Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ilk çeyreğe ilişkin dönemsel gayrisafi hasıla yurtiçi hasıla verilerini açıkladı. Resmi kanaldan yapılan açıklamaya göre, Türkiye ekonomisi, 2021 yılının ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde yüzde 7 büyüdü. Konuyla ilgili görüşlerini aktaran Bankacı ve Finans Uzmanı Ömer Karabay, “Dikkat edilmesi ve üstünde durulması gereken nokta, ekonomi büyüyorken, işsizlik de enflasyon da büyüyor. Hayat pahalılığı büyüyor ve giderek denge kurulamayan nokta da bu” şeklinde konuştu.
 
TÜİK’in yaptığı açıklamada Türkiye'nin yüzde 6,5 civarı büyümesi ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "Bu, dengeli ve sağlıklı büyümenin göstergesi" açıklamasını yaptı. Bankacı ve Finans Uzmanı Ömer Karabay, konuyla ilgili görüşlerini dile getirdi.
 
Karabay, “Dikkat ederseniz ekonomi rakamları artarken diğer rakamlar da artıyor. Dikkat edilmesi ve üstünde durulması gereken nokta bu mesele ekonomi büyüyorken, işsizlik de enflasyon da büyüyor. Hayat pahalılığı büyüyor. Ve giderek denge kurulamayan nokta da bu yani, ekonomik veriler büyüyor neden işsizliğe yansımıyor ve ya piyasadaki ürün bolluğundan arz talep dengesi ile bazı fiyatların düşme trendine girmesi neden gerçekleşmiyor. Bu ekonominin çarklarının arasında bir temassızlık olduğunun göstergesi yani iç içe girmişliğin aksine, bazen çarklar diğer çarkları hareket edemiyor. Bunun üzerinde durulmalı ve bu konuda büyümeyi tavandan tabana çekmeyi başarmalıyız” ifadelerini kullandı.
 
Tabanda büyümenin ne olduğu ile ilgili tanımda bulunan Karabay, “Tabanda büyüme toplumun birçok kesiminin bu büyümeden etkilenmesini hissettirmek adeta bir paylaşım sağlamak ama eğer siz derseniz bu böyle olmayacak kolay değil elbette istenilen değişken yöntemler ama ben büyümenin devamlı ve hissedilir olması için tabanda yayılmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Bu da en az diğer belirleyiciler kadar önemlidir. Özellikle pandemi sürecinde insanların en çok hissettiği ekonomik etkilerin toparlanması için gerekli iş gücüne bu büyüme etkisi ile kavuşabilir. Örneğin tüketirken de büyür ülke ama neden üretirken büyümesin, yani daha fazla işletme ve üretim alanı düşük faizli kredilerin kullanıldığı ama üretim merkezi olan  bir ülke ancak büyüdüğünde büyüme rakamlarının yanına enflasyonu ekleyemez” dedi.
 
Gülçin AKIN