17 günlük tam kapanma sürecinin tarıma olan etkilerini değerlendiren Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, üretimin aksamadan devam edebilmesi için çiftçinin tarlada çalışmaya devam ettiğini söyleyerek, tarımdaki bu dönemi değerlendirdi.
 
Koronavirüs vaka sayılarındaki hızlı artış sonrasında alınan kararlar doğrultusunda tüm Türkiye’de tam kapanma kararı alındı. 17 gün boyunca sürecek olan tam kapanma kararı boyunca ise belli iş kolları çalışmalarını sürdürmek durumunda. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, üretimin devam edebilmesi için çiftçilerin çalışması gerektiğini söyleyerek, bu süreçte alınan izinler ile üreticinin işinin başında olduğunu belirtti.
 
“ÜRETİCİ ÜRETİME DEVAM ETMESİ İÇİN HER TÜRLÜ İZİN SAĞLANMIŞ DURUMDA”
Kaya, “Üretimin devam edebilmesi, aksamadan sürmesi için çiftçinin tarlada çalışması gerekiyor. Üreticimize verilen izinler var, üretici tarlada çalışabilir ama üreticinin tek başına da çalışması yetmiyor. Üreticinin başka şeylere de ihtiyacı oluyor. Ham madde ihtiyacı var. Konulardan biri de servis ve destek hizmetleri devam edecek mi etmeyecek mi, tarımda üretici tarlasına gidiyor ama traktörü arıza yaptı. Şimdi bu servis hizmetini üretici alabilecek mi alamayacak mı? Bu tür sıkıntılar vardı bunların bazıları aşıldı, bazıları da aşılsın diye görüşmeler devam ediyor. Ama üretici üretime devam etmesi için her türlü izin sağlanmış durumda. İnşallah bir aksilik olmaz bu 17 günlük süreç insanlar zor durumda kalmadan geçer” şeklinde konuştu.

“BU DÖNEMİN ÇOK İYİ DEĞERLENDİRMESİ GEREKİYOR”
“Üretimde şu süreç çok önemli su süreç üretimin başladığı süreç, fide aşamasında tohumun toprak ile buluştuğu bir dönemdeyiz. Bakın bundan sonraki süreç bakım süreci olacak” diyen İsmail Kaya, “Özellikle domatesin, biberin, mısırın, ayçiçeğinin fidelerinin toprak ile buluştuğu dönem. Bu dönemin çok iyi değerlendirmesi gerekiyor. Yapılacak en küçük yönetimsel hata üretimi ciddi şekilde sekteye uğratır, zarara uğratır. Dediğim gibi bu dönem üreticinin fidesini toprakla buluştuğu bir dönem bu süreçte üreticinin ihtiyaçlarına kulak verilmesi gerekiyor. Dolaysıyla konunun muhataplarına yalnızca izin vermek gerekmiyor, üreticinin diğer sorunlarını bu süreçte çözülmesi gerekiyor. Şu dönemde işçilerin geldiği dönem, Güneydoğu ve doğu Anadolu’dan Diyarbakır'dan Van’dan bu bölgeye tarım üretiminde çalışmak için geliyorlar. Dolayısıyla işçilerin gelmesinde gitmesinde ortaya çıkan sorunların ortadan kaldırılması gerekiyor. Sadece çiftçiye tarlana git çalış demekle de bütün sorunlar çözülmüş olmuyor. Üretecinin sorunları da çözülmesi gerekiyor. Hammadde servis ihtiyaçları gibi sorunların çözülmesi netleşmesi gerekiyor. Dolayısıyla bunların güzel okunması tek bir ağızdan halledilmesi gerekiyor. Konunun muhataplarının tek bir ağızdan net bir şey söylemesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
 
Gülçin AKIN