Çanakkale İl Müftülüğü ‘Ramazan Sözlüğü’ isimli programda İl Müftüsü Şükrü Kabukçu ‘iftar sofraları’ konusunu işledi. Şu anda salgın hastalıktan dolayı kalabalık şekilde iftar sofraları kurulamasa da, salgının olmadığı zamanlarda kalabalık iftar yemekleri Ramazan’ın neşesi olduğunu belirtti. Kabukçu ayrıca, “İftar sofraları asla israf sofraları olmamalıdır. İftar sofraları sadece belli bir kesimin davet edildiği sofralar da olmamalıdır” şeklinde nasihatte bulundu.
 
İl Müftüsü Şükrü Kabukçu, Ramazan ayının en neşeli zamanlarından birisinin iftar sofralarındaki buluşmalar olduğunu söyledi. Kabukçu, “Kendi ailemiz, dost, arkadaş ve akrabalarla buluşmak neşeli zamanlardandır ama bu sene maalesef salgın hastalık sebebiyle bu güzellikten mahrum kaldık. Dua edelim, Rabbimiz inşallah gelecek yıl bu hastalıktan kurtulmuş bir şekilde güzel bir Ramazan idrak etmeyi bize nasip eylesin” diyerek konuşmasına başladı.
 
İftar anının her Müslüman için önemli bir zaman dilimi olduğunu söyleyen Kabukçu, “Duaların kabul olduğu saatlerden olarak haber verilmiştir ve bir oruçluya iftar ettirme mükafatı Peygamber Efendimiz tarafından bizlere müjdelenmiştir. Peygamber Efendimiz, bir sözünde şöyle haber verirler; ‘Bir oruçluya iftar veren, o kişinin sevabı kadar sevap elde eder. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez.’ Ayrıca aile içi, komşular ve dostlarla buluşma ve bir araya gelmek için en güzel imkanlardan birisidir iftar sofralarımız ama bu sene salgın sebebiyle bu güzellikten mahrum kaldık. Diğer taraftan Ramazan ayında, ihtiyaç sahibi kardeşlerimiz başta olmak üzere akraba ve komşularla iftar sofralarını bir paylaşma zamanı yapmışızdır. Hatta bu konuda tanıyalım, tanımayalım sofraya buyur edilmiştir. İftar zamanında yoldan geçenler bile sofraya buyur edilir bizim kültürümüzde” dedi.
 
“İFTAR SOFRALARI ZENGİN FAKİR, YAŞLI GENÇ KISACASI TOPLUMU BİR EYLER”
“Bir ibadetin oluşturduğu o sıcak iklim bize her zaman yeniden inşa ediyor. Bir anlamda iftar sofraları zengin fakir, yaşlı genç kısacası toplumu bir eyler” diyen Kabukçu, “İftar sofraları asla israf sofraları olmamalıdır. İftar sofraları sadece belli bir kesimin davet edildiği sofralar da olmamalıdır. Son yıllarda meslek kuruluşlarında iftar sofraları yaygınlaşmıştı. Elbette meslek erbabının buluşması ve kaynaşması açısından son derece önemlidir ama davet ve iftar sofraları bununla sınırlı kalmamalıdır. İhtiyaç sahibi kardeşlerimizi soframıza çağıramasak bile, onların sofralarına iftarlık imkan sağlamakta aynı sevabı kazanmamıza vesile olacaktır. Bu açıdan iftar sofraları, toplu içinde herhangi bir ayrım yapmadan ama fakirleri önceleyerek, varlığından haberdar olduğunu hissettirmektedir. Bu da elbette ki kardeşliğimizi pekiştirecektir” ifadelerini kullandı.
 
“HEPİMİZİN ÇOCUKLUK HATIRALARINDA İFTAR SOFRALARINA AİT GÜZELLİKLER VARDIR”
Müftü Kabukçu, “İftar sofraları, Ramazan ayının maneviyatına ayrı bir katkı sağlamaktadır. Bir ibadet vesilesi ile akraba ve dostların buluşması özellikle gelecek nesillere bu güzellikleri aktarmak açısından son derece önemlidir. Bir başka özelliği de akrabalar ve komşular arasında gönül kırgınlıklarına yapılan davet reddedilemeyeceği için ayrıca kırgınlıkların giderilmesi için ayrı bir güzelliğe götürecektir. Hepimizin çocukluk hatıralarında iftar sofralarına ait güzellikler vardır. İftar sofraları elbette ki şiddetle tavsiye ediyoruz. Tabi ki sağlıklı günlerimizde ama israftan ve gösterişten uzak kalmak kaydı ve şartıyla” şeklinde konuştu.
 
Gülçin AKIN