Mayıs ayının ilk haftasında başlayan 17 günlük tam kapanmanın ardından, kademeli normalleşme kararları ile normal hayata geçiş yavaş yavaş başlarken Haziran ayı itibari ile başlayacak olan yaz sezonu için turizmciler heyecanlı bir bekleyişte. Uçak seferlerinin tekrar başlaması ile birlikte Çanakkale’ye ulaşımın başlaması ve Ankara’ya seferlerle Anadolu’ya bağlantı yolunun tekrar açılması da sevindirici gelişmelerden biri oldu. TÜRSAB Balıkesir-Çanakkale Bölge Başkanı Ahmet Çelik, turizminde ulaşımın çok önemli olduğuna dikkatleri çekerek, turistlerin artık üç saatten uzun seyahatler istemediğini belirtti. Bu kapsamda ise Çanakkale’de köprü, otoban çalışmaları gibi projeleri kıymetli bulduklarını söyleyen Çelik , “Güney Marmara dediğimiz bölgede tam bir etiket olacağız ve çok ciddi bir iç pazar patlamasının da arifesinde olduğumuzu düşünüyorum” dedi.
 
Geçtiğimiz günlerde 1915 Çanakkale Köprüsü çalışmalarını yerinde inceleyen Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Balıkesir-Çanakkale Bölge Başkanı Ahmet Çelik, turizm bölgesi olan Çanakkale’ye ulaşımının önemine değinerek,  köprünün bölgeye olacak etkisini anlattı.
 
Başkan Çelik, “Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın, Çanakkale’deki sivil toplum kuruluşları başkanlarının köprüde buluşmasına davet etmesi üzerine, TÜRSAB bölge başkanlığı olarak davete icap ettik. Bu güzel programdan dolayı sayın vekilimize teşekkür etmek isterim. Bizler bölgemizdeki gelişmeleri yakından takip edebilirsek, bu gelişmelerin seyrinde biraz katkıda bulunmak, hem de kendi camiamıza duyurmak anlamında istifade etmiş oluyoruz” ifadesini kullanarak konuşmasına başladı.  
 
“KİMSE 3 SAATİN ÜZERİNDE SEYAHAT ETMEK İSTEMİYOR”
Çelik, “1915 Çanakkale Köprüsü, sadece köprü olmakla kalmıyor, Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan bir kültür köprüsü olacağına ben inanıyorum. 2023 metre ile dünyanın en uzun orta açıklığı, 4608 metre olması bölgedeki turlarda, tanıtım ürünlerini süsleme anlamında bize referans teşkil edecek. Dünyanın en yüksek kulesine sahip olmasını söyleyebileceğiz. Kuleye, asansörle çıkmak için talepte bulunacağız ve turistlere Çanakkale Boğazı’nı başka bir noktadan göstermek için belki köprü turu düzenleyeceğiz. Zaman ve ulaşımda çok büyük fırsatlar elde edeceğiz. Bağlanacak olan otobanla İstanbul’dan ziyaretlerin, bölgemize çok daha fazla olacağına inanıyoruz. Yabancıların ilk sorduğu soru, karayolu ise ‘kaç saat’ sorusu. 3 saatin üzerindeki seyahatler artık dünyada ilkellik gözüyle bakılan seyahatler oluyor. Kimse 3 saatin üzerinde seyahat etmek istemiyor. Dolayısıyla bu yeni otobanla beraber ve Çanakkale Köprüsü vasıtasıyla üç saat kadar zamanla bölgemize ulaşım müthiş bir gelişme olacak. İstanbul’dan Çanakkale’ye hafta sonları ilgilinin daha da artacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
 
