100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısını gösteren insidans haritası açıklandı. 27 Mart-2 Nisan tarihlerini kapsayan dönemde 546,77 olan Çanakkale’de bu rakam 797,34’e yükseldi. Türkiye'de bu oranda üçüncü sıraya çıkan Çanakkale'de vaka sayıları 8 Şubat'tan bugünde 21 kat artış gösterdi.
 
İllere göre haftalık vaka sayıları açıklandı, geçtiğimiz hafta yüz binde 546,77 olan Çanakkale 3-9 Nisan tarihlerini kapsayan dönemde 797,34 olarak verilere yansıdı. 100.000 nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısını gösteren insidans haritasının güncel halini paylaşan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, “Mutasyonlu virüs aynı yolla ancak daha hızlı yayılıyor. Kısıtlamalar zaruri hale geldi. Birlikte mücadele edip kazanacağız” dedi.
 
Haftalık verilere göre 100 binde en fazla Kovid-19 vaka sayısı ilk olarak açıklandığı 8-14 Şubat tarihleri arasında Çanakkale 37,61 ile Türkiye genelinde 100 bin nüfusta en çok artış görülen 5 il arasında gösterilmişti. 15-21 Şubat dönemini kapsayan bir haftalık süreçte ise bu rakam 43,76’ya yükseldi. 20-26 Şubat tarihleri arasında da artış devam etti ve bir hafta öncekine göre iki kat artan vaka sayısı Çanakkale için 81,51 olarak açıklandı. 27 Şubat-5 Mart dönemine ait aktarılan verilerde ise yükseliş ivmesi yukarıya doğru devam ederek 107,29’a çıktı. 6-12 Mart 2021 tarihleri arasında da vaka sayılarının katlanarak arttığı görülürken rakam yüz binde 149,76 olarak istatistiğe yansıdı. 13-19 Mart 2021 döneminde rakam 202,75’e yükseldi. 20-26 Mart 2021 tarihleri arasında ise 348,81 olarak açıklanan Çanakkale’de vakalar hızla artarak 27 Mart 2 Nisan tarihlerini kapsayan aralıkta 546,77 oldu. 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısını gösteren insidans haritasının güncel hali bugün kamuoyu ile paylaşılırken, 3-9 Nisan tarihlerini kapsayan dönemde Çanakkale’de vaka sayıları 797,34’e yükseldi. Vaka sayısındaki hızlı artış kentte yaşayanları endişelendirirken, Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşıldığı 8 Şubat'tan bu yana Çanakkale vaka sayıları 21 kat arttı.
 
ORANIN YÜKSEK OLMASINDA İNGİLTERE VARYANTI ETKİLİ
Vaka artışının önlenemediği, yoğun bakımlardaki doluluk oranının yüzde 80’in üzerinde olduğu Çanakkale’de vaka artışı tedirgin etmeye devam ediyor. Durumla alakalı değerlendirmelerde bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, bu oranının yüksek olmasında İngiltere varyantının etkili olduğunu söyledi.
 
Şener şöyle devam etti; “Varyant virüs açısından baktığımızda Çanakkale’nin Türkiye’nin ortalamasıyla aynı gittiğini biliyoruz. İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya varyantı dahil olmak üzere benzer varyantların Çanakkale’de görüldüğünü biliyoruz. Özellikle İngiltere varyantının dominant olduğu yerlerde yoğun bakım yatış oranlarının belirgin düzeyde arttığını biliyoruz. Diğer açıdan baktığımızda aşı kapsayıcılık açısından Çanakkale’nin bir dezavantajı yok. Çünkü Türkiye’deki aşılanmış popülasyona bakıldığı zaman Çanakkale oran olarak ilk 3’ün içerisinde yer alıyor. Yüzde 18’lerde gibi bir oran var. Diğer önemli faktör ise yoğun bakım yatak sayısının yeterliliği delinebilir. Yakın vadede bu yatak doluluk oranlarının daha üst seviyeye gitmemesi için bizim elimizden gelen erken müdahale, tanı, tedavi. Yatak sayılarının artırılmasıyla ilgili düzenlemeler Bakanlık tarafından yapılacaktır. Yoğun bakımda yatan hastaların yaş aralığı düştü. Artık 40 ile 60 yaş arasında yoğun bakımda yatan hasta popülasyonu daha belirgin. Bu da aşının koruyuculuğunu gösteriyor. Aşılanmış olup da tekrar enfekte olan hasta grubu genelde servislerde takip ediliyor. Yoğun bakım gerektiren hasta grubu çok az oldu. Varyant virüslerin daha ağır seyrettiğini biliyoruz. Dünyanın geneline baktığımızda İngiltere varyantının bu konuda sabıkalı olduğunu biliyoruz. Çanakkale’de de yoğun bakımdaki hasta sayısının yüksek olmasının sebeplerinden birisi İngiltere varyantının daha yaygın olması. Enfeksiyon tablosunun daha ağır seyretmesine sebep oluyor.”
 
Gülçin AKIN