Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, Ticaret Bakanlığı’nın esnaflara yönelik verdiği hibe desteğini ve sektörün son durumunu değerlendirdi. Özcan aynı zamanda saat 21.00’de kepenk kapatmanın yaz sezonunda esnafı zor duruma sokacağını belirtti.
 
Ticaret Bakanlığı, koronavirüs salgını nedeniyle ticari faaliyetlerinde zorlanan esnaf ve sanatkârlara bakanlık tarafından verilecek hibe desteği için e-Devlet üzerinden yapılacak başvuruların, 25 Mayıs'ta başlayacağını ve 23 Haziran günü saat 23.59'a kadar devam edeceğini duyurmuştu. Hibe desteğine başvuran esnafların 3 bin lira ve 5 bin liralık hibe desteği ödemesi, geçtiğimiz günlerde banka hesaplarına yatırılmaya başlandı. Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, esnafa verilen hibe desteğini ve önümüzdeki yaz sezonunu esnaflar açısından değerlendirdi.
 
BAŞVURU SÜRESİNİN UZUN OLMASI SEVİNDİRDİ
Ticaret Bakanlığı’nın meslek kollarına göre yayımladığı 3 bin-5 bin TL kategorilerindeki hibe destelerinin başvurusu 25 Mayıs'ta başlamıştı. 23 Haziran'a kadar 1 ay süre verilen başvuralar hakkında değerlendirmede bulunan Özcan, ”Öncelikli başvuranların ödemeleri Perşembe günü itibariyle başladı, devlet sıraya koyuyor. Başvuru önceliklerine göre ödemeler başladı. 23 Haziran son tarih, o süreye kadar bu hakka sahip olan esnaflar, E-devlet üzerinden başvurular yapabilecekler. Yani, o tarihe kadar ödemeler ve başvurular devam ediyor. Daha önceki 1000 TL'lik hibe desteklerinde süreler kısıtlı tutulmuştu, 1 haftalık gibi 10 gün gibi… Sonra uzatmalar oldu. Çünkü Türkiye'de genelinde E-devlet üzerinde çok yoğunluk oluyor. Sürenin uzun tutulması, ödemelerin hemen başlaması güzel oldu. Çünkü başvurunun ardından ne olacak diye bir endişe vardı. Ama başvuranlara ödemeler başlayınca insanlara bir katkı oldu” dedi.
 
“3 YIL SONRA GERİ ÖDEMELİ KREDİ ÇOK RAHATLATIR”
Daha önce imalat sektöründe çalışan firmalar için KOSGEP destekli 3 yıl ödemesiz kredi desteği verildiğini aktaran Özcan, bu kredinin pandemiden etkilenen tüm esnaflar için verilmesinin piyasayı çok rahatlatacağını söyleyerek,” Bakanlığın dana önce açıkladığı kredi, 30 bin TL- 75 bin TL aralığında yıllık bütçe durumuna göre imalat yapan işletmelere 3 yıl ödemesiz bir kredi şeklindeydi.  Bu sektörler çok az sayıda ve şartları azdı. Şimdi teşkilatlar olarak bütün meslek gruplarına tek imalat sanayi için değil 3 yıl ödemesiz piyasayı rahatlatacağını ifade ettik. Ticaret Bakanlığı’ndan cevap geldi, Maliye Bakanlığı’nda çalışmaların devam ettiği yönünde bilgi var. Belki Sayın Cumhurbaşkanı bu tarzda yeni bir destek açıklaması yapar, biz sabah akşam bekliyoruz, çok istiyoruz, üç yıl ödemesiz kredinin pandemiden etkilenen bütün esnafı kapsaması mükemmel olur. Takibini yapıyoruz ama netleşen bir şey yok’’ ifadelerini kullandı.
 
“İNSANLAR 19.00’DA İŞTEN ÇIKIYOR, 21.00’E KADAR NE YAPACAKLAR?”
Çanakkale gibi sahil kesiminde olan bir şehrin esnafının 21.00’de kepenk kapatmasının işletmeleri zor duruma soktuğunu belirten Özcan, “Birincisi, turizm işletmelerimizin akşam saat 21.00’de kapanması sıkıntılı. İlk önce esnafımızın, özellikle bu ay içerisindeki bütün beklentisi, normal açılış kapanış saatlerine ulaşmak.  Bunun yanında uygulanan kurallar var. Lokantalarda, kahvehanelerde oturma düzeni gibi. Tabii Türkiye'deki vakalar veriler neyi gösterecek bilmiyoruz. İngiltere'de vakalar 2-3 kişiye inmişken son haberlerde vakaların arttığı ve ülkenin ilave kararlar alabileceği söyleniyor. Çok sıkıntılı dönemler geçirdi esnaf, yaz sezonunda haklı olarak bir beklentisi var. Marmara Denizi’nde, sahil kesiminde olan bir iliz. Müsilaj ve buna bağlı olarak denize girmek istemeyen kesimler dolayısıyla bizi etkileyecek. Biz istiyoruz ki, bir an önce bu pandemiyle ilgili alt yapı hazır olsun. Nasıl esnafın iş yapma sistemi varsa aynı şekle gelmeyi istiyoruz. Ama bunu yaparken tekrardan olumsuz bir durum yaşar mıyız, dünya genelinde yeniden kötü bir tablo tekrarlanır mı gibi endişelerimiz var. Çanakkale'de yaz döneminde birçok işletme geç saatlere kadar açık kalsın, kim istemez? Deniz kenarında çay-kahve içmek, vakit geçirmek… İnsanlar işinden 19.00 gibi çıkıyor. 21.00’e kadar iki saatte ne yapacak? Bunu devlet de, herkes de biliyor. ‘Bugün normalleşme saatine döndük’ deseler mutlu olacağız. Beklenti içindeyiz” şeklinde konuştu.
 
Gülçin AKIN