Boğaz TV canlı yayın programına katılan Gazeteci Hasan Sami Er ve Gazeteci Yazar Bünyamin Nami Tonka, hafta başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Haziran ayı kademeli normalleşme tedbirlerinin ardından, bu kararları Çanakkale özelinde değerlendirdi.
 
Gazeteci Ogün İnal’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda ‘Kademeli normalleşme süreci’ Gazeteci Hasan Sami Er ve Gazeteci Yazar Bünyamin Nami Tonka ile konuşuldu. Kafe ve restoranların tekrar dükkanlarına konuklarını belli kurallar ile kabul edebileceği sürece girmemiş ile ilgili olarak düşüncelerini açıklayan Gazeteci Hasan Sami Er, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının en önemli bölümü çok üzün süredir kapalı kalan yeme içme hizmeti veren işletmeler ile sinema salonları, kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler, internet kafe/salonu, elektronik oyun yerleri, bilardo salonları, halı sahalar, spor salonları, açık yüzme havuzları gibi işletmelerin tekrar hizmet vermeye başlamaları oldu. Sokağa çıkma saatlerinde ise aslında bir değişiklik yok Cumartesi günlerinin sokağa çıkma yasaklarından çıkarılması çok olumlu bir karar. Zaten uzun süreden bu yana yasak ve kısıtlamalar ile yaşayan vatandaşlarımız bunalmıştı. Birde yaz aylarının başlaması ile en azından Cumartesi günü insanlarımız nefes almaya başlayacaklar. Kademeli normalleşme sürecinin Haziran ayı için alınan kararlarının geneline bakıldığında aslında vatandaşlara biz tedbiri elden bırakmıyoruz sizde pandemi kurallarına sıkı sıkı uyun mesajı verilmiş gibi duruyor.  Zaten cumhurbaşkanı kararları açıklarken Temmuz ayında günlük vaka sayısı, ölüm sayısı ve aşılama hızına bakılarak yeni kararların alınabileceğini ifade etti. Dolayısı ile vaka sayıları düşerse Temmuzda yasakların kalktığı bir döneme merhaba diyebiliriz” ifadelerini kullandı.
 
“ÜNİVERSİTELERDE YÜZ YÜZE EĞİTİMİN BAŞLIYOR OLMASI ANLAMINA MI GELİYOR?
“Tabi günlük vaka sayıları bu kararda etkili olacak en önemli unsur. Düğün, nisan gibi” organizasyonlarda ikram yapılmadan merasim şeklinde ve kısıtlı bir davetli sayısı işle gerçekleştirilecek” diyen Er, “Dolayısı ile düşünlerde başlamış olacak. Tahmin ediyorum bu ikram ve kişi kısıtlamaları da Temmuz ayında kalkacaktır. Ama yine günlük vaka sayılarının alınacak bu kararlarda büyük bir karar verme noktası olacağını yinelemek istiyorum. Burada en tehlikeli karar üniversitelerde 2021-2022 akademik yılının eylül ayında başlaması kararı oldu. Bu durum beni biraz endişelendirdi. Üniversiteler ile ilgili akademik yıl takvimi başlıyor olması üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlıyor olması anlamına mı geliyor? Yoksa yine uzaktan eğitim mi yapılacak. Yani Çanakkale’den örnek vermek gerekirse Çanakkale 18 Mart Üniversitesinde yaklaşık 50 binden fazla öğrenci var. bu öğrenciler aşılandıktan sonramı Çanakkale’ye gelecek. Eğer aşılanmadan gelirlerse bir risk oluşur mu?. Türkiye’nin üniversite olan her ilinde bu durum meydana gelecek. Çok büyük genç nüfus hareketi olacak. Yüz yüze eğitim olursa ama bu yüz yüze eğitim kararının tam olarak açıklaması o tarih geldiğinde durumun tekrar değerlendirileceği anlamına geliyor. Önceki dönemde yapılan hatalar vaka sayılarının patlamasına neden olmuştu. Artık başka hatalar yapılmamalı ne esnafın nede vatandaşların artık yasaklar ile bir hayat sürmek istemediklerini biliyoruz. Esnaflar bir daha kapanma kararı alınırsa işyerlerini kapatmak zorunda kalacaklarını ifade ediyorlar. Dolayısı ile aman dikkat diyorum. Özgürlüklerimizin ne kadar değerli ve önemli olduğunu bu pandemi sürecinde çok iyi anladık. Bir daha bu kısıtlama ve yasaklara maruz kalmayalım. Onun için pandemi kurallarına uymaya dikkat edelim” şeklinde belirtti.
 
