Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Haziran ayı olağan meclis toplantısı video konferans yöntemiyle online olarak yapıldı. Mecliste denizlerdeki Müsilaj konusu, turizm ve kademeli normalleşmenin esnafa etkisi gündeme geldi. 
 
Turizm kenti Çanakkale’de yaz sezonunun gelmesiyle hareket beklendiğini belirten ÇTSO Mecls Başkanı Osman Okyay Pandemi’nin etkileri sürerken, denizlerde oluşan Müsilaj’ın da dezavantaj oluşturduğunu belirterek, “Müsilaj’ın olduğu bölgelerde insanlar doğal olarak denize girmek istemeyecek, turizm de darbe alacak, balıkçılık da. Maalesef ki aksilikler peş peşe geliyor. Müsilaj bir an önce çözmemiz gereken problemlerin başında geliyor. Müsilaj belasından kurtularak, denizlerimizi eski günlerine kavuşturmamız büyük önem taşıyor” dedi. “1 Haziran itibarıyla kademeli normalleşme süreci başladı” diyen Okyay, “Ancak bu dönemde en çok etkilenen esnaflarımız için maalesef kademeli normalleşme süreci yeterli gelmedi. Esnaf artık yasakların ve sokağa çıkma kısıtlamalarının kaldırılmasını bekliyor. Haziran ayında maksimum aşılama oranına ulaşabilirsek, önümüzdeki aylar için umutlu olacağımıza inanıyorum” dedi. ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu ise, “Yaklaşık 1,5 yıldır gündemimiz virüs. Bu durum özellikle bazı sektörlerimiz için çok zorlu bir süreç olurken bazıları için fırsat oldu, yeni yollar açtı. Büyüme ve ihracat rakamları bunun en iyi göstergesi. Ama özetle tüm dünyaya ders oldu. İnşallah bu dersten payımıza düşenleri alır ve önümüze bakabiliriz” dedi.
 
Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay, “Haziran ayına girdik. Yaz mevsiminin başlamasıyla turizmin hareketlenmesini bekliyoruz. Tabii ki burada yaşadığımız Kovid-19 salgınının ne denli etkili olacağı önem taşıyor. Kültürel değerler ve coğrafi zenginlikler açısından çok önemli bir noktada bulunan Çanakkale’mizin, turizm potansiyelini artırmak da önem taşıyor. Bu doğrultuda, Çanakkale’yi marka şehir olarak dünya çapında tanıtmak, kültürel mirasın geliştirilmesi teması ve sürdürülebilir turizm amacıyla Çanakkale turizminin temsilcileri geçtiğimiz günlerde bir araya geldi. Sayın Valimiz İlhami Aktaş’ın başkanlık ettiği, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Selçuk Semizoğlu’nun katıldığı toplantının tüm turizm temsilcilerine fayda sağlamasını temenni ediyorum. Çanakkale turizminin her açıdan geliştirilebilmesi, Pandemi etkilerinin minimuma indirilmesi için çalışan herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. “Müsilaj, Çanakkale Boğazı'ndan, Tavşan Adaları ve oradan Bozcaada açıklarından Limni Adası'na doğru giderek oradan dağılıyor” diyen Okyay, “Ancak Ege Denizi tehlike altında, dağılımının ve yayılımının ne kadar olacağını öngörmek zor. Müsilaj’ın olduğu bölgelerde insanlar doğal olarak denize girmek istemeyecek, turizm de darbe alacak balıkçılık da. Maalesef ki aksilikler peş peşe geliyor, Müsilaj sorununu çözmemiz gerekiyor” dedi.  
 
“DENİZLERİMİZİ ESKİ GÜNLERİNE KAVUŞTURMAMIZ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”  
Okyay konuşmasının devamında, “Marmara Denizi'ne kıyısı olan İllerin Büyükşehir ve Belediye Başkanları, Valileri, Vali Vekilleri ile bazı milletvekilleri görüşlerini ve önerilerini sundu. Üniversitelerimiz bu sorunu çözmek için mücadele veriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanımız, Marmara Denizi Eylem Planı’nı kamuoyuyla paylaştı. Son dönemde denizlerimizde yaşanan kirliliğin, iklim değişikliğinin, küresel ısınmanın etkisi nedeniyle oluşan bu Müsilaj belasından kurtularak, denizlerimizi eski günlerine kavuşturmamız büyük önem taşıyor. Marmara Bölgesi'nde kirliliğin azaltılması ve izleme çalışmalarının yürütülmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilgili kurum ve kuruluşların, üniversitelerin, sanayi odalarımızın ve STK'larımızın da içinde olduğu bir koordinasyon kurulu oluşturulacak. Marmara Belediyeler Birliği bünyesinde ise Bilim ve Teknik Kurulu toplanacak. Buradan da el birliğiyle bu konuda üzerimize düşen ne varsa yapacağımızı vurgulamak istiyorum” dedi.
 
