Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Deniz Teknoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Halit Kuşku’nun ikinci kitabı ‘Su Ürünlerinde Akustik Etkiler’ kitabı basıldı. Yaptığı bilimsel çalışmaların sonucunda edindiği bilgilere kitabında yer veren Kuşku, “Bu kitap; gelecek nesillerimize sağlıklı yaşam ve yaşanabilir dünya bırakma ümidiyle akustik etkiler ve su dünyası arasındaki etkileşime dikkatleri çekmek amacıyla hazırlanmıştır” dedi.
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Deniz Teknoloji Mühendisliği Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Halit Kuşku, ikinci kitabını yayınladığının müjdesini verdi. Kuşku, Nobel Yayıncılık tarafından basılan ‘Su Ürünlerinde Akustik Etkiler’ isimli kitabında, sağlıklı yaşam ve yaşanabilir dünya bırakma ümidiyle akustik etkiler ve su dünyası arasındaki etkileşime dikkat çekmek amacıyla yaptıkları çalışmaların sonuçlarının yer aldığını belirtti.
 
Kuşku, yaptığı açıklamada, “Su Ürünlerinde Akustik Etkiler adlı kitap, akademik çalışmalarımızın bir neticesidir. Yapmış olduğumuz bilimsel çalışmaların neticelerine baktığımızda, bu alan ile ilgili dünyada sınırlı çalışmaların var olduğunu belirledik. Çalışmalarımızı uluslararası bilimsel dergilerde yayınladık. İstedik ki, ülkemiz insanları bu bilgilerden istifade etsin. Yapmış olduğumuz çalışmaları ve dünyada bu alanda var olan çalışmaların ilgimizi çekenlerini bu kitapta topladık. Yaklaşık 3 yıldır bu kitapla ilgili çalışmalarımızı yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“İNSAN-ÇEVRE İLİŞKİSİNİN GELECEĞİ İÇİN ÖNEMLİ OLACAK”
Kitabın içeriğinden de bahseden Dr. Öğr. Üyesi Kuşku, “Sismik arama, deniz kanalı açma, boğaz köprüsü, su üzerine havaalanı inşaatı, deniz dibi tünel yapımı, kentsel gürültü ve çeşitli insan kaynaklı (antropojenik) faaliyetlerin çalışma alanları artmıştır. Sağlıklı gıdanın en önemli kaynaklarından olan sularımıza, bu gibi faaliyetlerin etkisi nedir? Belirli sürelerden sonra, çalışma yapılan türdeki deniz canlılarının antropojenik seslere alışılabilme kabiliyeti gelişebilir mi? İlk sese karşı verdikleri tepkilerini, belirli bir süre sonra azaltmaları mümkün müdür? Acaba deniz canlıları antropojenik etkilere bir süre sonra adaptasyon gösteriyor mu? Bu soruların cevabı insan-çevre ilişkisinin geleceği için önemli olacaktır. Gerekli bilimsel çalışmalar desteklenerek teknolojik gelişmelerle birlikte sürdürülebilir sağlıklı çevre ekolojisi mümkün müdür? Kitabımızda bu sorulara günümüz biliminin ışığında cevap aradık. Bu kitap; gelecek nesillerimize sağlıklı yaşam ve yaşanabilir dünya bırakma ümidiyle akustik etkiler ve su dünyası arasındaki etkileşime dikkatleri çekmek amacıyla hazırlanmıştır” diye belirtti.
 
“KENDİMİZE ÖZGÜ METODOLOJİLERDE GELİŞTİRDİK”
“Bu araştırmaları yaparken elimizde sınırlı imkanlar mevcuttu” diyen Kuşku, “Çünkü bu alanda fazlaca eser mevcut değil. Kendimize özgü metodolojilerde geliştirdik, dünyada bilimin bu alanda son ulaştığı çalışmaları da takip ettik. Bir şeyden eminiz ki; bu alan güncelliğini günden güne artıracaktır. Çünkü gerek, sismik doğalgaz ve petrol arama faaliyetleri, gerek Kanal İstanbul, gerek Boğaz Köprüleri ve su içerisinde yapılan inşaatlar vb. faaliyetler günden güne etkisini çevre ve su ürünleri üzerinde artıracaktır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi bu konuda geniş imkanlar sunmuşlardır” şeklinde konuştu.
 
“İNSANLIĞIN BUNLARDAN İSTİFADE ETMESİNİ ÜMİT EDİYORUZ”
Bu alanda bilimin daha derinine inmek istediklerini söyleyen Doktor Öğretim Üyesi Halit Kuşku, son olarak şunları söyledi: “Hali hazırda hazırladığımız birçok makale mevcut bunları şu anda paylaşmam etik olarak doğru olmaz. Ama insanlığın, ülkemizin, şehrimizin bunlardan istifade etmesini ümit ediyoruz. Devletimizin bizlere yapmış olduğu onlarca yıllık yatırımın karşılığını en iyi şekilde vermek istiyoruz. Sonuçta ‘vatan sevgisi ona hizmetle ölçülür’. Çalışmalarımızda tüm emeği geçenlere ve bizi destekleyenlere teşekkür ederim.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN