Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Balıkesir- Çanakkale Bölge Başkanı Ahmet Çelik, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada can çekişen turizm sektörünün Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasının devamlılığına ihtiyaç olduğunu dile getirmesinin ardından sevindirici haber Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi. Kısa Çalışma Ödeneği’nin üç ay daha devam etme kararı sonrasında açıklama yapan TÜRSAB Bölge Başkanı Çelik, bölgedeki turizm acentalarının yabancı turistlerin gezebilmesi amacıyla Troya Müzesi’nin ve Antik Kent’in açılması yönünde taleplerini de dile getirdi.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasının ve turizm sektöründeki KDV oranındaki indirimin devamı, turizm paydaşları tarafından sevinçle karşılandı. Konuyla ilgili açıklama yapan TÜRSAB Balıkesir- Çanakkale Bölge Başkanı Ahmet Çelik, bu uygulamanın sektör için can suyu olacağını dile getirerek, “Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasının Temmuz ayına kadar devam etmesinden dolayı ve KDV indiriminden dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza TÜRSAB Bölge Başkanlığı olarak bizler de şükranlarımızı iletmek istiyoruz. Cumhurbaşkanımızın sektör temsilcileri ile yaptığı toplantıda, Birlik Başkanımız Firuz Bağlıkaya’nın da sektör ile ilgili eksik, ihtiyaç ve taleplerin dile getirilmesi ile kısa çalışma ödeneği uzatıldı. Bu, önümüzde 3-4 ay için can suyu oldu. KDV indiriminin eklenmesi de turizmciler için avantaj oldu” dedi.
 
“VAKA SAYILARINDAN DOLAYI TÜM BEKLENTİLERİMİZ ÖTELENMİŞ VAZİYETTE”
Çelik, vaka sayılarını düşürmek için ‘kenetlenmemiz gerekli’ diye vurgulayarak, “Vaka sayılarını düşürmek için tedbirlere sıkı sıkıya uymak ve gerekirse daha fazla sıkı tedbirin alınması ile ilgili talepte bulunmak çünkü biliyoruz ki vaka sayıları düşürse bölgemize, ülkemize dış ve iç pazardan birçok turistin gelmesini bekliyoruz. En yakın örneği Rusya; eğer vaka sayısı düşerse 1 Haziran’dan önce uçuşlar başlayacak. Vaka sayılarının düşmesi bizim için hayati önem taşıyor. Tüm beklentilerimiz ötelenmiş vaziyette vaka sayılarından dolayı. Biz Mayıs ortasında Ramazan ayından sonra iç pazarda bir hareketlenme bekliyorduk ama şu durumda görünen o ki Haziran sonu Temmuz ortası gibi başlayacağını düşünüyoruz. Bu anlamda Kısa Çalışma Ödeneği destek olmuş oldu. Önemli sıkıntılarımızdan bir tanesi de finansmana ulaşmak. Son bir senedir kredilerin ve borçların ödenememesinden dolayı seyahat acentaların olumsuz sicile maruz kalması, sicil affı ve bir yıl geri ödemesiz Kredi Garanti Fonundan finansman desteği, acentaların son talebi gibi duruyor. Önümüzdeki sezon üç aylık olacak gibi gözüküyor. Temmuz ortasından başlasa Eylül ortasına kadar turizm icraatı olacak gibi görülüyor. Arkasından yine kış dönemi gelecek ve bu dönemde zaten turizmden bahsetmek mümkün değil. Kış turizmi konusunda ülkemiz diğer ülkelere göre önde değil. O yüzden önümüzdeki yıl Mart ayına kadar, turizm sektörünü idame ettirecek geri ödemesiz finansman kaynağı sağlanmasının bundan sonraki süreçte önemli olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
 
“TROYA MÜZESİ’Nİ GÖRMEDEN GİTMELERİ BİZİM İÇİN ÇOK BÜYÜK KAYIP”
“Ama bizim sıkı sıkıya sarılmamız gereken konu ise bugünlerde vaka sayısını düşürmek. Sağlığımız tabi ki birinci sırada geliyor, ikinci sırada turizmin biraz olsun hareketlenebilmesi için dış pazarın canlanması konusunda vaka sayılarının düşmesi gerekiyor” diyen Çelik, turizmcilerin bir beklentisi olduğunu daha söyleyerek, “Bölgemize son zamanlarda yurt dışından gelen turistlerin dolaşması serbest olduğu için gelen turistlerin Troya Antik Kenti’ni gezmesi, Troya Müzesi’ni gezmesi hayati önem taşıyor. Yakın coğrafyadaki Bergama Müzemiz açık veya İzmir Bölgemizdeki müzelerimiz açık ama Troya Müzemiz ve Antik Kentimiz kapalı. Bununla ilgili olarak da yetkililerden yabancı turistlerin Troya Müzesini görebilmeleri ile ilgili destek bekliyoruz. Özellikle Cumartesi-Pazar yurtdışından gelen müşterilerimizin seyahat ettiği bir süreç ama müze ve antik kent kapalı olduğu için pas geçiyorlar. Troya Müzesi için inanılmaz bir emek verdik tüm Çanakkale olarak, bugünlerde gelen yabancı turistler ise çok nitelikli turistler. Bu önemli kişilerin Troya Antik Kentini ve Troya Müzesi’ni görmeden gitmeleri bizim için çok büyük kayıp olur çünkü o kişilerin tanıtımları dünyada çarpan etkisi yaratır. Bölgesel olarak da böyle bir talebimiz var. Bunun da gerçekleşmesi ile ilgili bizim yapmamız gereken bir çalışma varsa, bizler gönüllü olarak destek vermeye hazırız” çağrısını yaptı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN