Koronavirüs vaka sayılarının Çanakkale’de artış göstermesinin ardından açıklamada bulunan Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, yüz yüze eğitimin büyük bir derecede etkilediğini belirtti. Birçok velinin yaşadığı tedirginlikten dolayı çocuklarını şu anda okula göndermeyi tercih etmediğini söyleyen Hacımusalar, ‘tam kapanmanın’ gerekli olduğunu vurguladı.
 
Çanakkale’de koronavirüs sayısı haftalar geçtikçe yüksek oranlarda artmaya başladı. Yüz yüze eğitime başlayan belli sınıflardaki öğrencilerin velileri ise bu dönemde okula göndermemeyi tercih etmeye başladı. Koronavirüs vaka artışının eğitime yansımasını değerlendiren bulunan Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, “Türkiye genelinde 15 Şubat’tan 4 Nisan’a kadar 16 eğitimciyi koronadan kaybettik. Birçok ilde de anmalar gerçekleştirildi. Şu anda okulların hepsinde öğretmenlerden öğrencilerden büyük sayılarda Covid haberleri geliyor. Şu anda okula devam oranı çok düştü. Yüz yüze eğitime giden öğrencilerin sayısı çok azaldı. Aksi olarak şu da oldu; uzaktan eğitime katılma oranı da çok düştü. İlk başlarda yüzde 70’lerde katılım oranı olduğu söyleniyordu. Belli süre sonra uzaktan eğitime de önceki kadar katılım oranı yok. Şu anda eğitimde bir fiyasko yaşanıyor. Hem yüz yüze eğitim hem uzaktan eğitim istenilen noktada değil” dedi.
 
“ÖĞRENCİ COVİD OLUYOR, ÖĞRETMENİN HABERİ OLMUYOR”
Hacımusalar, öğretmenlerin çok kaygılı olduğunu söyleyerek, “Bir de en büyük sıkıntımız şu; açık ve şeffaf bilgilendirmediği olmadığı için, öğretmen Covid olmuş üç gün sonra diğer öğretmenlerin haberi oluyor. Bu arada tabi birçok temaslısı olmuş. Öğrenci Covid oluyor, öğretmenin haberi olmuyor. Bilgide şeffaflık olmayınca bulaş oranı daha da yükseliyor. Burada en önemli isteklerimizden birisi İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ve Valiliğin kurum yöneticileri ile açık bir şekilde bilgi paylaşması, öğretmenlere bildirerek öğretmenlerin gerekli tedbirleri alarak kurumlara, sınıflara girmesi çok önemli bir durum. Şu anda Çanakkale’de çok hızlı bir artış var. Öğretmenler, veliler ve öğrenciler çok kaygılı. Şu anda bile birçok veli ‘Çocuğumu okula göndermek istemiyorum’ diyor çünkü okullarda tedbirlerin ne kadar alındığı konusunda kaygı var” diye konuştu.
 
“YÜZ YÜZE EĞİTİME GEÇİLEBİLMESİ İÇİN DE EĞİTİMCİLERİN AŞI OLMASI GEREKİYOR”
Aşı konusunda bir belirsizliğin söz konusu olduğunu aktaran Hacımusalar, “Biz ne zaman aşı olacağımızı bilmiyoruz. Aslında insanlar bizim aşı olduğumuzu sanıyor. Şu anda köy okullarındaki öğretmenler dışında Çanakkale’de aşı olan öğretmen yok. 60-65 yaş arası genel aşılamada aşı olan öğretmenler, yaşından dolayı aşı oluyor. Onun için aşı ile ilgili herhangi bir takvim açıklanmış değil. Bu da çok büyük sıkıntılarımızdan. Risk altındayız, aşı olmak istiyoruz. Yüz yüze eğitime geçilebilmesi için de eğitimcilerin aşı olması gerekiyor. Düzenli bir şekilde test yapılması gerekiyor ki ancak o zaman önümüzü görebiliriz. O zaman sağlıklı bir eğitim öğretim ortamına kavuşabiliriz. Aşı konusunda belirsizlik hala devam ediyor” şeklinde konuştu.
 
“BİR AYLIK BİR TAM KAPANMANIN OLMASI GEREKİYOR”
Tamamen uzaktan eğitime tekrar dönülmesi ile ilgili düşüncelerini de paylaşan Yasin Hacımusalar, şunları ifade etti: “Bu şekilde devam ettiği müddetçe 15 Nisan’da Ramazan ayına girmemiz ile birlikte bir aylık bir tam kapanmanın olması gerekiyor ki bu arada gerekli aşılamanın ve önlemlerin alınması gerekiyor. Muhtemelen, 15 Nisan-3 Mayıs arasında tamamen uzaktan eğitime geçilebilir. Bu arada tam kapanma söz konusu olabilir.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN