Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılan Taşınmaz Ticaret Yönetmeliği ile korsan emlakçıların kazanç sağlamasının önüne geçildi. Gayrimenkul danışmanlarının ve emlakçıların almasının zorunlu olduğu Taşınmaz Ticaret Yetki Belgesi ile artık ev alım-satımları resmi olarak yapılacak. Konuyla ilgili bilgi veren Gayrimenkul Danışmanı ve Broker Mustafa Alptuğ Akkoca, vatandaşların gayrimenkul alım-satımında uzman kişilerle çalışmasının önemini vurgulayarak, bu kişilerin mutlaka yetki belgesinin görülmesi gerektiğini belirtti.
 
Korsan emlakçılığın ve emlak dolandırıcılığının önüne geçilmesi için Ticaret Bakanlığı tarafından Taşınmaz Ticaret Yönetmeliği uygulamaya başlandı. Bu kapsamda artık kişinin uzmanları Taşınmaz Ticaret Yetki Belgesi alarak ancak hizmetine devam edecek.
 
“GAYRİMENKUL ALIŞVERİŞ VE YATIRIMLARINDA KANUNİ BİR DÜZENLEMENİN İLK ADIMLARI”
Gayrimenkul Danışmanı ve Broker Mustafa Alptuğ Akkoca, gayrimenkul alım satımında yeni bir dönemin başladığını ve güvenli gayrimenkul yatırımı için bakanlık tarafından yetkilendirilmiş emlak ofisleriyle çalışmanın çok önemli olduğunu söyleyerek,  “Vatandaşlarımızın güvenli gayrimenkul alışverişi yapmasını sağlayacak olan ve Ticaret Bakanlığımız tarafından hazırlanarak yürürlüğe giren yeni Taşınmaz Ticareti yönetmeliğinden bahsetmek isterim. Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği, Ticaret Bakanlığı tarafından mesleğimizin önde gelen başarılı danışmanlarından oluşan şuan 24 ilimizde ve Çanakkale’de de temsilciliği bulunan TÜGEM’in ve meslek odalarımızın değerli katkıları ile oluşturuldu. Birkaç yıldır sektörel bir düzenleme zaten gündemdeydi. Bu yönetmelik sayesinde Emlak sektöründeki birçok karmaşık durum ortadan kalkıyor ve vatandaşlarımızın da meslektaşlarımızın da gayrimenkul alışveriş ve yatırımlarında kanuni bir düzenlemenin ilk adımları atılıyor. Yeni yönetmeliğimiz sayesinde artık işini doğru, güvenilir, şeffaf ve liyakatle yapan gerekli eğitimlerini almış ve belgeleri ile sertifikalarını tamamlamış ehil kişiler ancak taşınmaz ticaretinde aracılık yapabilecekler. Bu da alıcı ve satıcı vatandaşlarımızın emlakçı ya da gayrimenkul danışmanlarıyla geçmiş yıllarda yaşanan birçok sorununu ortadan kaldıracak” şeklinde tanımladı.
 
