Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) Çanakkale Eğitim Koordinatörü Aile Danışmanı Bilim Uzmanı Sosyolog Yasemin Özhan, çocuklarla etkili iletişimin nasıl kurulabileceği konusunda ailelere tavsiyelerde bulundu.
 
UCİM Çanakkale Eğitim Koordinatörü Aile Danışmanı Bilim Uzmanı Sosyolog Yasemin Özhan, ebeveynlerin çocuklarla iletişimin nasıl kurulduğunun çok önemli olduğunu belirterek, etkili bir iletişimin nasıl olması gerektiğine dair bilgilendirmeler yaptı. Özhan, konuyu şu başlıklarla anlattı:
 
“ÇOCUK HAK TEMELLİ YAKLAŞIM BENİMSENMELİDİR”
“Çocukluk anlayışı her topluma ve her döneme göre farklılık gösterebilmektedir. Ebeveynlerin eğitim durumu, cinsiyet, ekonomik durum, yaşanılan yer vb. gibi çocukluğu algılayış biçimlerindeki farklılıklarla görülmektedir. Her ne kadar bu farklılıklar olsa da çocukları koruma konusunda her kültürün kendine has yöntemleri vardır. Bu yöntemlerin çocuğun sosyal ve bilişsel gelişimlerine bilinçli veya bilinçsiz şekilde zarar vermemesi önemli bir noktadır. Çocuğa ilişkin yaklaşımlarda çocuk hak temelli yaklaşım benimsenmelidir. Çocukla temas halinde olan her bireyin, profesyonel meslek gruplarının ve her anne babanın dikkat etmesi gerekiyor. Çocuğun sahip olduğu özelliklere bakılmaksızın onu koşulsuz benimseyen ve gelişimsel süreçlerinde eşlik eden ortam aile ortamıdır.”
               
“ÇOCUKLAR BU İKİ YAŞAMIN İSTEKLERİ VE BEKLENTİLERİ ARASINDA DENGE KURMAYA ÇALIŞIR”
“Çocuklar hem akranları ile hem de yetişkinlerle beraber kurduğu iletişimlerle ayrı yaşamlara tanıklık eder. Biri akranlarıyla etkileşim halinde olduğu kendi yaşam dünyası ve diğeri bu dünyanın çevresini saran yetişkinlerdir. Çocuklar bu iki yaşamın istekleri ve beklentileri arasında denge kurmaya çalışır. Kurmaya çalıştıkları bu dengeye yetişkinler olarak bilinçli bir şekilde ve farkındalıkla desteklemek gerekiyor. Örneğin;
                -İletişim kurarken emir vererek yönlendirmeden uzlaşmaya katkı sağlayabilecek “Sen” yerine ve “Ben” dilini öğrenmek ve uygulamak,
                -Pozitif davranışları pekiştirmek,
                Yaşanılan olumsuz durumlar karşısında ebeveynler tarafından çözüm odaklı alternatif geliştirme becerileri edinmek.”
 
“EBEVEYNLERİYLE KURULAN İLİŞKİSİ VE İLETİŞİMİ ÇOK ÖNEMLİDİR”
“Bilerek ya da bilmeyerek çocukların sağlık durumunu psikolojik ve sosyal gelişim süreçlerini sekteye uğratacak her türlü yetişkin hareketlerini ebeveynlerine anlatabilmesi için ebeveynleriyle kurulan ilişkisi ve iletişimi çok önemlidir. Çocuktaki güven duygusunu oluşturan ebeveyn destekli bir iletişim ise sevgi bağının kurulmasına ve kurulan sevgi bağının kökleşmesine ortam hazırlar.
Çocukların kendilerini rahat ve güvende hissedebilecekleri iletişim ortamını oluşturmak için anne ve babanın rol model olarak olması gerekiyor. Çünkü çocuğun iletişim kurma biçimleri ebeveynlerinki ile benzerlik göstermeye başlar. Bunun için daha özenli davranılmalı mesela;
-İyi bir dinleyici olmalı,
-Gün içerisinde televizyon ve telefondan uzak bir şekilde sadece çocuk odaklı iletişim zamanı oluşturmak,
-İletişim kurarken çocukla göz teması kurabilecek hizaya gelerek konuşmak,
-Çocuğun oyun ortamına dahil olmak
-Çocuğun bilişsel gelişim düzeyine uygun cümleler kurarak bir şeyleri anlatmak ve anlaşmak,
-Çocuğun nasıl hissettiğini (üzülme incinme vb.) duygularını ifade edebileceği onun duygularını önemsediğinizi hissetmesini sağlamak,
-Kendi duygularını ifade etme konusunda cesaretlendirilmek.
-İfade ettiği duygularına yaşayabilmesine fırsat vermek aynı zamanda anne ve babasının duygularını öğrenmesine hissedebilmesine yardımcı olabilmektedir. Karşılıklı iletişimi sağlamada ayrıca önemlidir.
-Çocuğunuzun duygularına saygı duymak, çocuğun duygularına saygı duymamak sizinle açık iletişim kurmasına engel olabilir.”
 
“UCİM OLARAK EBEVEYN EĞİTİMLERİNE ÇOK ÖNEM VERİYORUZ”
“Bunun gibi aile içi ilişkilerde yaşam becerilerini artırmak için aile eğitimleri ve ebeveyn eğitimlerine, atölyelere katılarak meslek profesyonellerinden destek almakta fayda vardır. Eğitim ve farkındalık atölyeleri aracılığıyla edinilen kazanımlar, aile bağlarının güçlendirilmesine ve çocukların iyi bir yaşam sürebilmesine katkı sağlayacaktır. Bu katkıya yönelik atılan her adım ailenin güçlendirilmesi ve toplumun geleceğinin aydınlatılması için önemlidir. UCİM olarak düzenlediğimiz tüm eğitimler de ebeveyn eğitimlerine çok önem veriyoruz. Bilinçli aile bireyleri olursa çocuğunu yönlendirme, yaşanılan olumsuz durumlarda yapması gerekenleri bilmesi, doğru ve yanlışı net bir şekilde çocuğa aktarabilmesi çok önem taşımaktadır.”

Gizem Tuğçe BAYHAN
 


Kaynak: Boğaz Gazetesi