Meteoroloji Müdürlüğü geçtiğimiz günlerde Çarşamba gecesinden başlayarak cumartesi sabahına kadar don görülme riskine karşı üreticileri uyardı. Çiçek açan meyve ağaçlarının hafif yağmur sonrası eksi derecelere düşen hava sıcaklığından olumsuz yönde etkilenmesinden endişe duyan üreticiler, en az hasarla atlatmayı umut ediyor.
 
Geçtiğimiz haftadan beri süren yağışların ardından Meteoroloji Müdürlüğü, geceleri eksiye düşebilecek olan hava sıcaklıkları sonrasında oluşabilecek don olayına karşı üreticileri uyardı. 24 Mart gece saatlerinden başlayarak 27 Mart sabah saatlerine kadar sürebilecek olan don olayı karşısında özellikle çiçek açan meyve ağaçlarının zarar görmesinden ötürü ise Çanakkaleli üreticiler endişe duydu.
 
“AĞAÇLARIN KENDİNİ KURTARMA ŞANSI VAR”
Konuyla ilgili bilgi veren Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya ise, “Mart ayının sonlarına Nisan ayının başlarına yaklaştığımız şu günlerde artık meyve ağaçlarımız uyanmaya başladı. Badem ağaçları çiçeklerini bundan bir ay önce açtı. Ama şimdi elma, şeftali, erik ağaçları uyanmaya başladı. Dolayısıyla hafif yağmurun arkasından oluşabilecek don, ağaçlarda ciddi bir zarar yapma ihtimali var. Ama illa yapacak diyemiyoruz, ağaçların kendini kurtarma şansı da var” dedi.
 
“KORUMA YETERLİ OLURSA AĞAÇLAR KENDİNİ KURTARIR”
“Ağaçlar, soğuğa göre de kendini korumaya alıyor. Eğer ki o aldığı koruma yeterli olursa ağaçlar kendini kurtarır ama çiçek açan meyve ağaçlarında kendini koruyamazsa, özellikle erken çiçek açan ağaçlarda oluşabilecek eksi dereceler kısmen zararlar oluşabilir” diyen Kaya, “Özellikle erik ve erkenci şeftali ağaçlarında zararlar olabileceğini düşünüyoruz. Umarız söylenen oranda bir hava soğukluğu meydana gelmez, zarar da oluşmaz. Bu akşamı ve yarını geçirdikten sonra önümüzdeki hafta göreceğiz. Üretici zararı varsa bunu tespit edecek” ifadelerini kullandı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN