Geçtiğimiz sene Çanakkale’de çıkan orman yangınlarında tahrip olan alanlarda ağaçlandırma çalışması devam ederken, yaklaşan yaz sezonu için tedbirlerini almaya devam eden Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, 1 Mayıs itibariyle yangın söndürme helikopterinin göreve başladığını duyurdu. Orman yangınlarının ardından yapılan çalışmaların genel bir değerlendirmesini yapan Bölge Müdürü Enver Demirci, bu sezon Çanakkale’nin drone ve İHA’larla sürekli izleneceğinin müjdesini verdi.
 
Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, yaklaşan yaz sezonunda karşı karşıya kalınan orman yangınlarına müdahale edebilmek amacıyla çalışmalarına ağırlık verdi. Dardanos mevkiindeki Yangın Koordinasyon Merkezi'nde yürütülen çalışmalar kapsamında 1 Mayıs itibariyle yangın söndürme helikopterinin göreve başladığını duyuruldu. Yaklaşık 2 saat süreyle havada kalma yeteneğine sahip olan yangın söndürme helikopterinde bulunan kamera ile müdahale anları canlı olarak izlenebileceği de belirtildi.
 
Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, “Çanakkale ilimizin yüzde 52’si ormanlarla kaplı, bu ormanların büyük çoğunluğu yangına birinci derece hassas bölgede kalmaktadır. Çanakkale bölgemizde son 50 yıllık ortalamaya baktığımız zaman yılda 56 yangın, bin hektar da alanımız yanmaktadır. 2020 yılı ekstrem bir yıl oldu. 123 adet orman yangını çıktı. Yanan alanlarımız ortalama yangınların altında kaldı. Yanan bu alanların tamamını yılı içerisinde ağaçlandırdık, eski haline getirdik. Türkiye genelinde bu sene 3 uçak, 30 helikopter, 4 drone görev yapacaktır. Bölgemizde ise 2 helikopterle çalışacağız. Birincisi 1 Mayıs itibariyle göreve başladı, ikincisi ise 15 Haziran itibariyle görevine başlayacak. Bunun yanında hava araçlarımız; İstanbul, Bursa, Balıkesir’deki helikopterlerimiz, yangın anında ilk yarım saat içerisinde müdahale etme şansını bulacaklardır” bilgisini verdi.
 
“7 GÜN 24 SAAT GÖZETLEME İŞLEMLERİ YAPILACAK”
Bu sene ormanların dronelarla ve insansız hava araçlarıyla da 7/24 gözetleneceğini belirten Demirci, “Bölgemizde 34 kule, 16 kamera ve 40 fotokapan ile 7 gün 24 saat gözetleme işlemleri yapılacaktır. Ayrıca bölgemizde; 10 dozer, 8 treyler, 53 arazöz, 16 su ikmal aracı, 25 ilk müdahale aracı görev yapacak. 427 yangın işçisiyle yangınlara müdahale edeceğiz. 2021 yılı yangın hazırlıklarını kış ayları itibariyle tamamladık. Araç ve ekipmanlarımız hazır. Tüm personelin eğitimleri tamamlandı. Ben 2021 yılı yangın sezonunun kazasız, belasız ve en az zayiatla geçmesini temenni ediyorum. Orman yangınlarıyla vatandaşlar tabii ki bizim birinci derecede yardımcımız. Bölge itibariyle Çanakkale ilindeki vatandaşlarımız bu konuda oldukça hassas, çok titiz davrandıklarını biliyoruz. Aynı hassasiyeti 2021 yılında da devam ettirilmesini rica ediyoruz. Özellikle anız yangınlarına, kontrolsüz piknik yapılmasına dikkat etmelerini, herhangi bir ateş gördükleri zaman 177 veya 112 ücretsiz hatlarını aramalarını rica ediyoruz” dedi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN