Ekinoks döneminde gerçekleşen su çekilme olayından etkilenen Sarıçay’daki balıkçılar, tekneleri karaya oturduğu için eve ekmek götüremedi. “Bu konuda bir önlem alınmasını istiyoruz” diyen balıkçı Hasan Karakaş, “Balıkçılıkla günlük geçinen birçok arkadaşımız var. Sular çekilince balığa çıkamıyorlar” ifadelerini kullandı.
 
21 Mart tarihinde kapalı denizlerde gözlemlenen ve halk arasında ‘gel-git’ olarak bilinen medcezir olayı, Sarıçay’ı da etkiledi. Özellikle ekinoks dönemi olan 21 Mart'ın son periyodunda ayın güneş ve dünya arasına girmesiyle gerçekleşen kuvvetli çekim ile sığ sularda 25- 30 metrelik çekilme gözlemleniyor. Kentin merkezinden geçen Sarıçay da su çekilmesinden etkilendi. Balıkçılar, karaya oturan teknelerini çayın dibinde bulunan balçıktan korumak için zor anlar yaşadı. Sarıçay’a teknesini bağlayan balıkçılar, balık avına çıkamadıkları için, siftah yapamadılar.
 
Sadece Çanakkale’de değil tüm Türkiye’de gerçekleşen bu doğa olayının kendilerini çok etkilediğini belirten 15 yıllık balıkçı Hasan Karakaş, “Çayın durumunu görüyorsunuz. Yeni köprünün altını biraz temizlediler. Orada tekneler biraz rahat. Yeni köprüden yukarıya doğru bizim teknelerimiz çamurun içinde. Bu konuda bir önlem alınmasını istiyoruz. Balıkçılıkla günlük geçinen birçok arkadaşımız var. Sular çekilince balığa çıkamıyorlar” dedi.
 
Sevi Gözay UĞURLU