Dünyanın sanat ve tasarımla daha iyi bir yer olacağına inanan ve bu vizyonla sürdürülebilir yatırımlara imza atan Kale Grubu, entelektüel derinliğe ve birikime sahip fikirleri buluşturan Kale Tasarım ve Sanat Merkezi’nde hayata geçirdiği projelerine bir yenisini daha ekledi.
 
Kale Grubu, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğiyle gıda israfı sorununa dikkat çekerken, evlerin mutfağında başlayacak mikro değişimlerin getireceği makro etkiyi tetiklemek amacıyla Avusturyalı sanatçı Klaus Pichler’in ‘Çöpe Atılmak İçin Yetiştirilmiş (Grown for a Bin)’ sergisini İstanbul’a getirdi.

Küresel sorunların başında gelen gıda kaybı ve israfı hakkında kamuoyunda farkındalık oluşturmak amacıyla ‘Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık’ kampanyasını yürüten Tarım ve Orman Bakanlığı ile Dünya’mıza iyi bakan sorumlu ürünleriyle yaşam alanlarına anlam katan Kale Grubu, evlerin mutfağında başlayacak mikro değişimlerin getireceği makro etkiyi tetiklemek hedefiyle çarpıcı bir projeye imza attı. Disiplinler arası paylaşımlara imkân veren üretim ve buluşma platformu olma yolunda hızla ilerleyen Kale Tasarım ve Sanat Merkezi’nin ev sahipliğinde kapılarını açan sergi, dünyanın dört bir yanında üretilen önemli miktarda gıdanın sofralara gelemediğine dikkat çekiyor.

Avusturyalı sanatçı Klaus Pichler’in, 32 eserinden oluşan ‘Çöpe Atılmak İçin Yetiştirilmiş (Grown for a Bin)’ fotoğraf sergisinin Türkiye’de ilk durağı İstanbul oldu. Gıda israfı sorununa dikkat çekerken kültürel çeşitlilik odağında tüketici alışkanlıklarının nedenlerine de ışık tutmayı amaçlayan sergi, 30 Eylül’e kadar Karaköy’deki Kale Tasarım ve Sanat Merkezi’nde ziyaret edilebilecek.
 
HER ESER AYRI BİR HİKAYE
Çürüme süreci başlamış ve artık yenilemeyecek durumda olan gıdaların gösterildiği fotoğrafların tamamı dünyanın dört bir yanından getirilip süpermarketlerde satışa çıkarılan ürünlerden oluşuyor.

Fotoğraflanan gıda ürünleri, sofralarımızdaki süt ve süt ürünlerine,et ve bakliyattan, meyve, sebze, tatlı ve egzotik tatlara uzanan geniş bir yelpazeye sahip. Çoğunu süpermarketlerden alarak fotoğraflarını çeken Klaus Pichler, çekimler sonrasında ürünleri çürümeye ve imha etmeye bıraktı.

Tüketicilerin bilmeden gıda israfında bulunduklarına ve israfın daha çok istenmeyen bir yan etki olarak ortaya çıktığına tanık olan Pichler, çektiği fotoğraflarla tüketicilerin fütursuzca ve farkında olmadan yaptıkları gıda israfı gözler önüne sererek konuya dikkat çekmeyi amaçlıyor. Çilekten süte, ekmekten ananasa kadar farklı ürünlerden oluşan 32 eser, dünyada gıda israfının boyutunu ortaya koyuyor.


Kaynak: Haber Merkezi