Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazında etkili olan müsilaj sorunu ve çözümüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Çanakkale’de iki tane artıma olduğunu kaydeden Başkan Gökhan, “Birisi merkez için, birisi mücavir alan için. İkisinde de ileri biyolojik artıma şeklinde yapıyoruz, teknolojimiz o şekilde. Dolayısıyla bizden yana herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Ayrıca katı atık deponi alanımızın sızıntı suyunu da arıtıyoruz biz. Dolaysıyla bizim Marmara Denizi’ne verdiğimiz olumsuz bir atık yok. Bize düşen bizim sorumluluğumuz olan ileri biyolojik artıma konusunda herhangi bir sıkıntı yok. Ama bunun olması bütün Marmara'daki atıkların kesin o mevzuattaki tespit ettiğimiz 22 maddenin harfiyen uygulanması lazım” dedi.

Özellikle yat limanında müsilajın kümeleştiğini anımsatan Başkan Gökhan, “Bölgedeki müsilajı bir bariyerin içine alıyoruz. Vidanjörlerle çekip sonra su geçirmez bir alanımız var. Oraya döküyoruz önce, buharlaşmasını sağlıyoruz. Sonrasında da çöp deponi alanına götüreceğiz. Zaten mevzuatta o şekilde söylüyor” ifadelerini kullandı.

Başkan Gökhan konuşmalarını şöyle sürdürdü; “Bütün atıklarımızı ‘Marmara bunu halleder, görünmez’ diye düşündük. Arıtmaları gündüz çalıştırıyor gibi yaptık, gece elektrik tüketimi olmasın diye kapattık. Sanayileri denetleyemedik, Ergene nehri yıllarca simsiyah aktı, hala akmaya devam ediyor. Susurluk havzası ha keza öyle, Bandırma’da gübre fabrikası şakır şakır atıklarını attı. Kocaeli körfezi öyle…  Dolayısı ile bu tespitler vardı. Şimdi Marmara Denizi ‘bunu atıyorsunuz ama sonunda böyle olacak’ dedi ve böyle oldu. Aslında deniz bize bir fırsat tanıdı; ‘bu yaptıklarınız yapmayın yoksa hayatınız böyle geçer’ dedi. Şimdi biz onun için artık bunu gördük, sonucunun ne olduğunu gördük.” 

Sevi Gözay UĞURLU