Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk haritasında Çanakkale’deki riski temsil eden kırmızılıklar azalmaya devam ediyor. Vaka sayısında Çanakkale’nin birinci olmasının ardından uygulanan tedbirler kentteki vaka yoğunluğunu azaltmaya başladı.

Kentimiz vaka sayısı haritasına göre nüfusa oranla en çok vaka artışının görüldüğü il olarak kaydedilmesinden sonra Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması risk haritasında yüksek riski temsil eden kırmızı renk ile kaplanmıştı. Açıklanan son Koronavirüs risk haritasında 'çok yüksek risk' grubu 'kırmızı kategori'de yer alan Çanakkale'de, 100 bin kişide görülen vaka sayısı bir haftada 962,98'ten 838,89’a düştü. Haftalık vaka sayısında Türkiye'de birinci olan Çanakkale'de, 8 Şubat'tan beri ilk kez vaka sayısında azalma gözlendi.  

HARİTADA KIRMIZILIKLAR AZALIYOR
Artan vakalar sonunda ülke genelinde bir takım tedbirler uygulanmaya başlandı.  Önce kısmi kısıtlama ardından ise tam kapanma genelgesi yayınlandı. HES Yoğunluk haritası verilerine göre Çanakkale’de Şubat ayından beri bugüne kadar vakalar yükselmeye devam ederken ilk kez bu hafta alınan tedbirler ile vaka sayısında büyük bir azalma kaydedildi. Kısmi kısıtlama ve 29 Nisan itibariyle uygulanmaya başlanan tam kapanma ile birlikte kentliler daha evlerinde kalmaya başladı. Denetimler de sıklaşınca HES haritasında beklenen oldu. Bazı ilçelerde vakalar azalmaya başladı.
Vatandaşları risk bölgeleri hakkında bilgilendirmek, Korona virüsün yayılımını tespit etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasını geçtiğimiz yılın Mart ayı itibarıyla kullanıma sundu. Sağlık Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan 5 ölçeğin yer aldığı HES yoğunluk haritasına göre Mavi renk düşük riskli bölgeyi temsil ederken, sırasıyla yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıya doğru risk artıyor. Mavi renk en düşük riskteki bölgeyi, kırmızı renk ise en yüksek riskli bölgeyi temsil ediyor.

12 İLÇEDE DE DEĞİŞİM VAR
Çanakkale’de Yüzbinde insidans haritası açıklandıktan sonra tehlikenin boyutu gözler önüne serildi. Öte yandan risk, HES haritası verilerine de yansıdı. Haritada 12 ilçenin tamamı riski temsil eden kırmızı ile gösterilmesinin ardından uygulanan tedbirler sonuç vermeye başladı.  Şubat ayından önce adalarda hiç vaka görülmezken Şubat ayı ile birlikte adalarda da salgının boyutu arttı. Son verilere göre ise hiç vakası olmayan ilçe kalmasa da kentteki salgının boyutu küçülmeye devam ediyor..

Kısmı Kısıtlamaların uygulanmaya başlanmasının üzerinden 2 haftalık süreç sonrasında vakalarında ilk azalma gözlenen ilçeler Ezine, Gökçeada, Bozcaada ve Yenice oldu. Bu hafta ile birlikte ise Merkez ilçe ile beraber diğer ilçelerde de vakalar azalmaya başladı. Yeni uygulanan tedbirlerden sonra vakada artış yaşanan ilçe kaydedilmedi. Denetim ekiplerinin sıkı denetimleri ile birlikte Çanakkale genelinde vaka sayılarında düşüşler devam ediyor.
Öte yandan tam kapanma öncesindeki 3 gün, kentte oldukça yoğun geçti. 3 günde toplam 4 Pazar kuruldu. Marketler doldu taştı. Tam kapanma öncesi çarşı pazarlarda yoğunluklar oluştu. Sadece merkez ilçede değil tüm ilçelerde yoğun kalabalıklar oluşarak tedbirlere uyum azaldı. İlerleyen günlerde tam kapanma öncesi yaşanan yoğunlukların sonucunun verilere yansıması bekleniyor.

Arzu Baladur