Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği arasında imzalanan protokol sonrasında evcil hayvanlar için pasaport ve mikroçip takılması zorunlu hale getirilmişti. Bu kapsamda Veteriner Hekim Gizem Gürsu değerlendirmelerde bulunarak, merak edilenleri anlattı.
 
Sahipli hayvanların mikroçip takılarak, sokağa bırakılmasının önüne geçilmesi, hayvan hırsızlıkların önlenmesi ve kaybolan hayvanların daha kolay bulunması için başlatılan uygulama ile köpek sahipleri 1 Ocak 2021, kedi ve gelincik sahipleri ise 1 Ocak 2022 yılından itibaren en geç 1 yıl içinde kimliklendirme işlemini yaparak bakanlığa bildirmesi gerektiği vurgulandı.
 
Evcil hayvanlara yapılacak olan bu uygulama hakkında merak edilenleri anlatan Veteriner Hekim Gizem Gürsu, uygulamanın yerinde bir karar olduğunu söyledi. Gürsu, “Mikroçip ve tek tip pasaport uygulamaları aslında dünya çapında yıllardır uygulanıyor. Bizler bir canlıya ev ve aile olmanın ne kadar büyük bir sorumluluk olduğunun bilincine daha yeni yeni ulaşıyoruz. Bu sebeple aslında yaygın olan uygulamalar konusunda biraz geriden takip ediyoruz. Ülkemizde de bu uygulamaya geçilmesinin çeşitli faydaları olsa da özellikle iki açıdan fayda sağlayacağına inanıyorum. Birincisi sahiplenilen minik dostlarımızın kontrolsüz şekilde sokağa bırakılmasını ve buradan kaynaklanan önlenemez çoğalma ile birlikte çeşitli hastalıkların yayılmasını önlemek, ikincisi ne yazık ki denetimsiz olarak yapılan uygunsuz şartlardaki canlı hayvan üretimi ve ticaretinin önüne geçmek. Hayvan refahı ve toplum sağlığı açısından değerlendirildiğinde kesinlikle doğru bir hamledir” diye konuştu.
 
Gürsu,  uygulamanın zorunlu olduğunu vurgulayarak, “Mikroçip uygulaması köpek dostlarımız için 2021, kedi ve gelincik dostlarımız için 2022 sonuna kadar süre tanınmak üzere zorunlu hale getirildi. Bu şekilde bütün evcil dostlarımız kayıt altına alınabilecek. Mikroçip bir aplikatör vasıtasıyla deri altına uygulanıyor. Oldukça küçük yapıda olduğu için gerek uygulandığı bölgede gerekse dostumuzun genel refahında herhangi bir rahatsızlığa yol açmıyor” dedi.

“Çip üzerinde kayıtlı olan numara, çip okuyucular vasıtasıyla görüntülenebiliyor. Bu numarayı hayvan sahibinin bilgileri ve dostumuzun bilgileri ile birlikte detaylı olarak veri tabanına kaydediyoruz” diyen Gürsu, “Pasaport ve mikroçip uygulama ücreti de ülkenin her yerinde sabit olmak üzere 75 lira” bilgisini verdi.
 
Gülçin AKIN