Geçtiğimiz aylarda vaka sayılarındaki artış ile birinci sıraya yükselen Çanakkale’de 17 günlük tam kapanmanın son haftasında, sayılarda hızlı bir düşüş yaşandı. Vaka sayılarında en hızlı düşüşe sahip olan iller arasında yer alan Çanakkale’de yaz sezonu açılması yaklaşırken, vaka sayısındaki azalma Haziran ayına henüz etkisi yansımadı. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, Haziran ayına kadar çok somut düşüşler olması gerektiğini söyleyerek, “Haziran ayında herkes temkinli içinde bulunduğumuz bu süreçle alakalı olarak. Bu rakamlar Mayıs ayı sonuna kadar istenilen seviyelerin altına inerse, o zaman en azından Haziran’ın ikinci yarısı kurtulur. İlk yarısında insanların hemen aksiyon almasını beklemek mümkün olmayabilir. Ama Haziran’ın ikinci yarısı hızlanmaya başlar” ifadelerini kullandı.
 
Çanakkale Turistik Otelciler Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, vaka sayılarının azalmasının henüz turizme doğrudan bir yansımasının görülmediğini söyledi. Aydeğer, yaptığı açıklamada, vaka sayılarının da yeterli oranda düşüşte olmadığını belirterek, “Mevcut seviye, yeterli bir seviye değil, şu anda 20 binler civarındayız. Yurtdışındaki turizm hareketini olumlu yönde seyretmesi için 5 binin altındaki rakamlardan bahsetmemiz gerekiyor. Dolayısıyla şu anda kısıtlama tedbirleri ve buna bağlı alınan sıkı önlemler, sürecin olumlu yönde evrilmesi için bir harekete vesile oldu ama şu anki durum henüz olumlu bir tepkiyle karşılanmış değil. Burada daha sürecin tamamlanması ile ilgili biraz daha vaktimiz var” ifadelerini kullandı.
 
“TAHMİNİM HAZİRAN AYI İLE BERABER İÇ PAZARDA HAREKETLENMENİN OLACAĞI YÖNÜNDE”
Geçtiğimiz aylarda vaka sayılarındaki hızlı artıştan dolayı birçok turun iptal olduğunu söyleyen Aydeğer, “Önümüzdeki süreç çok kritik bir süreç. Bizim mutlak suretle Haziran ayına kadar çok somut düşüşlere ihtiyacımız var ve bunun doğru bir şekilde iletişimini yapıyor olmamız lazım. Tabi ki dış pazarla ilgili mevsim ve sezon gereği belirli bir daha önce planlanmış programlar başladı ama çok cılız. İç pazarda ülke turizmimiz açısından çok önemli bir nokta ama tabi ki bu süreç 17 Mayıs’a kadar süregelen bir sokağa çıkma kısıtlaması söz konusu sonrasındaki süreç insanların plan yapmasını da zorlaştırdı. Tahmini Haziran ayı ile beraber iç pazarda da bir hareketlenmenin olacağı yönünde. İnşallah bu vaka sayılarında bahsettiğimiz sayıların altına ineriz. Bizler için çok önemli olan Balkan coğrafyasından gelecek olan misafirlerin de hareketi yine buradaki sayıların aşağıya inmesiyle daha hızlı olabilir” diye belirtti.
 
“HAZİRAN AYINDA HERKES TEMKİNLİ”
“Haziran ayında eğer vaka sayılarındaki düşüş somut ve kalıcı hale gelirse, özellikle yurtdışı coğrafyadan, Balkanlar başta olmak üzere bir hareketin olacağına inanıyoruz” diyen Armağan Aydeğer, “Bütün turizm camiası, bu süreçten çok ciddi derecede olumsuz etkilendi çünkü neredeyse 1 buçuk yıla yakın süredir sektör iş yapamıyor. Birçok işletme kapalı veya nerdeyse kapasitelerinin yüzde 10’u gibi çok düşük seviyelerinde hizmet gösteriyorlar. Bu özel dönem içerisinde baktığımızda da maalesef rakamlar son derece düşük. İşletmeler çok düşük doluluklarla anca ayakta kalmaya çalışıyorlar. Masraflarının çıkartıyorlar bile diyemem maalesef birçoğu zarar ediyor. Bütün tesisler yaza Haziran ayı için rezervasyona açıklar ama Haziran ayı için öngörülen yoğunluk istenilen düzeyde değil. Rezervasyonlar Temmuz- Ağustos ayında yoğunlaşıyor, Haziran ayında herkes temkinli içinde bulunduğumuz bu süreçle alakalı olarak. Bu rakamlar Mayıs ayı sonuna kadar istenilen seviyelerin altına inerse, o zaman en azından Haziran’ın ikinci yarısı kurtulur. İlk yarısında insanların hemen aksiyon almasını beklemek mümkün olmayabilir. Ama Haziran’ın ikinci yarısı hızlanmaya başlar” bilgisini verdi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN