Geçtiğimiz hafta Çanakkale’de etkili olan şiddetli dolu yağışının ardından, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya çiftçinin tarladaki durumu ile ilgili açıklamada bulundu. Kaya, Ayvacık ve Ezine ilçelerinde dikili alanlar büyük zarar gördüğünü söyleyerek, “En büyük zarar Ezine ilçemizin Alemşah Köyü ve Tavaklı İskelesi arasında kalan köylerde ile Ayvacık ilçemizin Tuzla, Kösedere ve Yukarıköy civarların domates, fasulye ve biber dikili tarlalarda yaşandı. İnşallah zarar bu kadar ile kalır ve üreticilerimiz daha da mağdur olmazlar” dedi.
 
Üretim maliyetlerinin yükselmesinin ardından büyük ekonomik sıkıntılarla boğuşan çiftçileri, bu sefer de şiddetli dolu yağışı ve fırtına vurdu. Zarara ilişkin değerlendirmede bulunan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, özelikle domates, fasulye ve biber dikili olan tarladaki ürünlerin telef olduğunu ve tarım sigortası yaptıramayan çiftçileri zararı karşılayamayacağını aktardı. Başkan Kaya, hali hazırda ekonomik sorunlarla mücadele eden üreticilere, tarım sigortası yaptırma konusunda kolaylık sağlanması gerektiğine dair gerekliliği dile getirdi.
 
Ziraat Odası Başkanı Kaya şiddetli yağış, fırtına ve dolu yağışının, Ezine ve Ayvacık ilçelerinde dikili alanlara ciddi derede zarar verdiğini ve incelemelerin ardından derecesini tespit edebileceklerini belirterek, “Şiddetli fırtına, yağış ve dolu yağışı nedeni ile özellikle Ezine ilçemizin Alemşah Köyü ve Tavaklı İskelesi arasında kalan köylerde ile Ayvacık ilçemizin Tuzla, Kösedere ve Yukarıköy civarlarında ekili dikili alanlarda tarlalarda zararlar meydana geldi. Şiddetli yağış, fırtına ve dolu yağışı nedeni le meydana gelen zararların tam ve kesin olarak ne kadar olduğu tespit edilecek. Lokal şiddetli yağış, fırtına ve dolu yağışında bölgesel ciddi zararlar var. Özellikle domates, fasulye ve biber dikili alanlarda şiddetli yağış ve dolu yağışı alan bölgelerde maalesef zararlar meydana geldi. Dolayısı ile umarım yeni şiddetli yağış ya da dolu yağışı dalgası gelmez ve zarar bu boyutta kalır. Bu durum ürünleri zarar gören üreticilerimizi zor durumda bırakacak. Tabii zararın derecesi zarar tespitleri ve incelemelerin ardından belli olacak. Tekrar edecek olursam asıl büyük zarar Ezine ilçemizin Alemşah Köyü ve Tavaklı İskelesi arasında kalan köylerde ile Ayvacık ilçemizin Tuzla, Kösedere ve Yukarıköy civarların domates, fasulye ve biber dikili tarlalarda yaşandı. İnşallah zarar bu kadar ile kalır ve üreticilerimiz daha da mağdur olmazlar. Zaten üreticiler girdi maliyetleri ile başı dertteydi. Umarız bu zararlarda üreticimizi ciddi sıkıntılara sokmaz” dedi.
 
AFET DURUMLARINDA TARIM SİGORTASI ÇOK ÖNEMLİ
Kaya, üreticinin mağduriyetini hafifletebilmek afet durumlarında en etkili yolun tarım sigortasının (TARSİM) olduğunun altını çizerek, “Tarım sigortasının üreticinin ciddi şekilde güvencesi olduğu ortaya çıkıyor böyle olaylarda. Umarım yoğun yağış fırtına ve dolu yağışı nedeni ile tarlalarındaki ürünleri zarar gören üreticilerin tarım sigortaları tamdır. Tarım sigortaları tam olmayan üreticiler bu konuda çok ciddi mağdur oluyorlar. Burada da üreticiden kaynaklı tarım sigortası yaptırılamaması gibi bir durum var birde belli sebeplerden dolayı tarım sigortası yaptıramayan üreticiler var. Tarım sigortası yapanların bu durumları çok iyi tespit etmesi gerekiyor. Zaten kendi sebepleri nedeni ile Tarım sigortası yaptıramayanlar var. Bir de Tarım sigortası yaptırmak isteyen ama belirli neden ve şartlardan dolayı yaptıramayan üreticiler var. Tarlaların kira sözleşmeleri doğrultusunda, tarlaların miraslı olması durumu gibi nedenlerden ötürü tarım sigortası yaptıramayan ama dediğim gibi yaptırmak isteyen üreticiler de var. Bu nedenle tarım sigortası yetkililerinin bu konuda çok dikkatli ve titiz çalışması lazım. Tarım sigortası yaptırmak isteyen çiftçilere kolaylık sağlanması üretici için çok önemli” diyerek sözlerini sonlandırdı. 
 
Sevi Gözay UĞURLU