“ÜLKELER ARASINDAKİ SEYAHAT KISITLAMALARININ KALKMASI GEREK”
“Turizmi etkileyen başka bir husus da yabancı turistlerin Türkiye’ye gelişleri” diyen Okyay, “Malumunuz Birleşik Krallık bizi kırmızı kategoride değerlendiriyor, Avrupa Birliği için de birtakım yasaklar mevcut. Halen bu ülkelerden, Türkiye’ye seyahat kısıtlaması var. Yine Rusya’dan da ülkemize yönelik seyahat kısıtlaması var. Bir an önce, aşılama çalışmalarında aşama kaydederek ülkeler arasındaki ikili temasların sıklaştırılması ve bu seyahat kısıtlamaların kaldırılması gerekiyor. Bunlara ek olarak, kentimize ulaşılabilirliğin sağlanması için, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün devreye girmesi ve Çanakkale Havalimanın yurt içi sefer sayısının arttırılması ve yurt dışı bağlantılı uçuşlara açılması büyük önem taşıyor” diye konuştu.
 
“ESNAFA NORMALLEŞME SÜRECİ YETERLİ GELMEDİ
Okyay, “1 Haziran itibarıyla kademeli normalleşme süreci başladı. Ancak bu dönemde en çok etkilenen esnaflarımız için maalesef kademeli normalleşme süreci yeterli gelmedi. Esnaf artık yasakların ve sokağa çıkma kısıtlamalarının kaldırılmasını bekliyor. Haziran ayında maksimum aşılama oranına ulaşabilirsek, önümüzdeki aylar için umutlu olacağımıza inanıyorum” dedi. Okyay, “Öte yandan, son olarak sizlerle şunu paylaşmak istiyorum. Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam ve dünyanın önde gelen sigorta şirketlerinden Swiss Re Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre, küresel ısınmaya neden olan sera gazlarının gereken oranda azaltılmamasının faturasının G7 ülkelerine ağır olacağı belirtiliyor. Araştırmada öne çıkan bulgular arasında, 30 yıl içerisinde küresel sıcaklığın ortalama 2,6 derece yükselmesi durumunda, G7 ekonomilerinin yılda ortalama yüzde 8,5 küçüleceğini ya da 5'er trilyon dolar kayba uğrayacağını gösteriyor. Gezegeni korumak, iklim değişikliği etkilerinin minimuma indirilmesi için bir an önce çözüm üretmek gerekiyor.  Bu çevre bizim, bu dünya hepimizin, dünyamıza iyi bakmak zorundayız” ifadelerini kullandı.
 
“1,5 YILDIR GÜNDEMİMİZ VİRÜS”
Haziran ayı olağan Meclis toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “01 Haziran 2021 tarihi itibariyle geçtiğimiz kademeli normalleşmenin hayırlı ve sürdürülebilir olmasını diliyorum. Yaklaşık 1,5 yıldır gündemimiz belli. Bir virüs bizlere gündem oldu ve gündemin içinden nice gündemler yarattı. Özellikle bazı sektörlerimiz için çok zorlu bir süreç olurken bazıları için fırsat oldu yeni yollar açtı. Büyüme ve ihracat rakamları bunun en iyi göstergesi. Ama özetle tüm dünyaya ders oldu. İnşallah bu dersten payımıza düşenleri alır ve önümüze bakabiliriz. Üyelerimizin taleplerine ilişkin çalışmalarımız hakkında sürekli sizleri bilgilendirmeye çalışıyorum. Cumhurbaşkanımız tarafından 17 Mayıs tarihinde açıklanan ve esnaflar ile gerçek kişi üyelerimizin yararlanacağı destek paketinden aynı nace kodlarındaki tüzel kişi üyelerimizin de yararlanması için konuyu TOBB nezdinde takip ediyoruz. Bu gerçekten takip edilmesi gereken bir konu. Acele alınan kararlar aynı işi yapan tüzel kişilerle, şahıs şirketleri aynı desteği alamıyordu. Bunu ısrarla takip ediyoruz” dedi.
 
