Ülke genelinde 64 ilde 92 şube ile dar gelirli kadınlara destek sağlamak için çalışan Türkiye Grameen Mikrofinans Programı (TGMP) Çanakkale’deki kadınlar için çalışmalarına devam ediyor. Türkiye Grameen Mikrofinans Programı (TGMP) Çanakkale Şubesi Yöneticisi Selda Ayan, programın ne olduğuna dair detaylı bir bilgi vererek, Çanakkale’de potansiyelin çok fazla olduğunu ve kadınlarını girişimci ruhlu ve üretken bulduğunu söyledi.
 
Evinde üretim yapmak isteyen, kazanç sağlayamayan veya pandemide gelir kaybına uğrayan kadınlara destek vermek amacıyla Türkiye’deki birçok ilin yanı sıra 2013 yılında Çanakkale’de açılan Türkiye Grameen Mikrofinans Programı (TGMP) hakkında Çanakkale Şube Yöneticisi Selda Ayan, bilgi paylaşımında bulundu.
 
BÜYÜK ÇAPLI GİRİŞİMLER DE DESTEKLENİYOR
Ayan, kadınlara verdikleri destek kapsamında özellikle pandemi döneminde birçok farklı alanda üretimin gerçekleştirildiğini söyleyerek, “Pandemi sürecinde uzun süre evde kapalı kalan ve faaliyetleri kısıtlanan kadınlar kozmetik satışı, el yapımı ürünler ile ahşap, sabun, takı, örgü gibi hobi ve sanatsal amaçlı çalışmalar yapmaları için mikrokredi sağladık. İlk etapta 1.500 lira ödeme yaptık, geri ödemenin ise haftalık olarak alındı. Dar gelirli kadınların beş kişilik gruplar halinde kurumumuza beyanda bulunmaları halinde, kişi bazında ilk etapta ödeme çıkmaktadır. İkinci aşamada ise büyük çaplı girişimlere destek vermekteyiz. Kuaför, güzellik salonu ve terzi gibi kadınlarımıza verdiğimiz destekler de mevcuttur” şeklinde konuştu.
 
AKTİF GİRİŞİMCİ SAYISI 202
Selda Ayan, bu programın sadece kadınlara özel olduğunu söyleyerek, “Kredi sadece kadınlara yöneliktir. Faizsiz, haftalık ödemeler yapılmaktadır. Çanakkale’de şimdiye kadar 202 girişimci kadına destek verdik. Öte yandan borçlu olan, icra ve hacizde olan ve bankalardan kredi desteği alamadığı için çaresiz kalan çok kişi var. Biz bu durumda o kadınlarımıza da destek veriyoruz. Çanakkale şubemiz açıldığı günden bugüne kadar toplam 702 kadına 3.089.545 TL kredi dağıtımı yapılmıştır. Şu anda aktif girişimci sayısı 202’dir. Evinde üretim yapmak, işyeri açmak isteyen, ürettiği ürünleri satarak kazanç elde etmek isteyen tüm kadınlarımızı Mikro Kredi ailemize davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“BİRDEN İFLASIN EŞİĞİNDE BULDUM KENDİMİ”
Programdan yararlanarak aldığı kredi ile kendi terzi dükkanını açan Gülten Paçal, kendi sürecini paylaştı. İlk önce kendinden bahseden Paçal, “1966 yılında Çanakkale ilinde doğdum. İş hayatıma ilk olarak yakın çevreme iç çamaşırı getirip satarak başlamıştım. İlerleyen dönemde bu işten iyi para kazanmaya başlayınca kendime küçük bir iç giyim mağazası açtım. Başta her şey yolunda giderken birden iflasın eşiğinde buldum kendimi. İç giyim dükkanının açık olduğu zamanlarda dikişe yeteneğim olduğu için evde dikiş dikmeye de başlamıştım” dedi.
 
“KENDİ İŞ YERİMİN BAŞINDA HAYAT MÜCADELEME DEVAM ETMEKTEYİM”
Mikrokredi ile tanışma hikayesini ise şu şekilde paylaştı: “2015 yılında pazarcı bir arkadaşım vasıtasıyla mikrokredi ile tanıştım. Ben de mikrokrediye üye olup ilk kez kullandığım kredi tutarı olan 1.000,00 TL ile kendime pazarda bir tezgah yeri satın aldım ve evde dikmiş olduğum kıyafet ve kapatmak zorunda kaldığım iç giyim dükkanından kalan ürünleri satmaya başladım. Bozulan maddi durumum tekrardan mikrokredi sermaye desteği ile düzelmeye başladı. İlerleyen zamanda kendime küçük bir terzi dükkanı açarak yine mikrokrediden kullandığım sermaye desteği ile yeni bir dikiş makinası aldım. Tekrardan kendi iş yerimin başında hayat mücadeleme devam etmekteyim.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN