiye amatör denizci eğitim programı projesi başlatılmıştır. Türkiye genelinde 835 bin 14 kişiye eğitim ve sınav yapılarak amatör denizci belgesi düzenlenmiştir. Liman Başkanlığımızda ise 1100 kişiye kısa mesafe telsiz belgesi, 17 bin 986 kişiye de amatör denizci belgesi verilmiştir” dedi.
 
Buradaki törenin ardından Vali İlhami Aktaş, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mehmet Cem Okyay ve Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet İrfan Mutluay ve katılımcılar, ‘Alınteri-8’ isimli feribot ile denize açılarak, deniz şehitleri anısına Çanakkale Boğazı’na çelenk bırakarak dua edip, rahmet, minnet ve şükranla şehitlerimizi yad ettiler. 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı programı kapsamında Kıyı Emniyeti Çanakkale Müdürlüğüne bağlı römorkörlerin su gösterilerinin izlenmesinin ardından yat limanı mevkiinde dalgıçların deniz dibi temizliği etkinliği gerçekleştirildi.
 
Diğer yandan Vali İlhami Aktaş, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda şu ifadeleri kullandı; “Ülkemizin kendi karasularındaki egemenlik ve hükümranlık haklarını elde ettiği 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu’nun, Türk Denizciliğinin bağımsızlığı ve geleceği açısından büyük önemi bulunmaktadır. Bu vesileyle denizcilikte önemli bir yere sahip olan Çanakkale’mizde, bölgemizin ve şehrimizin sahil şeridi ile karasularında, ulusal ve uluslararası hukuk kuralları uyarınca kanunlarla belirlenen görevlerini başarıyla yerine getiren Çanakkale Boğaz Komutanlığı, Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti Çanakkale Müdürlüğüne bağlı personellerimiz ile Çanakkale Liman Başkanlığı personelimiz, adalar ile Çanakkale Boğazı’nın iki yakası arasında araç ve yolcu taşımacılığı görevini üstlenen GESTAŞ personellerimizin ve deniz sektöründe görev yapanlar başta olmak üzere tüm Çanakkaleli hemşehrilerimizin 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramlarını kutluyor, deniz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.”
 
Sevi Gözay UĞURLU