“NEFES KREDİSİ İÇİN 10 MİLYONLUK KAYNAK YARATTIK”
Yeni bir Nefes Kredisi Projesi 01 Haziran itibariyle başladı. Gerçekten  ihtiyaç sahibi üyelerimizin  yararlanması için faizlerinin mevduat faizinden bir tık yüksek tutulması, kamuya borçların dikkate alınmaması gibi kredi koşullarının değiştirilmesi ile ilgili taleplerimizi de TOBB’ne iletmiştik. Kısmen dikkate alındı. Çünkü sübvanse edilen faiz oranı düşük olduğu zaman gerçekten kredibilitesi yüksek olan üyemiz bunu alıyor ve mevduata yatırıyorlar. Bankacılar da işini yapmış oluyor. Matematiksel olarak TOBB’da işini yapmış oluyor. Gerçekten nefes kredisi gerçek ihtiyaç sahibine ulaşmıyordu. Bu konuda taleplerimiz kısmen dikkate alındı. Son kredide 2020 cirosunun 2019’a göre % 25 düşük üyelerimiz yararlanabilecek ve brüt faiz oranı 17,50 olacak. Yine amacımıza kısmen ulaşamamış olduk ama 17,50’de çok kötü bir faiz değil. Cirosu 1 milyon TL altında olanlar azami 50.000 TL, 1-10 milyon TL arasında olanlar azami 200.000 TL kredi kullanabilecekler. Oda olarak biraz önce Yönetim Kurulu kararı alarak bütçemizin elverdiği miktar ve TOBB tarafından aktarılacak meblağ ile üyelerimiz için 10 milyon TL bir kaynak yaratmış olduk. Yani şu anlama geliyor 200.000 TL kullanabilecek üyelerimiz için 50 üye, 50.000 TL kullanabilecek üyelerimiz için 200 üye inşallah faydalanacak üyelerimize nefes olur, işlerinde kolaylıklar sağlar. Bütçemiz nezdinde dedim onu da açıklamak istiyorum. Biraz önce Sayın Başkanımızın da ifade ettiği gibi küresel ısınmadan dolayı biz de Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası idari binamızın üzerine çatı GES kurmayı planladık ve bu yatırımı peşin yapacağız. Nefes Kredisi kaynağını da 1,5 yıl vadeli bağlayacağımız için GES yatırımını öngörerek kaynak aktardık. Biz de Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak inşallah odamızı çevreci, tam manasıyla yeşil bir binaya dönüştürmeyi planlıyoruz.  Gündemde yeniden yapılandırma var. Bugünkü Resmi Gazetede yayınlandı. Bu konuyu da bir daha vurgulamak istiyorum, TOBB Başkanımıza bizzat ifade ettim. Ödeme için verilecek süre en az 6 ay olmalıydı. Çünkü insanlar zaten geçmişi ödememiş, mevcudu ödemekte sıkıntı çekiyorlar dolayısıyla taksitlendirme yapsanız dahi geçmişi ödemek için sistemlerin dışında bir para çıkarmak zorundalar. Peşin ödemelerde çok ciddi avantajlar var ama zaten ödememekle ödeyememek arasında bir çizgi var. Zaten bu insanlar bunu ödeyemiyor biz Türkiye işverenleri olarak devletimize, milletimize bağlıyız. Ödeyemediğimiz için ödeyemiyoruz birçoğumuz. Onun için bunun 6 ay olması gerektiğine inandığımı defalarca söyledim. Daha önceki yapılandırmalara katılım oranı haklılığımızın göstergesi. Daha doğrusu yapılandırma yapılıyor ama yapılandırma sürdürülemiyor. İnşallah gerçek anlamda sicil affı herkesin yararlanacağı kapsamda yapılandırma olur diyordum ancak biraz önce söylediğim konu 31 Ağustos’a kadar başvuru Eylül sonuna kadar ilk ödeme. Bu Eylül sonu en azından yılbaşına kadar olması gerekiyordu” dedi. “AK Parti  Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekilimiz Sayın Bülent Turan, İl Genel Meclisi üyeleri ve meslek kuruluşları temsilcileri ile beraber 1915 Çanakkale Köprüsü inşaatını ziyaret ettik” diyen Semizoğlu, “Gerçekten biz Türk Milleti olarak görmediğimizi algılayamıyoruz. Bu köprü burada yapılıyor yani bizden 25-30 km ileride. İnanılmaz bir proje. Şunu anlayamıyorum köprü yapılıyor Grup Başkan Vekilimize de söyledim. Bu köprünün yapılış şekli maliyet ve finansı konusunda konuşmaması gereken tek halk Çanakkale halkıdır. Çünkü 84 milyonun vergileri ile bu köprü yapılıyor ve bu köprü Çanakkale’ye yapılıyor. Çanakkale’nin sütü 10-15 dakikada karşıya geçecek, Çanakkale’nin domatesi10 dakikada, Yunanistan’ın nüfusunun 1,5 katı büyüklüğünde metropolümüz İstanbul’a ulaşmak için 10 dakikada karşıya geçecek. Elması, balığı karşıya geçecek. Çünkü ben Yönetim Kurulu Başkanı olarak bunların her biriyle tek tek muhatap oluyorum. Sütçü arıyor benim sütüm kalmıyor. İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan beni 3 defa aradı, süt arabaları burada çok bekliyor diye. Herkesin süt arabası bekliyor. Herkesin balık arabası bekliyor, herkesin sebze arabası bekliyor. O köprüyü gördükten sonra Çanakkale ticaretine nasıl bir faydası olacağına o gün idrak ettim. Onun için köprüden sonraki Çanakkale’ye herkesin ticaretini, herkesin Çanakkalemizi hazırlaması ihtiyacı olduğuna inanıyorum” dedi. Semizoğlu, “Yine odamızın proje sahibi olarak başlattığı ve hızlı yol alan  Ezine Gıda İhtisas OSB idari binası inşaatını Sayın Valimiz İlhami Aktaş, Sayın Vekillerimiz Bülent Turan ve Jülide İskenderoğlu, Ezine Kaymakamımız Hacı Arslan Uzan ile gerçekleştirdik. Köprünün silsilesi Çanakkale Ezine Gıda İhtisas OSB’ne de ulaştı. Zaten Çanakkale Ezine Gıda İhtisas OSB tüzel kişiliğini en hızlı kazanan Organize Sanayi Bölgesi unvanına sahip. Herhalde tahsis konusunda da en hızlı dolan organize sanayi özelliğine sahip olacak. Bildiğiniz üzere Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak ben orada da Yönetim Kurulu Üyesiyim. Şu anda %92 tahsis yapılmış durumda ve siyasilerin de belirttiği gibi hiçbir şekilde ilave, uzatım verilmeyecek. Sanayi tesislerinin ruhsat ve işlemleri için 1 yıl süreleri var. Ondan sonra da 2 yıl yatırım yapma süreleri var. Bu da istihdama Çanakkale ticaretine müthiş bir katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.
 
