Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Çanakkale’de bu yıl hasat mevsiminden hububat olarak, yaklaşık dört yüz bin ton ürün beklenildiğini söyledi.
Çiftçiler ektiği ürünlerin hasadını toplamak için işbaşına geçti. Ekimi kış mevsiminde yapılan ürünler hasat mevsiminin başlamasıyla birlikte hasat işlemleri için çiftçiler harekete geçti. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, oda olarak harman zamanında arazide ürünlerini hasat eden çiftçilerin bereketli bir sezon geçirmelerini temenni ettiklerini söyledi.
Türkiye genelinde ki kuraklıktan dolayı verimlerin beklenenin altında olduğunu ifade eden Kaya, geçen yıl Türkiye toplamı, 23 milyon ton olan hasadın, bu yıl 19 milyon ton civarına kadar düşebileceğini belirterek, bu yıl ülkemizin %40-45’inde yaşanan kuraklığa bağlı olarak, yine de yeterli olduğunu kaydetti. Hasat mevsiminde, Çanakkale’de hububat grubunda, dörtyüz bin ton civarında ürün beklediklerini kaydeden Kaya, Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından henüz herhangi bir fiyat açıklamasının olmadığını söyledi.
‘Arazilerde Yoğun Bir Çalışma Var’
Çiftçilerin, arazilerde yoğun bir şekilde ürünlerini hasat ettiklerini söyleyen Kaya, Ziraat Odası olarak çalışmaları yakından takip ettiklerini belirtti. Kaya, “Üreticilerimiz, bir taraftan sebze ve çeltik ekimlerini gerçekleştirirken, diğer taraftan şeftali, nektarin, kiraz ve hububatlarda süratle mahsullerini, hasat etmeye başladılar. Bununla alakalı arazilerde yoğun bir çalışma var. Hasat zamanı gelmiş ürünleri, çiftçilerimiz işçi sıkıntısı ve geçtiğimiz aylarda yaşanan doğal olaylara rağmen, tüm fedakârlıklarıyla, özverili bir şekilde devam ettiriyorlar.
Türkiye genelinde yaşanılan ilkbahar erken donlarından, Mart ve Nisan ayındaki kuraklıklardan Çanakkale’de nasibini aldı. Ülkemizde ve ilimizde verimin düşebileceği mümkündür, fakat Mayıs dönemindeki yağışların, hububattaki kaliteyi mutlak suretle arttıracaktır. Bu nedenle alımlar yapılırken, kalite kaybımız yaşanmayacaktır. Temennimiz, önümüzdeki yıllarda kuraklığın olmaması, çiftçilerimizin bol, bereketli bir hasat sezonu geçirmesidir.” şeklinde konuştu.
‘Fiyatlar Henüz Açıklanmadı’
Hasat mevsiminin başlamasına rağmen henüz toprak mahsulleri ofisi tarafından fiyatın açıklanmadığını ifade eden Kaya, fiyatın henüz belli olmadığı için de çiftçilerin bir tedirginlik içinde olduğunu dile getirdi. Kaya, “İl ve ilçelerimizde hasat mevsimi başladı, ancak Toprak Mahsulleri Ofisi şu ana kadar bir fiyat açıklamadı.  Şu anda da serbest piyasada hububat, tüccar tarafından alınıp satılıyor. Çiftçimizde Toprak Mahsulleri’nden henüz, herhangi bir fiyat olmadığı için tedirginlik yaşıyor. Şu anda ofisler sadece emanet alım yapıyorlar. Ofislerin bir an önce hazırlıklarını tamamlayarak açılması, üreticimiz için büyük güven kapısı oluşturacaktır. Toprak Mahsulleri Ofisi, geçen sene, Anadolu Kırmızı Sert Buğday için ton başına 862 lira fiyat açıkladı. Bu yıl, fiyatın ne zaman açıklanacağı henüz bilinmiyor. TMO tarafından, yaş çay alım fiyatı, yüzde 12 artışla açıklandı. Buğdayda yüzde 10 artış yapılsa, geçen yıla göre fiyatın ton başına 950 lira olması beklenebilir. İlimiz genelinde hasat mevsimi şu anda devam ediyor. Geçtiğimiz yıl, Türkiye genelinde 23 milyon ton civarında bir rekolte vardı. Bu yıl ülke genelinde yaşanılan kuraklıklar, rekolteyi düşüreceği yönünde bizim de öngörüşlerimiz var. Kuraklığa rağmen, yine Türkiye genelinde 19 milyon ton civarında ürün alırsak bu bizim için iyi bir rakam olacaktır. Üretim, 20 milyon tonun altına düşmesi durumunda önümüzdeki günlerde fiyatın yükselmesi beklenebilir.” ifadelerini kullandı.
 


Kaynak: Haber Merkezi