Son günlerde doların artışa geçmesi sonrasında ekonomi değerlendirmesi yapan Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Timur Ay, doların Türk lirası karşısındaki yükselişinin bir süre önce atanan Merkez Bankası Başkanı Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınmasına karşı verilmiş bir tepki olduğunu söyledi.
 
Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Timur Ay, bu hafta başında piyasaların hızlı artışını değerlendirerek, doların artmasının sebebinin Merkez Bankası başkanının görevden alınması olduğunu söyledi. Ay, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cuma akşamı bir karar aldı. Aldığı karar Türkiye Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınması ve yerine Profesör Doktor Şahap Kavcıoğlu’ nun atanmasıydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan alınan karar ile ilgili Piyasaların o saatte reaksiyon vermeyeceğinin tahmin etti. Ama Pazar akşamı Asya piyasaları açılır açılmaz piyasalar o reaksiyonu verdi. Asya’daki yatırımcılar ellerindeki TL bazındaki miktar kadar uyguladıkları operasyonel bir faaliyet oldu bana göre. Çünkü doların 8.40 TL’ye kadar çıkan yapıyı, ertesi gün Asya piyasalarının açılması ile Türkiye ve diğer piyasaların da açılması ile birlikte dolar fiyatının Türk Lirası karşısında daha da yukarılara gidebileceğini düşünmüştük. Ancak bu durum piyasalarda,  kendi içinde etki reaksiyonları yani domino taşı etkisi yaratmadı. Yani dolar Türk Lirası Karşısında 10 TL-11 TL gibi rakamlara uzanmadı. Bununda nedeni sanki biraz Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabine üzerinde yapmayı planladığı revizyon beklentisi. Kabinedeki revizyon beklentisi AK Parti Büyük kongresi öncesinde neticelenecek gibi gözüküyor. Buradan çıkacak sonuca göre bu kararların artçılarının olup olmayacağı, açıklanan yeni kabineden sonra piyasaların bunu kabullenerek aşağıya doğru bir reaksiyon mu verecek, piyasalarda şu an bunun belirsizliği var. İster istemez zor ve belirsiz bir süreç. Şu şartlarda doların Türk lirası karşısındaki yükselişi tamamen bir süre önce atanan Merkez Bankası Başkanı Başkanı Naci Ağbal’ ın görevden alınmasına karşı verilmiş bir tepki. Şu an bekliyoruz kabine değişiklikleri konusunda da piyasalar bir beklenti içerisinde. Bekleyip şekillenen kabineye piyasaların nasıl tepki vereceğini göreceğiz” şeklinde konuştu.
 
 “Türk ekonomisinin dış gelişmelerden etkilenen yapısından bir an önce kurtulmaya ihtiyacı var. Netice itibari ile kendi iradesi dışında oluşabilecek bir durum bizim yani Türkiye’ nin hayatını ciddi etkileyebilecek bir şekilde değişikliklere neden oluyor” diyen Ay, “Bu da çok kabul edilebilir bir durum değil. Umarız bundan sonra bu duruma nasıl önlem alınacağını ekonomiden sorumlu yetkililer düşünmeli. Umarız bu durumdan artık yavaş yavaş kurtulmamız lazım. Türkiye AK Partinin iktidarda olduğu 19 yıllık süreçte çok büyüdü. Ama bakıyorsunuz Türkiye okyanusta yüzebilecek bir güce getirildi. Ama bir bakıyorsunuz Sarıçay’ da boğulma tehlikesi yaşayan bir durumla karşı karşıya kalıyor ülke. Bu bize çok garip geliyor. Okyanusta mücadele edebilecek bir yapıdasınız, ama gün geliyor saçma sapan bir durumla Sarıçay’ da boğulma tehlikesi yaşıyorsunuz. Ülke olarak bunu artık aşmalıyız. Bir bakıyorsunuz ülkenin büyümesine, ihracat dengelerine bu konularda Cumhuriyet tarihinin rekorları kırılıyor. Ama bir bakıyorsunuz Merkez Bankasının başkanının görev değişikliğinden dolayı Sarıçay’ da boğulacak bir durum ortaya çıkıyor. Bu durumda birçok konunun aslında bağlı olduğu doların Türk Lirası karşısında yükselişine neden oluyor. Bence bu durum ülkenin ekonomisini yönetenler ekonomimizdeki açıkları belirleyip bu açıkları hızlıca kapatmaları gerekiyor” şeklinde ifade etti.
 
Sevi Gözay UĞURLU