Birleşmiş Milletler (BM) tarafından çevre dostu ve sağlıklı ulaşım aracı bisiklet kullanımını teşvik etmek amacıyla ilan edilen 3 Haziran Dünya Bisiklet Günü’nde birçok kişi bisiklet kullanımının faydalarına dikkat çekti.
 
3 Haziran'ı Dünya Bisiklet Günü’nde, toplumda bisiklet kültürünün gelişmesini destekleyecek paylaşımlar ve etkinlikler düzenleniyor. Bu sene pandemi süreci dolayısıyla, kalabalık şekilde kutlanamasa da kişiler özellikle sosyal medyadan yaptıkları paylaşımla, bisiklet kullanımının önemine ve faydasına dikkat çekmeye çalışıyor. 
 
Bisiklet kullanımı, insan sağlığına yararının yanında dünyadaki artan araç sayısına bağlı artan fosil yakıt tüketiminin küresel ısınmaya etkisini düşürmede önem taşımasının yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, bisiklet, kalp rahatsızlıkları, kanser, diyabet gibi hastalıkların riskinin azalmasının yanı sıra özel araç alamayanlara bir ulaşım aracı olanağı sunuyor.
 
Çanakkale’de ise Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, sosyal medyasından kendisinin bisikletle bir fotoğrafını paylaşarak, “Doğa ile uyumlu bir yaşam için, çevre dostu ve sağlıklı bisikleti tercih edin.
Dilerseniz ÇABİS'e kattığımız tandem bisikletler ile de benim gibi kenti doyasıya pedallayabilirsiniz.
Tazılarımızla da yeni keşifler yaşayabilirsiniz” ifadelerini kullandı.
 
Gökçeada Belediye Başkanı da bisiklet sürüşünden paylaştığı bir fotoğrafa, “Yaşam enerjisini bisiklet tutkusundan alan herkesin 3 Haziran Dünya Bisiklet Günü kutlu olsun” mesajını ekledi.
 
“BİSİKLET, ÇOK GÜZEL BİR KEYİF ARACI”
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Çanakkale Sorumlusu Ece Evcin ise her yaştan herkesi bisiklet kullanmaya davet ederek, “Bisiklete binmek, çocuk yaşta başlayan çok büyük bir özgürlük. Önemli olan bunun farkına varıp bisikleti hayatın her anına, her yaşına dahil edebilmek. Bisiklet, çok güzel bir keyif aracı ve aynı zamanda ulaşım aracı. O yüzden bunu fark etmek gerek. Bisiklete binerek, daha hızlı olmak, daha özgür hissetmek, bisiklet üstünde vücudunun gücünün farkına varmak, bedeninin sağlıklı olduğunun bilincinde olmak ve pedalı çevirirken dengede olabilmek gibi birçok farkındalık yaratabiliyoruz. Bisiklet dengeyi bulmak demek. Pandemi döneminde dengelerin bozulduğu bir zamanda, bisikleti hayatın içine dahil etmeyi herkese tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.
 
“ÇANAKKALE BİSİKLET KULLANMAYA UYGUN BİR ŞEHİR”
Herkesin illa profesyonel bir bisiklet sürücüsü gibi turlara katılmak zorunda olmadığını hatırlatan Evcin, “Çanakkale bisiklet kullanmaya uygun bir şehir. Bir yerden bir yere giderken herkes bisiklet kullanabilir. Şu anda yaşadığımız pandemi süreci herkesi birbirinden koparttı. Grup olarak bisiklet sürüşü düzenleyerek Dünya Bisiklet Günü’nü kutlamak çok isterdim. Her sene Süslü Kadınlar Bisiklet Turu ile bol neşe ile kutlardık. Pandemi başlaması ile herkes ferdi sürüşler yapmaya döndü mecbur olarak. Birlikte bisiklete bindiğim arkadaşlarımla yaptığımız aktiviteleri özlüyorum” dedi.
 
Gülçin AKIN