“ULAŞIMI ÇÖZERSENİZ HER ŞEYİ ÇÖZMÜŞ OLUYORSUNUZ”
“Çanakkale Boğazı referanslarına birçok referans kattı. Müzenin açılacak olması, batık turizminin başlayacak olması, Çanakkale şehir merkezindeki yeni gelişmeler, Assos’un toprak kaymasından dolayı daha güvenli bir yer olması için çalışmalar yapılıyor” diyen Çelik, “Güney Marmara dediğimiz bölgede tam bir etiket olacağız ve çok ciddi bir iç pazar patlamasının da arifesinde olduğumuzu düşünüyorum. Nasıl ki GAP bölgesi, Mezopotamya bölgesi bu çalışmaları yaptı ve birden patladı, çok ciddi talep almaya başladı; nasıl ki Alaçatı festivaller, butik oteller ile reklamlarını yaptı ve sonradan ziyaretçi akınına uğradıysa bizim de bölgemizin de böyle bir sürecin öncesinde olduğumuzu düşünüyorum. Ulaşımı çözerseniz her şeyi çözmüş oluyorsunuz. Çanakkale’ye baktığınızda Anadolu’yu bağlayan uçak seferleri var Ankara’ya, köprü ile birlikte İstanbul ve Avrupa bağlantısını en iyi hale getirmiş olan bir Çanakkale var. İstanbul Havaalanı ve yeni iki otoban sayesinde belki 2 saate düşürecek yolculuğu ve bu inanılmaz bir gelişme. Köprünün çok faydası olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
 
“AVRUPA’DA YAŞAYAN TÜRKLERİ BÖLGEMİZE ÇEKMEK ANLAMINDA ELİMİZDE BİR ARGÜMAN”
Ergonomik ve güvenli tasarımı gibi birçok estetik anlamda güzelliği de bunu süsleyecek özelliğe sahip olduğunu söyleyen Çelik, “Bu gelişmelerin yanında, benim köprüye gittiğimde ilk hissettiğim şu; Avrupa’da yaşayan Türkler, Edirne ve Keşan üzerinden giriş yaparlar, İstanbul’a giderler. İstanbul otobanı sayesinde Karadeniz, Ankara veya Bursa hattında ülkeye dağılırlar. Yolların daha güzel olması Kuzey’de İstanbul otobanını daha profesyonel olması ve daha iyi altyapısının olması Avrupa’da yaşayan Türkleri oraya çekerdi fakat şimdi bizim köprümüzü görmek için gelecekler. Köprüyü görmek için gelip geçtiklerinde de yeni yapılacak olan Balıkesir-İzmir otoyolu vasıtasıyla Anadolu’ya bağlanacak olmaları cazip hale getirecek. Köprüye kadar gelenler şehitliği gezmeden, Çanakkale’de konaklamadan gitmeyeceklerdir. Özellikle yeni jenerasyon, Avrupa’da yaşayan Türk gençleri bölgeyi görmek ile ilgili bir neden olacağına inanıyorum. Avrupa’da yaşayan Türkleri bölgemize çekmek anlamında elimizde ciddi bir argüman olacağını düşünüyorum” diye anlattı.
 
“ULUSLARARASI ÜRÜNLERİN DOĞMASINA VESİLE OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”
Çelik, değerlendirmesinin devamında şunları söyledi: “Dış pazardaki müşterilerimizi, Avustralya, Yeni Zelanda, Anzak, müşterilerimizi veya İngiliz, Avrupa müşterilerimizi, İstanbul havalimanına indikten sonra bölgemize iki saat kadar bir zamanda getirecek olmamız da birçok yeni uluslararası turların, uluslararası ürünlerin doğmasına vesile olacağını düşünüyorum. Bütün bunları bir araya getirdiğinizde turizm için gelecekle ilgili tam bir köprü olacak. Biz bunu çok yerinde karşılıyoruz. Bu konudan dolayı mutluyuz. Bizim baktığımız açı tamamen turizm olarak. Maliyet, geçiş unsuru gibi konuşulması gereken konular devletin kademeleri. Bu konuda da en iyi kararların alınacağına biz inanıyoruz. Bizim için Çanakkale esnafına, insanına, Çanakkalelilere faydası ne olur, Çanakkale’deki yaşam kalitesine faydası ne olur, bu açıdan bakıyoruz. Turizm anlamında da esnafa ve halka çok faydalı bir gelişme olduğuna inanıyoruz. 18 Mart 2022 tarihinde açılmasını beklediğimizi ifade etmek isterim.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN