Meclisin ilk gününde komisyon seçimleri yapılmasının ardından otobüs fiyatlarına zam yapılması görüşüldü. Karar verilen son fiyatlara göre tam ücret 3,60 olurken öğrenci ücreti ise 2,20 TL oldu.
 
Bir otelde gerçekleştirilen Çanakkale Belediye Nisan ayı Meclis Toplantısı yoklamanın ardından başladı. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, salgındaki artıştan dolayı toplantının uzamaması amacıyla parti gruplarının gündem dışı konuşmama kararlarını duyurdu. Kendisi de, doğrudan gündem maddelerine geçme taraftarı olduğunu söyleyerek, kısa açıklamalarda bulundu. 


“2021 YILININ İLK ÜÇ AYINDA MAALESEF 88 TANE KADIN KATLEDİLDİ”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, gündem dışı yaptığı konuşmada geçtiğimiz ay yapılan etkinlikler hakkında bilgi verdi. Türkiye gündemine dair bazı noktalara değinen Gökhan, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladık. Ama maalesef İstanbul Sözleşmesi’nden de çıktık, o ayrı bir konu. Onun değerlendirmesini yapmak istemiyorum. Takdirini vatandaşlarımıza, kadınlarımıza bırakıyorum. Ama şunu belirteyim; 2021 yılının ilk üç ayında maalesef 88 tane kadın katledildi. Neredeyse gün başına 1 kadın. Bir kez daha dikkatinizi çekmek isterim” dedi.
 
“ATIK SU ARITMA TESİSİNDEN ÇIKAN SUDA BALIK ÜRETİYORUZ”
Gökhan, “22 Mart Dünya Su Günü kapsamında İzmir’de büyükşehir ve il belediyeleri olarak zirve yapıldı. ‘Başka Bir Su Yönetimi Mümkün’ adlı bir manifesto imzaladık. Suyun önemi, sadece içme suyu değil atık su, suyun kullanımı noktaları, yağmur sularından faydalanmak gibi birçok konuda sunumlar yapıldı ve bir manifesto imzaladık. Dolayısıyla biz de suyumuzla ilgili o manifestoya uygun hareket edeceğiz. Zaten şu anda ediyoruz. Hatta bittikten sonra biraz daha gelişsin atık su arıtma tesisinden çıkan suda balık üretiyoruz. Sazan balıklarımız ürüyor. Başka projelerimiz var. O su buradan akıyor denize gidiyor. Acaba yeniden baraja basabilir miyiz, çevre ve sağlık müdürlüklerinin onayıyla acaba olabilir mi, sulamada kullanabilir miyiz diye çaba gösteriyoruz. Suyun sağlıklı kullanımı ile ilgili çabalarımız sürüyor” ifadelerini kullandı.
 
BARAJ DOLULUK ORANI YÜZDE 91
Atikhisar Barajı’nın doluluk oranı ile ilgili bilgi veren Başkan Gökhan, “Barajımızdaki su rezervimiz 47 bin 978 metreküpe ulaştık yani yüzde 91 seviyesine geldik. Bu şu demek değil; istediğimiz gibi, istediğimiz kadar suyu kullanabiliriz. Bu seviye bile bize yetmez, suyu dikkatli kullanmamız lazım. Bugünün yarını var. Yüzde 22’lerden geldik bu orana, yüzde 22’ye düşmüştük. Yarın bu şekilde bir yağışla 90’a çıkacağı garantisi yok. Dolayısıyla hemşerilerimizden de ricamız çok dikkatli kullanmamız gerek” şeklinde konuştu.
 
“NEDEN ÇANAKKALELİ FİRMALAR BU İHALEYE KATILMIYOR?”
Başkan Gökhan’ın konuşmalarının ardından Denetim Komisyonu raporunun sunumu yapıldı.  Sunum sonrasında AK Parti Çanakkale Belediye Meclis Üyesi Özlem Karadayı, söz alarak, “Belediyenin mal alımları için açmış olduğu açık ihaleleri incelediğimde bazı konulara değinmek istedim. İhalelerde bazı yüksek tutarlı alımların şehir dışından katılan firmaların kazandığını gördüm. Bir örnekle de açıklamak istiyorum. Çanakkale’ den de temin edilebilecek bakliyat türü alım ihalesine şehir dışından bir firma katılıyor ve ihaleyi o firma kazanıyor. Burada şu soru geliyor aklımıza; Çanakkale gıda ve tarım bölgesi ve bakliyat firmalarımız var. Neden Çanakkaleli firmalar bu ihaleye katılmıyor ve şehir dışından katılan tek ve aynı firma ihaleyi alıyor. Burada yapılan açıklamada ihalenin tüm yasal kurallara uygun olarak yapıldığı ve ihale ilanının da EKAP’dan yayınlandığı ifade ediliyor ama bence şuna dikkat çekmemiz gerekiyor; yerel esnafı kollamamız ve rekabet oluşması açısından örnek veriyorum oda başkanları ile görüşüp ilgili esnafların dikkatinin çekilmesi sağlanabilir ya da ilgili esnaf ile iletişime geçilebilir ihaleye katılması açısından bilgi verilebilir. Bu konuda biraz daha hassas davranılması gerektiğini düşünüyorum” şeklinde fikirlerini söyledi. 
 
