Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, vaka sayılarının artmasıyla birlikte alınan iki haftalık kısmi kapanma kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
 
Bu durumun bir kademeli kapanma olduğunu, artış durur ise devam etmek, durmaz ise genişletmek gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Şener,  “Çocuklara kısıtlama geldi? İnsan hareketini kısıtlamak için, eğitimcilerin aşılanmasına zaman kazandırmak için, eve virüs taşınmayı engellemek için. Şehirlerarası özel araç ile seyahat yasak, toplu taşıma serbest? Yasağa rağmen özel araç ile HES kodu vs taklit ederek seyahat edenler olduğu için tahminim. Yoksa toplu taşıma daha riskli. Ayrıca aynı evi paylaşanların aynı araç ile seyahatte maske takmasına gerek yok (CDC görüşü). Toplu taşımada çift maske şart. Varyant virüs olgu artışını çok olumsuz etkiledi. Hasta grubu 40-50 yaşa kaydı, yaygın akciğer tutulumu oluyor. İngiltere varyantı; hem bulaşta, hem de hastaneye yatışta sabıkalı, ölüm ile ilgili kanıt düzeyi eksik. Aşı olmayanlar var? Sağlık çalışanı bile %14 ise diyecek bir şey yok. Bunda ilk başta bazı hocaların yaptığı ‘grip bu aşısı mı olur’, ‘aşıya gerek yok’, ‘grip aşısı koruyor mu ki’ gibi söylemleri etkisi oldu. Şimdi bu hocalardan beklentim; bu yanlışı düzeltmeleri. Çünkü onlara da inanarak aşı olmayan ciddi bir kesim var. İstanbul’a özel yaygın bir aşılama stratejisi şart. Sonuç; eğer el birliği ile yasaklara uyarsak bu son kapanma olabilir.”
 
“YENİ AŞI KARIŞIMLARI ŞART”
Şener bir varyantlara ilişkin açıklamalarında ise şu cümleleri kurdu; “Korona virüs evrimsel değişim geçiriyor ve devam edecek, tıpkı influenza gibi. İnfluenza virüs yılda 10bin nükleotitde 25 mutasyon geçiriyor. Mevsimsel koronada bu rakam 6, Covid 19’da ise 10. Filogenetik ağaçları nerdeyse aynı dağılımda. Covid 19 geçirdiği mutasyonlar önemli, çünkü Ag değişimi ile oluşacak nAb’dan kaçıyor. Buda aşılanmaya rağmen hastalanmaya sebep oluyor. Oluşan antijenik değişim nedeniyle yeni aşı karışımları şart!  Tüm bunların pratik sonucu ise 6 ayda bir aşı içeriğinin yenilenmesi; örnek influenzada olduğu gibi olacak. Sonuç; 2 doz Sinovac olanlara; bir doz Biontech yapılması akılcı olacaktır.”
 
Sevi Gözay UĞURLU