“İLİMİZİN MARKA DEĞERLERİNİ ÖN PLANA ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORUZ”
“İlimizin marka değerlerini ön plana çıkarmak, kültürel mirasımızın sürdürülebilir turizme katkısının arttırılması için çalışmalarımız devam ediyor” diyen Semizoğlu, “İddialı olacak belki ama turizme bu şehirde en fazla emek veren, maddi manevi desteğini esirgemeyen bir kurumuz Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak Sayın Valimiz Başkanlığında 27 Mayıs tarihinde Odamızda gerçekleştirdiğimiz bir toplantı ile yine güzel bir çalışmaya imza attık. Temmuz ayı ilk haftasında NTV’de yayınlanacak olan “Taş Gaste” adlı bir belgesel programının çekimleri Troya Müzesi, Troya Ören Yeri  ve Tevfikiye Köyü’nde gerçekleştirildi. Yönetim Kurulu Üyemiz Akın Yalman bu işin başındaydı huzurlarınızda kendisine teşekkür etmek istiyorum.  TURSAB Başkanımız Ahmet Çelik Bey’e, ÇATOD Başkanımız Armağan Aydeğer Bey’e, Meclis Başkan Yardımcımız Turgay Kılıç Bey’e ve konaklama sponsoru olan Kolin Hotel Genel Müdürümüz Sayın Mehmet Satar Bey’e verdikleri destek dolayı teşekkür bir borç bilirim. Gerçekten sinerji olunca, birlikte olunca her şey gerçekleşiyor. İnşallah 4 Temmuz’da da bu belgeseli izlemeniz ve izletmeniz için desteklerinizi bekliyorum. Yine sevindirici bir haber Avrupa Birliği coğrafi işaret hakkını kazanan Bayramiç Beyazımızı da bu belgesel esnasında alt yazı ile bütün Türkiye’ye duyurma fırsatını yine Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası sponsorluğu ile sağlamış olacağız inşallah. Bayramiç Ziraat Odası Başkanı ve Meclis Üyemiz Metin Tunç Bey ile de biraz önce görüştüm. Bayramiç Ziraat Odası da bu işte etken. Bunu da Türkiye’ye duyuracağız inşallah” dedi.