Gökhan, ihale konusuyla ilgili olarak bilgi istediği yetkili kişi, “Biz açık ihalelerimizin tamamını EKAP üzerinden ilan ediyoruz. Ayrıca belediyemizin internet sitesi üzerinden de yayınlıyoruz. Kimseyi davet usulü şekilde uygulayamıyoruz” açıklaması yapıldı. Gökhan, “Belki malların kompozisyonu itibariyle olabilir. Hem meyve-sebze hem bakliyat sebebiyle olabilir ama bu tür şeylerde Çanakkale firmalarını teşvik edelim. Ticaret Odası’na duyuralım, onlar da duyursunlar. Ben de istemiyorum. Aynı eleştiriyi ben de yapardım. Tek olması önemli değil, Çanakkaleli olmaması önemli. Buna dikkat edelim” diye konuştu. Divan I.ve II. Başkanvekilliği, Divan Katip Üyeliği, Encümen üyeliği, İmar Komisyonu üye, Plan Bütçe Komisyonuna üye, Sosyal İşler Komisyonuna üye, Ulaşım Komisyonuna üye, Şoför Seçim Komisyonuna üye, Şikayet Değerlendirme ve Ceza Komisyonuna üye, Çevre ve Sağlık Komisyonuna üye seçimleri gerçekleştirildi.
 
OTOBÜS FİYATLARI DEĞİŞTİ
Seçimlerin ardından toplu taşıma zam talebi gündem maddesi görüşüldü.  Plan Bütçe Komisyonu’nda konuyla ilgili alınan karar açıklandı. S.S. 18 Nolu Şehir İçi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifinin Toplu Taşıma ücretlerine zam yapılması talebi görüşülerek karara bağlandığını söyleyen komisyon üyeleri, kooperatifin teklifinin tam ücreti 4 TL, öğrenci ücreti ise de 2,70 TL olduğunu ama bu fiyatı çok yüksek bulduklarını söyleyerek;  tam ücretin 3,60 TL, öğrenci ücretinin ise 2,20 olması yönünde görüş beyan ettiler. AK Parti Meclis Grup Başkanvekili Esra Yüksel, konuyla ilgili öneriler getirerek, “Çevre illere bakıldığında 3,60’lık rakamın en pahalı olduğu tespitimiz var. Öğrenci ücretine tamam diyoruz ama tam ücretinin yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda düşüncemiz şu; zam yaparak değil, trafik düzenlemesi yaparak, yeni hatları düzenleyerek, aktarma istasyonları yaparak bu maliyet artışlarına bir değer yaratmanın daha mantıklı olacağını düşünüyorum. Her sene zam yapmaktansa, yeni düzenlemelerle bu işi çözmek yolunda bizim talebimiz bu yönde” dedi.
 
“AKTARMA İSTASYONU GERÇEKLEŞİRSE İYİ OLACAK”
Gökhan, Güzelyalı otobüsü için iskeleden aktarmayı yaptıklarını söyleyerek, “İskeleye kadar ayrı fiyat, oradan sonrası ayrı fiyat yaparak en azından oradan Güzelyalı’ya gitmeyecek otobüs kullanıcıları fazla para vermekten kurtuldu ama tabi arkadaşlar düzenlemeye çalışıyorlar. Şehrin merkezinde kolay değil, geniş bir meydanımız yok. Orayı düzenleyip yapmaya çalışacaklar. Şehrimiz ince uzun bir kent, Esenler’den Kepez’i düşünürseniz yuvarlak bir kent değil. Bu şekilde aktarma istasyonu gerçekleşirse hem zaman açısından hem masraf açısından iyi olacak. Yüzde 10 zam akaryakıtına, lastiğine bakarsanız bir şey ifade etmiyor. Dediğiniz gibi civar şehirlere baktığınızda da fazla oluyor. Öğrencileri kollamak zorundayız. Aslında herkesi kollamak zorundayız, zaten gelirler düştüğü için otobüs ücreti ayrı bir sorun. Ama minibüsçüler de bu noktada haklı” şeklinde konuştu. Yorumların ardından talep edilen zam ücreti oylamaya sunuldu ve oyçokluğu ile kabul edildi. Bu kapsamda son fiyatlara göre tam ücret 3,25 TL’den 3,60 TL’ye, öğrenci ücreti ise 2,10 TL’den 2,20 TL’ye yükseltildi.
 
 
Gizem Tuğçe BAYHAN