Uzun yıllar birçok yurtiçi ve yurtdışı medya kuruluşunda çalıştıktan sonra 2011 yılında kurmuş olduğu prodüksiyon firmasında yapımcı-yönetmen olarak bir çok belgesel, reklam ve tanıtım filmlerine imza atan Gökhan Tarkan Karaman, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’nda çektiği birçok farklı konuda belgeseli izleyiciler ile buluşturmaya devam ediyor. Çanakkale Savaşında bulunan büyük dedesinin hikayesini araştırmakla başlayan tutkusunun hikayesini anlatan Yönetmen Karaman, Çanakkale’ye ait hikayeleri belgeselleştirmeden dolayı mutlu olduğunu vurguladı. Karaman, “Şehitlerimiz, gazilerimiz, ecdadımız için bir nebzede olsa bir şey yapabiliyorsam onları hatırlatıyor, anılarını perdeye taşıyabiliyorsam beni en çok mutlu eden budur” şeklinde konuştu.
 
Birçok medya kuruluşunda çalışmasının ardından Çanakkale’ye yerleşerek, kurduğu prodüksiyon firmasında yapımcı-yönetmen olarak Çanakkale ve I. Dünya Savaşı ile ilgili belgesel ve projeler üzerinde çalışan Gökhan Tarkan Karaman, 10 bine yakın abonesine Çanakkale ve I. Dünya Savaşı konularını işliyor. Karaman, ‘Çanakkale Savaşı'nın ilk ve tek Ateşkesi’, ‘Arıburnu Yarlarına Tırmanış, Çanakkale’, ‘Derinlerdeki Tarihi Batıklar, Çanakkale’ ve birçok başlıkta 50’in üzerinde çektiği video ile ulaşan tarih meraklılarına ulaşarak, tarihi geleceğe taşımayı amaçlıyor.
 
Çanakkale’de yaşayan Gökhan Tarkan Karaman, kendisi ve belgeselleri ile bilgi vererek, gelecekte yapmak istediği çalışmaları takipçilerine anlattı. Karaman, öncelikle ailesinden bahsederek, “Aslen ailem Çanakkaleli, Selanik göçmeniyiz ve Büyük Dedem Balkan Harbi sonrası Eceabat’a yerleşen ilk ailelerden. Ailem zamanın İsviçre’de çalışırken ben İsviçre’de dünyaya geldim ve sekiz yaşındayken Çanakkale-Eceabat’a dönüş yaptık, liseye kadar Çanakkale’de okudum. Ardından İstanbul’da uzun süre çalıştıktan sonra 2011 de Çanakkale Eceabat’a geri döndüm” dedi.
 
“BENİM İÇİN YENİ VE HERKESE ULAŞABİLİR BİR MECRA OLDU”
Youtube’ta binlerce izlenen videolarını yükleme hikayesini paylaşan Karaman, “Birçok kanala ve mecraya belgeseller yapıyorsunuz ama maalesef ki ya teliflerden dolayı ya da kanalların anlaşması gereği yaptığımız işler her zaman, her yerde herkese ulaşamayabiliyor. Bu nedenle birçok yaptığım belgesel ve projeleri telif antlaşması bitince YouTube’ a yüklemeye başladım ve çok güzel tepkiler almaya başlayınca YouTube benim için yeni ve herkese ulaşabilir bir mecra oldu. Birçok izleyici ve takipçimizle etkileşime de geçebiliyorum, bu çok güzel” ifadelerini kullandı. 
 
“BENİM İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR MOTİVASYON KAYNAĞI”
Gökhan Tarkan Karaman, ayrıca birçok kişi ile etkileşime geçmenin şehitlerin ve gazilerin hatırlanması açısından kendisini çok mutlu ettiğini söyleyerek, “Türkiye’de maalesef belgesel izleyici kitlesi çok az ama bu kitle öz ve nitelikli bir kitle. Sizden devamlı yeni projeler ve belgeseller bekliyorlar. Bu da benim için çok büyük bir motivasyon kaynağı. Şehitlerimiz, gazilerimiz, ecdadımız için bir nebzede olsa bir şey yapabiliyorsam onları hatırlatıyor, anılarını perdeye taşıyabiliyorsam beni en çok mutlu eden budur” dedi.
 