“BU SÜRECİ İYİ YÖNETEMEDİK”
Gazeteci Bünyamin Nami Tonka ise düşüncelerini dile getirerek, “Pandemi sürecinde vatandaşların esnafın üzerinde yaklaşık bir buçuk yıldır bir baskı oluştu. Birazda bu baskıyı alıp vatandaşı esnafı rahatlatmak lazım. Bu süreci çok daha disiplinli olan ülkeler çok daha hızlı aştılar. Bu ülkeler aşılamada da çok hızlı olarak nüfuzlarının tamamına yakınının ya da tamamını aşıladı. Eğitimi daha iyi, olan disiplinli ve aşılama hızı çok yüksek olan ülkeler normal hayatlarına döndü. Bu ülkeler sınırlarını da çok iyi kontrol ettiler. Ülkelerine dışarıdan gelen insanları 14 gün karantina da tutular ve bu başarıyı yakaladılar. Biz maalesef bu süreci iyi yönetemedik, ilk dönemde İran’dan, umreden gelenleri karantina altına lamadan ülkeye giriş yapmalarına izin verdik. Aynı şekilde Avrupa’dan gelenlere de karantina uygulamadık. Bu arada biz tabi bu sürede birazda hazırlıksız yakalandık. Vaka sayılarının bu kadar hızlı artabileceğini beklemiyorduk. Bu süreçte en büyük şansımız hastanelerimizin modern olması kapasitelerinin yüksel olması ve deneyimli sağlık çalışanları ve doktorlarının olması oldu. Şu an Türkiye Pandemi de bu noktaya geldiyse bunda sağlık çalışanları, sağlık ordumuzun çok büyük payı var. bizler iyi eğitimli ve disiplinli olsaydık Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Kademeli normalleşme sürecini Eylül Ekim gibi yaşardık” şeklinde konuştu.
 
“17 GÜNLÜK TAM VE SÜREKLİ KAPANMADA ASLINDA BİZLERE İYİ BİR DERS OLDU”
Tonka, konuşmasının devamında şunları belirtti: “17 günlük tam ve sürekli kapanmada aslında bizlere iyi bir ders oldu. Vaka sayıları artarsa böyle bir kapanma olacak mesajı da verilmiş oldu. Bu süreçte neredeyse işyerleri hep kapalı kalan işyerleri var. Halı sahalar, kafeler çay bahçeleri, spor salonları, elektronik oyun salonları, lokantalar, restoranlar. Bu işyerlerinin belirli şartlar ve Pandemi kurallarına uyarak yeniden faaliyete geçmesi çok önemli çünkü bu işletmeler bu zor sürecin neredeyse tamamın da kapalı kaldılar. Alınan Kademeli normalleşme süreci kararlarını çok doğru buluyorum. Cumhurbaşkanı konuşmasında temmuz ayında alınan kararların vaka sayısı vefat sayısı ve aşılama hızını göre tekrar gözden geçirileceğini de ifade etti. Bu açıklamada olması gereken doğru bir açıklama. Bu açıklaması ile Cumhurbaşkanı Erdoğan” biliyorum çok sıkıldınız ama sizin sağlığının her şeyden önemli şimdilik bu kararları aldık. Eğer kararlara uyarsanız diğer yasaklarda Temmuz ayında kalkacak” mesajı verdi. “Kademeli normalleşme sürecinde kurallara uyarsak pandemi kurallarını sosyal mesafeyi maske kullanımına dikkat edersek çok daha iyi noktalarda geleceğiz ve yasaksız bir hayata tekrar merhaba diyeceğiz.”
 
 
Gülçin AKIN