Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Türkiye’de çok yakında devreye girmesi beklenen Sputnik V aşısı ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Koronavirüs  Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamalarda aşı programının Ramazan ayında planlanan hali ile devam ettiğini ifade ederek, aşı tedariki ile ilgili bilgiler verdi. İki aşı türünün şu an aktif olarak kullanıldığını ve bunların sayısını artırmaya yönelik çalışmaların devam ettiğini kaydeden Bakan Koca, “Çok yakında Sputnik V aşısının da devreye gireceğini belirtmek isterim” ifadelerini kullandı. Bu açıklamaların ardından Sputnik V aşısı ilgili detaylar merak edilmeye başlandı.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, devreye alınması beklenen Sputnik - V Aşısı ile ilgili yaptığı değerlendirmelerde; “Viral vektöriyel bir aşı, Astra Zeneca ve J&J gibi. Diğerlerinden farkı iki adenovirüs içermesi, önceden olan adenoviral immüniteyi yenmek için. Ad26 ve Ad5 içeriyor, adenovirüs- 21 gün ara ile veriliyor. İlk dozda T hücresel yanıt, ikinci dozda booster etki hedef. Etkinlik diğerleri arasında oldukça iyi. Astra Zeneca %76, J&J % 85.4, Sputnik %92, Moderna % 94,1, Biontech- % 95, Sinovac  % 51-% 91 arası. Erken kullanım onay yaklaşık 60 ülkede var ama halen EMA ve FDA onayı yok. Avrupa Birliğinde bir hareketlilik var, çünkü aşı sıkıntısı var. Varyant etkinliğinde en önemli nokta olan aşıdan kaçabilme, E484K mutasyonu olanlara etkisinin iyi olduğunu gösteren çelişkili çalışmalar var. Ama şu net; İngiltere varyantında etkin, Brezilya varyantında da benzer sonuçlar ama Güney Afrika sınırda, zaten hepsinde benzer sonuçlar var. Saklama koşulları ; -18C yeterli. Belirgin yan etkisi yok, tartışmaya açık.”

Gülçin AKIN