Çanakkale İl Müftüsü Şükrü Kabukçu, Ramazan ayı boyunca yapacağı Ramazan Sözlüğü programında ‘oruç’ konusunu ele aldı. Kabukçu, oruç ve irade arasında önemli bir bağ olduğunu söyleyerek, çeşitli bilgiler verdi.
 
Çanakkale Müftüsü Şükrü Kabukçu, yaptığı Ramazan Sözlüğü programında oruç ile ilgili bilgiler verdi. Kabukçu, “Oruç elbette ki yıllardan beri yerine getirdiği, Müslümanlara farz olan ibadetlerden birisidir. Biz kavramları ibadetleri değerlendirirken, bunların ne anlam ifade ettiğini bilmemiz son derece önemli. Bu açıdan oruç da, geleneksel bir davranış değildir. Daha doğrusu ibadetler gelenek değildir. Adet ve ibadeti ayıran imandır. Bir şey iman gereği yapılıyorsa o ibadettir. İbadetin kendine has şartları, dikkat edilmesi gereken meseleler, ibadetlerin öğrettiği değerler. Elbette ki biz öncelikle ibadetleri Allah emrettiği için yaparız, yani imanımız gereği yaparız. Yerine getirirken de Kur’an’ın emrettiği ve peygamberimizin uygulamasını öğrettiği şekilde yerine getirmeye gayret gösteririz” ifadelerini kullandı.
 
“ORUÇ İBADETİNİN DE ÖĞRETTİĞİ DEĞİŞİK AHLAKİ DEĞERLER VE GÜZELLİKLER VARDIR”
Kabukçu, “Oruç, Allah’a kulluk etme niyetiyle tan yerinin ağarmasından, güneş batana kadar kişinin kendisini yeme-içme ve evli olanlar için ailevi yakınlık ve orucu bozan diğer şeylerden alıkoyduğu ibadettir. Oruç İslam dışında diğer dinlerde de yer alan bir ibadettir. Diğer dinlerde uygulama şekli farklı olsa da oruç ibadeti temelde nefsin dizginlenmesi esasına dayanmaktadır. Oruç ibadetin hükmü imsaktır. Oruç ibadetinin de öğrettiği değişik ahlaki değerler ve güzellikler vardır; haddini bilmek, zayıf olduğunu anlamak. Oruç, karakter eğitimini bize öğretir, ötekini anlamaktır. Merhamet eğitimi olan Ramazan, oruç, hürriyet ve irade birlikte ele alınması gereken kavramlardır. İrade insanı diğer canlılardan ayıran en temel faktörlerin başında gelir. İrade veraset yoluyla nesilden nesle intikal eden bir değer olsa da değiştirilmeye müsaittir. İnsanı insan yapan iradedir ancak insanda en çok müdahaleye maruz kalan da yine iradedir” şeklinde anlattı.
 
“İRADE HÜRRİYETİ VE ORUÇ ARASINDA ÇOK ÖNEMLİ BİR İLİŞKİ VARDIR”
“Oruç, ibadeti insan hürriyeti ile ilişkili bir ibadettir. İrade hürriyeti bütün hürriyetlerin başında gelir. Çünkü bütün hürriyetleri korumak için hür ve kudretli bir iradeye ihtiyaç vardır” diyen Müftü Kabukçu, “Oruç ibadetinde, hayatın bir parçası olan, olmazsa olmaz olan yeme-içme gibi insanın en tabi ihtiyaçlarını biraz askıya almak vardır. İrade hürriyeti ve oruç arasında çok önemli bir ilişki vardır. Bu yüzden Ramazan mektebinin gayesini çok iyi anlamak lazımdır. Oruç ibadetinin asıl gayesi, insana eğitilmiş ve kendi beşeri arzuların egemenliğinden kurtulmuş hür bir irade kazandırmaktır. Bütün ibadetlerde olduğu gibi sadece şekli olarak ibadeti yerine getirmek önemli değil, fıkıh şartı önemli, ama sadece buna indirger isek o zaman eksik kalmış oluruz” diye anlattı.
 
Gülçin AKIN