“KORSAN EMLAKÇILAR BU İŞİ YAPAMAYACAKLAR”
Akkoca, bu yönetmeliğin sağlayacağı avantajlara değinerek, “Emlak yatırımlarını inceleyecek olursak; genelde insanlar bir ömür çalışarak emek emek kazandıkları birikimi yatırıma dönüştürmek ya da barınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere gayrimenkul satın almak istiyorlar. Bu duygusal yoğunluğun da olduğu alıcı ve satıcı vatandaşlarımız için çok mühim bir süreç. Geçmiş dönemlerde yaşanan sorunlar, para kayıpları, anlatılan üç taraflı dolandırılma hikâyeleri mağdur olan alıcı, satıcı ve aracılar da mesleğimizin güvenilirlik düzeyinde ne kadar düzenlemeye ihtiyaç duyduğu ortada. Çünkü bu gayrimenkul alım sürecinde alıcı ve satıcı kişilere rehberlik etmesi gereken, onlara yol gösterecek kişilerin de belli başlı yeterliliklere sahip olması ve kanun ya da yönetmelik ile denetlenmesi gerekiyor. Yine aracıların da güvenliği ve kazançlarını garanti altına alması için de belli kuralların olması şart. İşte tüm bu yaşanan sorunları tespit eden Bakanlığımız, profesyonel emlak danışmanları ve emlak müşavirleri yaratma vizyonuyla mesleğimizin belirli kurallara uygun şekilde yapılması için Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğini hazırladı. Bu yönetmeliğin içerisindeki ana tema; taşınmaz ticaretini yapacak her kişinin ya da kurumun Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesinin olması. Bu sayede vatandaşlarımızın yapacakları emlak alım satım işlerindeki aracılarının güvenilir ve mesleki yeterliliği olan kişiler olup olmadığı bakanlık tarafından denetlenmiş olacak. Bakanlığımızın ilan ettiği ve mevcut emlak ofisleri ve danışmanları için mesleki milat olarak gördüğümüz 31 Mart 2021 tarihi itibarı ile de vatandaşlarımızın emlak alım satım işlemlerinde aracılık yapacak kişinin yetkinliğini kanıtlamış kişilerle çalışmasını öneriyoruz. Korsan emlakçılar, ayakçı diye tabir edilen aracılar artık Taşınmaz Ticareti Yetki Belgeleri olmadığı sürece bu işi yapamayacaklar. Vatandaşlarımız da mutlaka kendilerine gayrimenkul gösteren servis veren emlak danışmanlarına lütfen yetki belgeleri olup olmadığını sorsunlar” bilgisini verdi.
 
“MUTLAKA ÇALIŞACAKLARI DANIŞMANA YETKİ BELGESİ VAR MI YOK MU DİYE SORSUNLAR”
Bu yönetmelik ile emlak danışmanları olarak çeşitli sınavlardan geçtiklerini söyleyen Akkoca, “Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi almak için; diploma yeterliliklerimizi, Mesleki Yeterlilik Sertifikalarımızı, çalışma alanlarımız ve ofislerimiz ile ilgili standartlara uygun hale getiriyor ve yeterliliklerimizi karşılıyoruz, Ticaret İl Müdürlüğüne tüm belgelerimizi sunuyoruz. Ardından Belediyeler ruhsat aşamasında ve yetki belgesi başvurusunda ofislerimize geliyor inceliyorlar ve kayıt altında vergisini ödeyen yeterlilikleri onaylanmış bu işi profesyonel bir şekilde yapmaya çalışan danışmanlar olarak vatandaşlarımıza daha iyi ve güvenli bir hizmet vermek için çabalıyoruz. Vatandaşlarımızın da kendisini kanıtlamış emlak danışmanlarını tercih edeceğini düşünüyoruz. Benim tavsiyem, vatandaşlarımız mutlaka çalışacakları danışmana yetki belgesi var mı yok mu diye sorsunlar” tavsiyesinde bulundu.
 
“HİÇ TAPU DAİRESİNE GİTMENİZE GEREK YOK”
Gayrimenkul Danışmanı Akkoca, yeniliklerin sürekli devam ettiğini artık dijitalleşmenin ve teknolojinin kurumlarda da birçok şeyi değiştirdiğini vurgulayarak, tapuda da birçok değişiklik olduğunu dile getirdi. Akkoca, “Örneğin daha önceden evraklarınızı hazırlardınız ve tapu dairesine gider evraklarınızı verir başvuru yapardınız. Şimdi o şekilde değil; artık web tapu var. Vatandaşlarımız Web tapudan e-devlet şifresi ile girip üzerlerine kayıtlı olan ya da yetkilendirildikleri gayrimenkulleri ile ilgili tüm bilgilere ulaşabiliyor takyidat vb. belgeleri harçlarını yatırarak ekranda görebiliyor ve tapu dairesine gitmeden tüm detaylarını görebiliyorlar. Aynı zamanda emlak danışmanlarını yetkilendirebiliyorlar, vekil atayabiliyorlar ya da kendi taşınmazlarıyla ilgili satış ipotek, intikal için başvuru oluşturabiliyorlar. Hiç tapu dairesine gitmenize gerek yok, web tapu çok güzel bir uygulama. Web adresini de vatandaşlarımızın kullanmaları için hatırlatmakta fayda var; girip kendi taşınmaz listelerini görmekle başlayabilirler. Web adresi webtapu.tkgm.gov.tr” dedi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN