Hafta başında Cumhurbaşkanı öncülüğünde toplanan Kabine Toplantısı sonrasında alınan Haziran ayı normalleşme kararları kapsamında; 1 Haziran itibari ile sokağa çıkma kısıtlamalarında değişikliklerin yanı sıra uzun zamandır kapalı olan esnaf için tekrar konuklarını dükkanlarında ağırlayabilecekleri açıklandı. Çanakkale Esnaf ve Sanatkar Odası Birlik Başkanı Ünal Özcan, açıklanan bu kademeli normalleşme kararlarının sonrasında, esnafın uzun süredir bunu beklediğini fakat özellikle yeme-içme hizmetinin dükkanlarda sadece 21.00’e kadar verilecek olmasının bazı esnaflar için sıkıntı yaratacağını söyledi. Özcan, açıklamasında, “Bu esnafın hasretle beklediği bir olay. Hafta sonu herkes temizliğini yaptı, özenerek tekrar hayal kırıklığına uğramak istemedi. Bu yüzden bu kararlar esnaf açısından memnuniyet yarattı” dedi.
 
Uzun zamandır dükkanlarını açmayı bekleyen esnaf ve sanatkarlar için sevindirici haber geçtiğimiz akşam geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna yapılan açıklamada, esnaf ve sanatkarların belli kurallar çerçevesinde tekrar dükkanlarını açabileceği kararı paylaşıldı.
 
Bu kapsamda İçişleri Bakanlığından açıklanan genelgede şu maddeler yer aldı: “Sagˆlık Bakanlıgˆı Salgın Yo¨netimi ve C¸alıs¸ma Rehberinde belirtilen tu¨m kurallara uyulması, masalar arasında her yo¨nden 2 metre, yan yana sandalyeler arasında 60 cm mesafe bırakılması, aynı anda aynı masada ac¸ık alanlarında u¨c¸, kapalı alanlarında ise ikiden fazla mu¨s¸teri kabul edilmemesi, kaydıyla, Pazartesi, Salı, C¸ars¸amba, Pers¸embe, Cuma ve Cumartesi gu¨nlerinde 07.00-21.00 saatleri arasında masada servis, gel-al ve paket servis, 21.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis, pazar gu¨nleri ise 07.00-24.00 saatleri arasında sadece paket servis, s¸eklinde faaliyet go¨sterebileceklerdir.”
 
Çanakkale Esnaf ve Sanatkar Odası Birlik Başkanı Ünal Özcan, alınan kararlar neticesinde değerlendirmelerini paylaşarak, “Bu dönemi hep birlikte yaşadık, 17 günlük kapatılmanın sonrasında, Haziran 1’e kadar belli meslek grupları kapalı kalmıştı. Tüm esnaf ve sanatkar olarak, özellikle kapalı olan işletmelerin açılıp açılmayacağı ve bazı saat ve gün kısıtlamalarının nasıl olacağını hep birlikte bekliyorduk. Ankara’daki toplantılarımızda bazı bilgiler verilmişti ama Bilim Kurulu’nun raporu, Kabine’nin aldığı kararlar çok önemliydi. Dün itibariyle kapalı olan kahvehanelerimiz, kafeteryalarımız belli kurallar dahilinde açıldı, lokantalarımız paket servisinin yanında yine kurallar dahilinde belli bir mesafeye uyarak müşteriyi içeriye alarak hizmet vermeye başladı” ifadelerini kullandı.
 
“BU KARARLAR ESNAF AÇISINDAN MEMNUNİYET YARATTI”
Özcan, “Bu esnafın hasretle beklediği bir olay. Hafta sonu herkes temizliğini yaptı, özenerek tekrar hayal kırıklığına uğramak istemedi. Bu yüzden bu kararlar esnaf açısından memnuniyet yarattı. Ancak sıkıntı var mı, var. Akşam kapanış saatleri bazı işletmeler için 21.00’de kapanması, özellikle turizm sezonunda, restoranlarla, kafelerle ilgili mutlaka sıkıntı olacak ancak bu bir ilk adım. Şu anda aşılamayı bekliyoruz. Aşılamada belli bir mesafe yol alınırsa saat uygulamasında normal saatlere geçilebileceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.
 
“TİCARİ ARAÇLARDAKİ YÜZDE 50 KISITLAMA DEVAM EDİYOR”
“Esnaf ve sanatkarlar olarak tekrardan aç-kapa yaşadık. Bundan sonra biz elimizden geleni yapacağız” diyen Başkan Özcan, “Herkes elinden geleni yapsın ki artık geriye dönmeyelim. Bir 15-20 gün sonra daha normalleşmiş şekilde hayatımıza devam etmek istiyoruz. Bunun yanında belli meslek grubundaki kısıtlamalar devam ediyor. Ticari araçlardaki yüzde 50 kısıtlama devam ediyor. Bize verilen bilgilerde bu ayın 15’ine kadar büyük oranda aşılamanın yapılacağı ve bununla birlikte ayın 15’inden sonra uygun giderse her şey, aşılamada yaş sınırının da kaldırılacağı yönünde sözlü bilgiler verilmişti. Merakla bunun uygulanmasını bekliyoruz” dedi.
 
“15’İNDEN SONRA YEMEKLİ DÜĞÜNLER KONUSU GÜNDEMDE”
Düğün salonları ile ilgili bilgileri paylaşan Ünal Özcan, “İlk etapta belli bir uygulamayla açılıyor, ayın 15’inden sonra yemekli düğünler konusu gündemde. Buradaki çalışanlardan tutun işyeri sahiplerine kadar bu da büyük memnuniyet yarattı. İnşallah aynı sıkıntıları bir daha yaşamayız. Eğer bu virüsten kurtulursak bu bizim için sevinç kaynağı olur” diye belirtti.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN