Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endeksine göre Şubat'ta üretici fiyatları yıllık bazda yüzde 27,09 arttığı açıklandı. Enflasyondaki artışı değerlendiren Finans Uzmanı Ömer Karabay, “Doların artması temelde dolaylı olarak bir artışa sebep oluyor. Bu sadece bizim üretmediğimiz dışardan ithal getirdiğimiz ürünlerde değil, enerji ve diğer aldığımız hizmetlerden dolayı artmaya devam etmektedir” şeklinde konuştu.
 
TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarındaki artış sonrasında vatandaşlar Mart ayında da artış beklemeye başladı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Finans Uzmanı Ömer Karabay, enflasyonun hayat pahalılığı olduğunu söyledi.
 
Karabay, yaptığı açıklamada, “Vatandaşların sürekli ödemeler ve alışveriş yapmalarında en temel negatif ölçüttür. Enflasyon neden yüksek çıkıyor diye bakarsak, Türkiye’de birinci sebep maliyetlerinin artmasıdır. En başta enflasyon, bir ekonomide mal ve hizmet fiyatlarının yükselme oranının bir ölçüsüdür. Enflasyon; konut, gıda, tıbbi bakım ve kamu hizmetleri gibi ihtiyaç temelli masraflar ve kozmetik, otomobil ve mücevher gibi diğer masraflar da dahil olmak üzere neredeyse tüm ürün veya hizmetlerde ortaya çıkabilir. Enflasyonun oluşması için birkaç temel neden olarak bir ürünün maliyetinin artması en temel unsurdur, diğer bir etmen enerji ve diğer lojistik masraflarının artması, ülkemizde en çok enflasyon artışına sebep olan diğer bir neden üretim azlığı, arz talep dengesizliği ve dövizdeki yükseliş gibi nedenlere bağlı olarak enflasyon devamlı bir artış ivmesi yaşamaktadır” ifadelerini kullandı.  
 
“TÜRKİYE’DE BİRİNCİ SEBEP MALİYETLERİNİN ARTMASIDIR”
Karabay, açıklamasının devamında, “Enflasyon neden yüksek çıkıyor diye bakarsak, Türkiye’de birinci sebep maliyetlerinin artmasıdır. Diğer bir neden ülkemizde maalesef enerji kaynaklarından hammaddeye kadar birçok farklı kalemde üretim maliyetlerinin değişkenliği üzerinedir. Bu değişkenlik döviz cinsinden özellikle dolar Türk lirası kuruyla alakalıdır. Doların artması temelde dolaylı olarak bir artışa sebep oluyor, bu sadece bizim üretmediğimiz dışardan ithal getirdiğimiz ürünlerde değil, enerji ve diğer aldığımız hizmetlerden dolayı artmaya devam etmektedir. Üstelik piyasada satılan birçok ürünün, ikinci elini dahi dolar üzerinde etkilerini görebiliyoruz” dedi.


Sevi Gözay UĞURLU