 “ÇTSO HİZMET BİNASINA GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİ KURACAĞIZ”
Gündeme gelebilecek konularda söz alan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Aydoğdu ise, “Odamızın Yeşil Oda kategorisine sokmak ve çevreye duyarlı hale getirmek için Çanakkale OSB içinde yer alan hizmet binamızın çatısına Güneş Enerji Sistemi (GES) kuruyoruz. Bununla beraber otoparkımızda da araçlar için iki adet elektrikli şarj istasyonu ünitesi de yer alacak. Burada hedefimiz yapacağımız GES modeliyle farkındalık ve algı yaratarak çevreye olan bilinç düzeyini arttırmaktır. İleride Odamızın araçlarını da elektrikli olmasını arzu ediyoruz. Karbon salımı da aynı Covid-19 salgını gibi ileride evlere kapanmamızı sağlayacak ölçüde Ülkemizi ve tüm dünyayı tehdit ediyor. Amacımız imkanlarımız ölçüsünde bu konuda mümkün olduğunca örnek çalışma ve rol modeller üretmektir” diye konuştu.

“MÜSİLAJ ÇEVRE VE HEPİMİZ İÇİN BÜYÜK BİR TEHDİT”
Meclis Üyesi ve 16 No’lu Meslek Komite Başkanı Armağan Aydeğer ise, “ Odamızın girişimleri ve öncülüğünde gerçekleştirilen ve Temmuz ayı içinde NTV’de yayınlanacak olan Taş Gaste belgeseli için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu sene ağırlıklı olarak iç turizmle geçireceğimiz öngörüsü ile 2020 yılında uluslararası platformlarda Yılın Müzesi seçilen Troya Müzesi ve Ören alanının vurgulanmasını, bölge turizmcileri olarak çok olumlu karşılıyoruz. Bir diğer önemli husus ise yüksekliği 318 metre olan 1915 Çanakkale Köprüsünün seyir terası olarak da turizmde kullanılması hususu. Çanakkale Milletvekilimiz Sayın Bülent Turan tarafından gündeme getirilen bu konunun odamızca takipçisi ve destekçisi olmalıyız. Bu sayede aynen Eyfel Kulesi örneğinde olduğu gibi bölgemize sadece yerli turist değil yabancı turistler içinde son derece önemli bir turizm destinasyonu kazandırmış oluruz. Müsilaj çevre ve hepimiz için büyük bir tehdit. Bu konu sürekli gündemde tutularak ilgili tüm kurumların işbirliği içinde çalışmasını çok önemsiyoruz” dedi.     

Meclis Üyesi ve 7 No’lu Meslek Komite Başkanı Ersin Vural; “Nefes Kredisinden inşaat firmaları faydalanamıyor bu konuda yapılabilecek bir çalışma varsa destek bekliyoruz” diye konuştu.

Meclsi Üyesi Ferdi Erdoğan, “Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik edici bu yatırımı son derece yerinde ve değerli buluyorum. Avrupa’da sera emisyon sıralamasında Almanya’dan sonra ikinci sıradayız. Yakında ilk maalesef ilk sıraya yerleşmemizi bekliyoruz. Bu anlamda GES girişimi çok yerinde ve zamanında bir proje emeği geçenlere teşekkür ediyorum. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün çelik halatlarını maalesef ithal ettik. Halbuki 90-100 yıllık demir çelik fabrikalarımız var bunu kendimiz üretip monte etmeliydik” dedi.
 


Kaynak: Haber Merkezi