Tam kapanma dönemi içerisinde 8 ve 15 Mayıs 2021 tarihlerine denk gelen Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri arasında sadece yaş sebze/meyve ile fide satışı yapan pazar yerlerinin açılması ve alınacak tedbirlerle ilgili koordinasyon toplantısı Vali İlhami Aktaş başkanlığında gerçekleştirildi. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, toplantı sonrası, alınan kararlarla ilgili detaylı bilgi verdi.
 
Vali İlhami Aktaş’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Tahsin Saruhan, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanı SG. Kd. Bn. Ercan Oran, İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet İrfan Mutluay,  Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Ticaret İl Müdürü Hakan Tuncerli, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, Çanakkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Ünver, Lokantacılar ve Gazinocular Odası Başkanı Selahattin İş ve Muhtarlar Derneği Başkanı Şahin Arslan katıldı.

Vatandaşların yaş sebze/meyve ve fide ihtiyaçlarını temin amacıyla ikametlerine en yakın pazar yerine gidip gelebilmelerine izin verilmesi, sadece yaş sebze/meyve ile fide satışı yapan pazar yerleri açık olacağı pazar yerlerinde koronavirüs tedbirleri kapsamında alınacak tedbirler değerlendirilerek karara bağlandı.

Toplantı sonrasında açıklamada bulunan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, “Bu kısıtlama döneminde Cumartesi günleri, 10.00-17.00 saatleri arasında pazar yapılması konusunda izin verildi. Sayın valimiz ilgili birimleri toplayarak, bu pazarlarda alınacak tedbirleri uygulamanın nasıl olacağı yönünde görüş alışverişinde bulundu. Konuyla ilgili çalışmalar devam edecek. Bakanlığın talimatı doğrultusunda sadece yaş meyve-sebze satışı ve fide satışı gerçekleştirilecek. Bu hafta ayın 8’inde haftaya da 15’ine denk geliyor. Bu süreç içerisinde eğer bakanlık farklı bir düzenleme yapmazsa, belirlenen saatler arasında ve yerlerde sebze-meyve satışı ile ilgili pazar kurulacak” dedi.
 
İKİ PAZAR YERİ DE AÇILACAK
Yapılan toplantıda kurulacak olan pazarlarla ilgili detaylı bilgi veren Özcan, “Kepez Belde’mizde üç pazar yeri var. Bu üç pazar yeri de esnafın listesi hazırlanarak, üç Pazar yeri kurulacak. Çanakkale’de şu anda iki Pazar yeri var, Esenler ve Semt Pazarı kurulacak ancak alternatif yoğunluğu azaltabilme düşüncesiyle, bizim mesleki odamız lokantacılar odasına kayıtlı meyve ve sebze satanlar; Belediye, Ticaret İl Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü çalışma yapıyorlar. Acaba bir başka yerde kurulma olayı olabilir mi fikrinde çalışma yapıp konuyu sayın valiye aktaracaklar. O daha netleşmedi. Ama netleşen şey şu anda iki yerde pazar kurulacak” şeklinde belirtti.
 
“KISITLANMA SÜRESİ BOYUNCA BU MAĞAZALARDA SATILMAYACAK”
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, kapanma döneminde hafta sonu temel ihtiyaç listesi dışında malzemelerin satışının yasaklanması konusunda da açıklamada bulundu. Özcan, “İlk etapta biz kısıtlama dönemlerinde normal bizim işyerlerimizin kapalı olduğu hafta sonları başlamıştı bu. Hafta sonu tuhafiye, züccaciye, elektronik ürün satışı kapalı fakat gross marketlerde, zincir mağazalarda bu ürünlerin satışı devam ediyordu. Aynı zamanda bu mağazalar, özellikle hafta sonları kampanya düzenliyordu vatandaşı oraya geçmek adına. Biz bunun yanlış ve adil olmadığını defalarca savunduk. Defalarca bakanlığa, il pandemi kuruluna müracaat ettik. Bizim dükkanlarımız kapalı ise, bizim yerel marketlerimizde sadece gıda ürünlerine izin veriliyorsa bu marketlerde de sadece gıda ürünleri satılsın diye talep ettik. Ancak yasal anlamda bunu gerçekleştirememiştik. En son haliyle İçişleri Bakanlığı, esnafın bu haklı talebini doğru buldu ve 7 Mayıs’tan itibaren kısıtlanma süresi boyunca bu mağazalarda satılmayacak” ifadelerini kullandı.
 
“TİCARET BAKANLIĞI BİR KANUN TASLAĞI HAZIRLADI”
“Parekende yasasının içinde bu gross marketlerin açılma-kapanma şekilleri, nüfus sayısına göre ne şekilde açılcak, mesai saatleri nasıl olacak gibi biz ülke genelinde bu sıkıntımızı anlatırken, teşkilatların talebi doğrultusunda Ticaret Bakanlığı bir kanun taslağı hazırladı” diyen Özcan, “Bu kanun taslağına göre, nüfus sayısına göre belli bir mesafede bu mağazaların açılmasını yasaklayacağı, hangi ürünlerin bu mağazalarda satılacağı yönünde bir kanun hazırlandı. Bu meclise geldi, görüşülüyordu. Bize verilen bilgilerde Nisan ayının başında yasallaşarak, yürürlüğe gireceği ifade edildi ama Mayıs ayının ikinci haftasındayız, bu yasalaşmadı. Bu yüzden kesin olarak, ortaya bir şey çıkmadı. Ama ümit var, çalışmaların son aşamasına gelindiği ifade ediliyor. Esas o zaman kalıcı olarak şekil belli olacak. Bu diğer yasaklama, kısıtlama olduğu sürece olacak” şeklinde konuştu.
 
“ESAS UYGULAMA GROSS MARKETLER İÇİN”
Ünal Özcan, kısıtlama boyunca satılması yasaklanacak olan ürün konusunda ise şunları söyledi: “Zincir market sınıfına girenlerde geçerli. Bizim yerel marketlerimizde bu ürünler satılmıyor. Bunlar zincir mağazalarda satılıyor. Bizim marketlerde gıda ve temizlik dışında ürün satılmıyor zaten. Ama diğer mağazalarda mobilya eşyasından tutun elektronik eşyasına kadar her şey satılıyordu. Esas uygulama gross marketler için geldi, bizim marketler bu ürünler satılmıyor zaten.”
 
Sevi Gözay UĞURLU