“HER ŞEY BÜYÜK DEDEMİN HİKAYESİ ARAŞTIRMAKLA İZİ SÜRMEKLE BAŞLADI”
Yönetmen Karaman, büyük dedesinin Çanakkale şehidi olmasından dolayı, Çanakkale tarihine ayrı bir ilgisi olduğunu söyleyerek, “Büyük Dedem Çanakkale Şehidi, Çanakkale’de savaşmış. Bu nedenle Çanakkale ve Birinci Cihan Harbi’nin yeri bende çok ayrıdır. Her şey büyük dedemin hikayesi araştırmakla izi sürmekle başladı ve ardından Çanakkale Muharebeleri bende vazgeçilmez oldu. Projelerimin yüzde 90’ı Çanakkale ve Birinci Dünya Harbi’dir. Şu sıralar Kurtuluş Savaşı ve Milli Mücadele ile ilgili bir belgesel serisine başlamak üzeriyim. Benim payıma düşen savaşın acılarını belgesele dökmek” şeklinde konuştu.
 
‘ÇANAKKALE FEDAKARI BİGALI MEHMET ÇAVUŞ’ İZLEYİCİ İLE BULUŞACAK
Gelecek projelerine değinen Karaman, internete her projeyi, her belgeseli koyamadığını söyleyerek, bazılarını kanallara veya özel dijital platformlarda yayınlatabildiğini belirtti. Karaman, ayrıca 2021 yılının sonunda Youtube’dan ayrı bir seri yapmayı düşündüğünü belirterek, “Mini bir Çanakkale belgesel serisi. Bu sene Temmuz başında ‘Çanakkale Fedakârı Bigalı Mehmet Çavuş’ sinema belgeseli izleyicimiz ile buluşacak” müjdesini verdi.
 
“ÇANAKKALE’Yİ HİSSEDEMEZSENİZ DÜNYA BÜTÇENİZ DE OLSA İZLEYİCİYE ULAŞAMAYACAKTIR”
Yakın zamanda koyduğu ‘Yüzüklerin Efendisi Peter Jackson, Çanakkale'de’ videosunda, ünlü yönetmen Peter Jackson ile birlikte Gelibolu’yu dolaştığı videosu ile dikkatleri çeken Gökhan Karaman, Çanakkale ruhunu anlatan filmlerle ilgili düşüncelerini paylaştı. Karaman, “Şahsi düşüncem halen 1981 Peter Weir yapımı Gallipoli filminin üstüne bir Çanakkale filmi yapılamadı. Çanakkale için duygu ve realite çok önemli. Çanakkale’yi hissedemezseniz, ruhuna erişemezseniz dünya bütçeniz de olsa en iyi cast’a da sahip olsanız, izleyiciye ulaşamayacaktır. 2022 Çanakkale’nin hiç ele alınmamış bir kahramanlık hikayesini beyaz perdeye taşıyacağız. Çok inandığım ve hissettiğim bir proje, çok yakında fragmanını paylaşacağız” dedi.
 
“TROYA ÇOK İYİ BİR TÜRK YAPIMINI HAKKEDİYOR”
Karaman, Çanakkale’nin bir diğer kültür mirası Troya hakkındaki düşüncelerini ise şu şekilde belirtti: “Troya’nın uluslararası arenada Çanakkale için önemi çok büyük ama bunu bir yapımla değerlendiremezseniz, iyi Çanakkale’de doğduğu topraklardan çıkaramazsanız, benim açımdan bir anlamı olmaz. Troya çok iyi bir Türk yapımını hak ediyor. Troya yılında bir projemiz vardı ama maalesef hayata geçmedi. Önceliğim her daim Çanakkale Muharebeleri ama bir gün Troya ile ilgili uluslararası nitelikte bir proje yapmak hedeflerim arasında.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN