2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü olması dolayısıyla Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi(ÇOMÜ) Zihinsel Engelli Çocuklar Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi online olarak etkinlik düzenleyerek, üç gün süren online etkinlikler kapsamında online sergi açılışı gerçekleşirken, müzik dinletileri gerçekleşti.
 
Birleşmiş Milletler tarafından otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla ilan edilen 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında, ÇOMÜ Zihinsel Engelli Çocuklar Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi pandemi salgınından dolayı bu sene online olarak etkinlikler düzenledi.
 
Zihinsel Engelli Çocuklar Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Çiğdem Nilüfer Umar, geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirildikleri Otizm ve Sanat Günleri etkinliğini tanıtarak, “Bizler otizme mavi ışık yakmak istedik. Bizim merkezimiz her ne kadar Zihinsel Engelliler Eğitim Araştırma Merkezi diye geçse de, merkezin kurulduğu zamanlarda özel eğitimin içerisinde pek çok ara dal vardı ama artık hepsi özel eğitim kapsamına giriyor. Ben de diyorum ki; hepsi bizim birer özel çocuğumuz. Otizmli çocuklar da, aksine normal ve üstün zekalı hatta yetenekli dahilik derecesinde savantlar, herhangi bir alanda matematik, fizik kimya ya da sanat, resim, müzik, heykel her türlü alanda çok rahatlıkla başarı gösterebilen çocuklarımız diyoruz. Bu nedenle özellikle çalıştığım alan, üstün yetenekli ve zekalıların eğitimi ve aynı zamanda iki kere farklılık olduğu için ben dedim ki biz değerli arkadaşlarımla otizme farkındalık için mavi ışık yakacağız, o zaman biz otizm ve sanat konuşalım dedik. 3 gün boyunca online olarak birlikte olmak niyetindeyiz. Resim sergimizi açacağız. Resim sergisi, iki yıldır benimle birlikte özel eğitim alan öğrencilerimin derse yönelik farkındalıkları ve onlarda bırakan izleri yansıttıklarıydı” dedi.
 
Sergiyle ilgili bilgi veren Umar, “Sergide 2020’de mezun olan Resim İş Anabilim Dalı’nda eğitim gören öğrenciler final döneminde ‘Özel Eğitim’ dersinin bu öğrencilere kazandırdığı duyguları tuvale yansıttılar. Bu dönem güz döneminde online eğitim yaptık. Pandemi sebebiyle bu dönem online eğitim yaptık ve öğrencilerimiz hissettiklerini ve özel eğitimin onlara neler kattıklarını konuştular. Şunu fark ettiler; ‘tersine döndü dünyam’ dedi bir öğrenci ve şunu söyledi; ‘ben elimi, gözümü kaybetsem resim çizebilir miyim diye düşünüyordum ama Eşref Armağan’ı tanıdıktan sonra çizebilirmişim bunu biliyorum. Görme yetersizliği olan birine nasıl perspektif çalıştıracağım sizin sayenizde bunu biliyorum’ dedi. Çok güzel paylaşımlarda bulunduk” şeklinde anlattı.
 
“ÇOCUKLARIMIZI VE AİLELERİMİZİ TEBRİK EDİYORUM”
Online olarak düzenlenen etkinliğe katılan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Genç, yaptığı konuşmada, “Hem merkezimizin hem fakültemizin ve tabi ki üniversitemizin bir etkinliği olması dolayısıyla, aynı zamanda bu özel çocuklarımızın yaratıcıklarını ve özelliklerini ortaya koymaya fırsat vermesi açısından ve bu çocuklarımızın farkındalığını arttırması açısından çocuklarımızı ve ailelerimizi tebrik ediyorum. Burada hem resim sergisi açısından, hem müzik dinletileri gerçekleştirilmesi açısından çocuklarımızın etkinliklerine yer veriyor olmamız ve bizzat onları aktif kılıyor olmamız açıkçası beni de çok mutlu ediyor. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 
OTİZMLİ ÇOCUKLARIMIZI SANATLA BULUŞTURUYOR
Etkinlikte ayrıca ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Süha Özden’in mesajı yayınladı. Özden, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Zihinsel Engelli Çocuklar Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezimizden sorumlu rektör yardımcısıyım aynı zamanda. Yaklaşık üç günlük etkinlik programı düzenlenmiş, birbirinden güzel etkinlikler bizi bekliyor. Umar hocamız bizlere, bu üç boyunca hem eğitim fakültesi öğrencilerimiz hem devlet konservatuvarımız ile birlikte otizmli çocuklarımızı sanatla buluşturuyor. Bu etkinliğin yapılmasında emeği geçen öğretmenlerimize, öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum. Buraya katılan otizmli çocuklarımızı tebrik ediyorum ve hayatlarında başarılar diliyorum.”
İlk gün açılışının ardından etkinlikler 3 gün süreyle birçok farklı kişinin buluştuğu programla devam etti. Ayrıca özel çocuklar, aileleri ile birlikte katılarak kendilerinden bahsederek, yeteneklerini de sergiledi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN