Koronavirüs salgınını birinci yılının tamamlanmasının ardından öncelikli olarak kapanan esnaflardan olan berberler ve kuaförler, normalleşme kapsamında yarı kapasite ile çalışmaya başlamışlardı. Aradan geçen bu sürede esnafın yaşadığı zorlukları anlatan Çanakkale Berberler ve Kuaförler Esnaf Odası Başkanı Ayhan Engin, aynı zamanda oda olarak faaliyetleri de paylaştı.
 
Pandeminin ilan edilmesinin ardından geçici süre iş yerlerini kapatan berber ve kuaförler, normalleşme kapsamında çeşitli kurallar kapsamında yarı kapasite ile çalışmaya başlamıştı. Bu süreçte esnafın yaşadığı zorlukları ve şu andaki durumunu Çanakkale Berberler ve Kuaförler Esnaf Odası Başkanı Ayhan Engin anlattı.
 
Başkan Engin, “Koronavirüs sürecinde alınan tedbirler kapsamında berberler ve kuaförler odasına bağlı esnaflarımızda işyerlerini kapatmıştı. Koronavirüs tedbirleri nedeni ile bir süre kapalı kalan odamıza bağlı işyerlerinin açılması durumun ortaya çıkınca bazı yeniliklerde beraberinde geldi. Süreçte esnaflarımıza koronavirüs tedbirleri doğrultusunda işyerlerimizin tekrar açılabilmesi ile ilgili uygulanması gereken yeni kuralları anlattık. Oda üyemiz işyerlerinde maske, sosyal mesafe, hijyen ile ilgili alınması gereken önlemler ile ilgili bilgilendirmeler yaparak esnaflarımız işyerlerinde tedbirlere uyarak çalışmalarını sürdürebilmeleri için elimizden gelen çalışmaları ve uyarıları yaptık. Odamıza bağlı esnaflar 11 Mayıs 2020’de tekrar işyerlerini açarak, ancak öz öncede belirttiğin gibi maske kullanımı, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyarak, işyerlerinde tamamen tek kullanımlık ürünler ile hizmet vermeye başladılar. 11 Mart 2020’den sonra açılan işyerlerimiz bugüne kadar da açık kaldı ve koronavirüs tedbirlerine çok dikkat ederek çalışmalarını sürdürüyorlar. Ancak tabi ki her esnaf kategorisinde olduğu gibi berberler ve kuaförler odamıza üye olan esnaflarımız içinde bu süreç kolay geçmedi. Ama şunu da söylemeliyim çok uzun bir süre işyerlerimiz kapanmadı. Esnaflarımız süreçte akmasa da damlayarak ayakta kalmaya çalıştı” dedi.
 
“ODA BİNAMIZIN ALT KATINDA BİR MESLEKİ EĞİTİM ALANI KURDUK”
Engin, oda olarak esnafların kapalı olduğu sürede bile çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayarak, “Önümüzde ki sorun ne olursa olsun sorunun ortadan kaldırılması için çözün üretebilmek için herkesin bu konuya odaklanmasını sağlamalıyız. Çanakkale Berberler ve Kuaförler Esnaf Odası başkanı olarak görevimi 7 yılı aşkın bir süreden bu yana sürdürüyorum. Bu süreç içerisinde dar imkanlar ile ortaya koyduğumuz çalışmalar var. Şu anda odamıza bağlı esnaflarımıza hizmet verdiğimiz Çanakkale Berberler ve Kuaförler Odası bakıldığında süreçteki değişimi görebiliyorsunuz. Neler yaptık konusunda fuarlarda Çanakkale’yi temsil ettik, mesleki kalitemizi göstermek için ekipleri kurduk, pandemi sürecinde esnafımızın çalışmalarında sıkıntı yaşamamasını ve uyum süreçlerini sorunsuz sağlayabilmeleri için çalımalar yaptık diye anlatmak çok sıradan ve geleneksel geliyor. Katkı vermek sorunlara çözüm olmak adına yeni oda binamızın alt katında bir mesleki eğitim alanı kurduk. Bu yeni oluşturduğumuz eğitim alanımızda ilk eğitimimizi yaklaşık 10 gün önce yaptık. Meslek alanında uzman isimleri çağırıyoruz. Bazen de Çanakkale’de bulunan uzmanlarımızı çağırıyoruz ve mesleki eğitimler veriyoruz. Biz oda olarak yapmamız gereken çalışmalarımızın yanında bu çalışmaları da yaparak fark yaratmaya ve temsil ettiğimiz esnaf kesimine faydalı olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.  
 
ÇANAKKALE’DE YETERLİ ELEMAN YOK
Şu anda Çanakkale’de eleman sıkıntısı olduğunu söyleyen Başkan Ayhan Engin, “Bugün yaşadığımız en büyük sorunlardan biri odamıza kayıtlı esnafın yaşadığı personel sorunu. Bugün Çanakkale’de erkek kuaförü, bayan kuaförü ve güzellik merkezleri’nin sayısı yaklaşık dört yüz. Bugün için ifade etmek istiyorum. Bu 400 üyemizin 400’üne de birer tane personel lazım. Bu sayıda eleman yok. Neden bu personel talebi sayısını karşılayamıyoruz, bunun birçok nedeni var. Son on yıldır ismini Z kuşağı dediğimiz bir kuşak var. Bu yeni nesil her türlü gelişmeleri çok iyi takip ediyor ve bu gelişmelere hemen ayak uydurabiliyor. Bu nedenle bu neslin mesleğimizi yapabileceğine inanıyorum. Bu nesli eğitmemiz lazım. Genç nüfuzumuzu eğitip Türkiye’nin önünü açmamız lazım” şeklinde konuştu.
 
“BU DÜŞÜNCEMİ SONLANDIRMIŞ DEĞİLİM”
Engin, açıklamasının devamında, şunları söyledi: “Ben göreve geldiğimde Berberler ve Kuaförler Odası bilinen bir yer bir oda değildi. Biz ilk olarak bunu değiştirmek için çalıştık ve gayret gösterdik. Önce bilinir önce görünür olmak lazım. Öncelikle odamızı bilinir hale getirdik. Koronavirüs sürecinde hızlı hareket ederek odamıza bağlı esnaflarımızın işyerleri açılması öncesinde Çanakkale Belediyemiz ile birlikte hareket ederek işyerlerinin dezenfekte işlemlerinin yapılmasını sağladık. İhtiyacı olan oda üyesi esnaflarımıza koli yardımında bulunduk, sosyal yardımlar yaptık. Yani aslında oda olarak zaten yapmamız gereken ve olması gereken çalışmaları yaptık. Oda başkanları olarak başkanlık görevine seçildiğimde en büyük hayalim odamıza bağlı esnafların tüm malzeme ihtiyacını yani sarf malzeme diye ifade ettiğimiz malzemelerin tamamını kooperatif haline gelip bu kooperatif aracılığı ile oda üyelerimizin ihtiyacını karşılamaktı. Bunu şu ana kadar yapamamış olmaktan dolayı üzgünüm ama bu düşüncemi de sonlandırmış değilim. Bu konuda hala daha bir yerden başlayacağım yedi kişi başlayacağım, bu kooperatif konusuna en az 300 kişi evet der diye düşünüyordum ama olmadı.  Allah nasip ederse oda başkanlığı görevini önümüzdeki dönemde ben yapıyor olursam kooperatifleşme konusunun gerçekleşmesi için elimden geleni yapacağız. Ama şu an için bunu yapamadık. Bir başka yapmayı planladığım konu ise odamıza ait bir yerin satın alınarak odamıza kazandırılması ile ilgili. Ama maalesef bu hedefimize de ulaşamadık. Oda yeri satın alma işi neye dayanıyor? Odanın parasının olmasına dayanıyor. Odanın parası denince herkes odanın parası konusunu merak ediyor.”
 
“BU AÇIKLAMALARI HER ODA BAŞKANININ HER KURUMUN YAPMASI LAZIM”
Çanakkale Berberler ve Kuaförler Esnaf Odası’nın geliri hakkında da bilgi veren Engin, “Çanakkale Berberler ve Kuaförler Esnaf Odamızın 500 tane üyesi var. Üyelerimizin yıllık oda aidatı 300 TL. Basit bir matematik ile 500 üye yıllık 300 TL aidat toplam yıllık 150 bin TL yapar. Bu durum nasıl gerçekleşir 500 üyemizde 300 TL aidatlarını öderse. Bir yıl içerisinde oda tarafından üyelere verilen ücretli hizmetleri de eklersek bu rakam ile odanın 1 yıllık geliri yıllık 170-180 bin TL olur. Şuan odamızın kira gideri var, odamızda çalışan 2 personelimiz var, odanın elektrik, su ve internet giderleri var. Bir yıl içerisinde temsil etiğiniz esnaf kesimine dağıtmanı gereken ürünler oluyor. Buna en iyi örnek maske ve dezenfektan. Tüm bu giderleri topladığımızda odamızın yıllık gideri neredeyse gelirine denk oluyor. Tabi tüm üyelerimizin yıllık aidatlarını ödediği varsayımı ile. Bu açıklamaları her oda başkanının her kurumun yapması lazım. Bu gelir gider açıklanmalı ki hem temsil ettiğimiz esnaflar hem de vatandaşlar bu konuda bilgi sahibi olsun. Unutulmamalıdır ki insanlar bilmediği konularda içi rahat olmaz bildiği konularda içi rahat olur. Bu arada odamızın herhangi bir ihtiyacı olursa oda üyelerimizin bu ihtiyacı karşılamak için destek olacağına eminim. Sadece benim hatrımla bu konuda benimle beraber yürüyecek arkadaşlarımın olduğunu biliyoruz. Bu arada tekrar ediyorum. Yapamadığımız hedeflerimizden vazgeçmiş değiliz. Odamız geldiği noktada, İŞKUR destekli Halk Eğitim Merkezi organizasyonu ile odamızın da dahil olduğu kurslar açıyoruz. Bu kurslarda önemli olan bir şeyde bu kursa katılan kursiyerlerin ücret alabileceği kurslar açıyoruz” şeklinde anlattı.
 
Sevi Gözay UĞURLU