Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması yoğunluk haritasında, kırmızıyla ifade edilen yüksek riskli bölgeler Çanakkale’de giderek çoğalıyor. Bu durum vaka sayılarının hızla artmaya devam ettiğini de gözler önüne seriyor.
 
Bir yıldan fazladır dünyayı tehdit eden koronavirüs salgınında mutan yayılımı ile birlikte adeta 3’ncü dalga yaşanıyor. Sağlık Bakanlığının açıkladığına göre; 24 Mart itibariyle vaka sayısı Türkiye genelinde 30 bine dayandı. Yapılan 221 bin 738 testten 29 bin 762 tanesi pozitif çıktı.146 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklanırken toplam vefat sayısı ise 30 bin 462 oldu. Son günlerde koronavirüs vaka ve hasta sayılarındaki artış giderek tırmanıyor. Mutasyonlu virüs daha çabuk yayılım göstermeye devam ederken, Çanakkale’de de durum farklı değil.
 
İllere göre haftalık vaka sayısı 13 - 19 Mart 2021 tarihleri arsında 100 binde 202,75’e ulaştığı Çanakkale’de koronavirüs salgını ilçelerinde ve kent merkezinde adeta patlama yaparak yayılımını sürdürüyor. İllere göre risk durumu haritası geçtiğimiz hafta güncellenmediğinden kırmızı ile ifade edilen çok yüksek riskli iller kategorisine geçmeyip, turuncuda yani tüksek riskli iller de kalan Çanakkale’de Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasında ise durum farklı. Sağlık Bakanlığı, korona virüsün yayılımını tespit etmek ve vatandaşları risk bölgeleri hakkında bilgilendirmek için kullanıma sunduğu HES uygulamasındaki yoğunluk haritasında Çanakkale kırmızıya bürünmüş durumda.
 
Koronavirüs salgınında alınan tedbirler sonrasında kısıtlamaların uygulandığı Ocak ayında vaka sayılarında düşüş yaşanarak, Çanakkale’de de risk haritası kırmızıdan maviye dönmüştü. Vaka ve hasta sayıları günlük iki elin parmaklarını geçmeyecek rakamlara düşen kentte, Mart ayının başından bu yana vaka sayısındaki artış ivmesi hızla devam ediyor. Bununla birlikte HES uygulamasındaki yoğunluk haritasında Çanakkale kent merkezinde de kırmızı alanların artışı dikkat çekiyor.
 
“TEKRAR KAPANMAMAK BİZİM ELİMİZDE”
Çanakkale Valiliği artan koronavirüs vakalarına karşı vatandaşları uyarmaya devam ediyor. 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık toplam vaka sayılarına göre Çanakkale’nin 13-19 Mart 2021 tarihleri arasında yüz binde 202,75’e ulaşması endişeleri de beraberinde getirdi. Vaka sayılarının rekor seviyelere ulaştığı kent, bu seviye ile önümüzdeki hafta açıklanması beklenen ‘kırmızı’ renk ile çok yüksek riskli arasında yer alacak. Valilik de buna karşın bir hatırlatma yaparcasına vatandaşları uyararak, tekrar kapanmamak için tedbirlere hassasiyet gösterilmesini istedi.
 
‘Çanakkale Valiliğinde ‘Mesafe ve Maske Başta Olmak Üzere Tedbirlere Lütfen Hassasiyetle Uyalım’ başlığı altında yapılan açıklamada; “Alınan tedbirlere, yapılan tüm denetimlere ve kurallara uyan vatandaşlarımıza rağmen vaka sayılarımız artıyor. Tekrar kapanmamak bizim elimizde. Mesafe ve maske başta olmak üzere tedbirlere lütfen hassasiyetle uyalım” denildi.
 
Gülçin AKIN